Zdeněk Pečený: (Ne)zájem o reformu penzí

Němečtí senioři.

Němečtí senioři. Zdroj: profimedia.cz

Odstartovala nám penzijní reforma, zájem o ni není – alespoň prozatím – nijak valný. A není se čemu divit. Na vině je skutečnost, že budoucí vývoj úspor na penzi bude záviset na vývoji kapitálových trhů a to není něco, čemu by obyvatelé Česka rozuměli nebo – po zkušenosti s kuponovou privatizací – věřili. Ještě větším rizikem je ale politická nejistota.

Opoziční politici slibují okamžité zrušení druhého pilíře penzijního systému ihned, jak se sociální demokracie dostane k moci, což si naplánovali již na léto příštího roku.

O tomto svém plánu předseda ČSSD Bohuslav Sobotka již informoval v dopise šéfy penzijních společností. Jen aby s tím počítali asi.

Podle sociální demokracie totiž vyvádění tří procent z prvního pilíře vysává rozpočet a bude muset docházet ke krácení penzí současných důchodců. Mají asi na mysli ty „chudáky“, kteří si státní penzi užívají již dvacet let a díky zlepšení zdravotní péče dalších dvacet let budou. Co na tom, že na dnešní mladé generace nic nezbude, že?

Schodek důchodového účtu roste a druhý pilíř ho krátkodobě ještě prohloubí a vláda se musí zadlužovat. Není ale od věci si připomenout, že stát se zadlužoval současným tempem i v dobách, kdy ekonomika rostla o pět až šest procent.

Ano, tehdy byl ministrem financí dnešní předseda ČSSD. Současný systém je i tak jeden z nejvíce rovnostářských, kde se bohatší skládají na penzi chudším, a to není správné. Není přípustné, aby do systému někdo odvedl pětkrát více, než dostane, jen proto, aby nízkopříjmovým spoluobčanům v penzi neklesla životní úroveň.