Zápisník Marka Schwarzmanna: Moderní školství

Zdroj: Repro Strategie (Profimedia)

Situaci českého vysokého školství minulý týden smutně ilustroval facebookový příspěvek Fakulty elektronické ČVUT. V jejím akademickém klubu v Dejvicích totiž k tamní mikrovlnce přibyla varná konvice. Rozpočtoví mágové fakulty se navíc tak rozšoupli, že totéž high-tech vybavení umístili i do tamní studovny. Není tedy divu, že každý, kdo může, zdrhá z českých fakult do ciziny nebo do firemního sektoru. Ti, co to ještě vydrželi, tak jsou české vědě, vysokému školství a nakonec i sami sobě mecenáši. Čest jejich výdrži.

Není nic horšího než přijít o střechu nad hlavou. Své o tom vědí lidé v Kalifornii, kterým extrémní živel zasáhl do života a desítkám z nich jej dokonce ukončil. Vše korunoval prezident Trump, který namísto kondolencí zvolil kritiku tamní správy lesů a vyhrožoval, že už jí nebude posílat peníze do rozpočtu. Faktem však zůstává, že 60 procent kalifornských lesů je ve správě federální, tedy Trumpovy vlády a zbylá podstatná část v soukromém vlastnictví. Trump si asi také po zemanovsku přečetl „něco vlevo dole“.

Sedlejte velbloudy a učte se zavazovat berberský šátek. Ne že by autor chtěl šířit poplašné zprávy týkající se příchozích trendů, ale spíše poukázat na to, jak čeští zemědělci zase něco podělali. Stejně jako silničáře je totiž překvapilo, když se na jejich polích, například na Kyjovsku, objevily písečné minibouře. A představte si, že za to zase může počasí a rozhodně ne ty chybějící remízky.