Zápisník Martina Čabana: Cena za ostudu

Stovky aktivistů z antirasistického hnutí žádaly v Letech odstranění vepřína

Stovky aktivistů z antirasistického hnutí žádaly v Letech odstranění vepřína Zdroj: ČTK

Velkokapacitní vepřín firmy Agpi v Letech na Písecku
Věpřín u památníku genocicy v Letech
Věpřín u památníku genocicy v Letech
Dobové fotografie protektorátního tábora pro Romy
Starostové a nezávislí představili své další kroky v kampani
8
Fotogalerie

Vláda má na dosah odkup vepřína stojící- ho na místě bývalého koncentračního tábora v Letech. Nebude to levné, částka bude takřka jistě devítimístná. Už před 20 lety se tržní odhad ceny vepřína pohyboval kolem 140 milionů korun, dnešní prezident Miloš Zeman tvrdí, že v době jeho premiérování se jednalo o částce kolem 400 milionů, v roce 2009 mluvil tehdejší ministr pro lidská práva Michael Kocáb dokonce o 600 milionech.

Veřejné peníze se ale mnohdy vydávají za mnohem méně smysluplné věci, než je napravení letité mezinárodní ostudy. Jestli vláda dotáhne tuto věc po dvaceti letech neúspěchů do konce, zaslouží si potlesk.

Bohatě placení učitelé, elektronizace státní správy jako v Estonsku, výdaje na obranu na úrovni našeho spojeneckého závazku, lepší dálnice, důraz na vědu, vzdělávání a inovace, zpřehlednění zákonů. Těžko říci, kolikrát jsme to všechno už slyšeli, ale jisté je, že naposledy prozatím včera od Starostů a nezávislých, když představovali program. A také se dá odhadnout, kdy to všechno slýchat přestaneme. Přibližně týden až dva po volbách.

Nacionalisté ze Slovenské národní strany vypověděli koaliční smlouvu sociálním demokratům premiéra Roberta Fica a zástupcům maďarské menšiny ze strany Most-Híd. Někdy stačí jedna věta, aby bylo patrné, že programově-ideologické zmatky zdaleka nezasahují jen českou politiku.