Zdeněk Pavlík: Pohádka o utaženém opasku. ČNB inflaci netoleruje a neví se, zda je to dobře

Česká národní banka

Česká národní banka Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Budova České národní banky v ulici Na příkopě
Budova České národní banky v ulici Na příkopě
Budova České národní banky v ulici Na příkopě
Budova České národní banky v ulici Na příkopě
Bankovní rada české centrální banky se zjevně chystá zpřísnit měnovou politiku.
17
Fotogalerie

Česko obchází úrokové strašidlo. Zářijová spotřebitelská inflace lízala zespodu pětiprocentní hranici, ta říjnová by mohla být výše. Zveřejněná prognóza inflace kalkuluje s tím, že další rok budeme na 5,6 procenta. Inflace je spojena s vývojem úrokových sazeb. Ve čtvrtek tak ČNB vystřelila úroky na 2,75 procenta. Většina analytiků počítala s růstem sazeb pouze o půl procentního bodu. O razanci tohoto kroku také svědčí posílení koruny vůči euru a nárůst českých dluhopisových výnosů, ač to možná nebylo tak skokové, jak by zásahu odpovídalo. Zkrátka, ČNB jasně vysílá signál, že u nás se dlouhodobá inflace tolerovat nebude.

Děláš dobře s tou sirkou, Jaromíre? Tak zní otázka z legendárního tuzemského filmu. A šlo by ji přeneseně použít i na nynější situaci. Někteří ekonomové si nejsou jisti, zda ČNB jedná správně. Argumentují, že inflace k nám je dovezená. Cenu plynu a ropy totiž ČNB nemůže ovlivnit. Můžeme o tom vést teoretické debaty, ale ČNB má jasno, nabídka nestíhá poptávku, sazby musejí výše.

Video placeholde
Očima guvernéra: Kdy skončí inflace? • Videohub

Hyn sa hukáže, kdo měl záchranné pásy zapnuté! Zjistíme, jak jsme na tom s finanční gramotností. Na jedné straně růst sazeb postupně pomůže střadatelům, kteří se dočkají vyšších úrokových sazeb na spořicích účtech a vyšších výnosů ve fondech peněžního trhu. Zaradují se investoři, kteří mají nakoupené zahraniční fondy zajištěné do CZK. Noví investoři preferující dluhopisové fondy si po delší době mohou sáhnout na vyšší výnosy, ti stávající mohou sledovat, jak portfolio manažeři aktivně využívají růstu úrokových sazeb a vyšších výnosů.

Trpět však budou dlužníci, takzvaní hypotékáři. Zde uvidíme, jak umíme pracovat s rodinným rozpočtem. Jak je jejich poradci a finanční instituce naučili tvořit rezervy a pravidelně si odkládat v době nízkých sazeb. Čas ukáže, kolik z nás si bude muset utáhnout opasky v době normalizace inflačního a úrokového vývoje v České republice.

Autor je produktový a marketingový specialista Amundi AM.