Zdeněk Pečený: Nízké výnosy

Burza

Burza Zdroj: ctk

Evropské centrální bance se pomalu začíná dařit to, o co léta usilovala. Prostřednictvím slabého eura nastartovat růst akcií. Česká národní banka se o něco podobného snažit nemůže, ani euro za 50 korun by na pražskou burzu příliš dodatečného kapitálu nepřilákalo.

Ostatně ECB se to také několik let nedařilo. Až nyní, když ve Spojených státech končí éra levných peněz, se horké peníze přesouvají do Evropy a způsobují růst cen akcií i dluhopisů. Akcioví investoři se v každém případě musejí mít na pozoru.

Pět let, kdy – hlavně americké papíry – rostly v průměru o 25 procent ročně, končí. Takové tempo je dlouhodobě neudržitelné. Nová studie britské banky Barclays tvrdí, že v dalších deseti letech se investoři budou muset spokojit s dlouholetým průměrem, který dosahuje pouhých tří procent. Éra nízkých investičních výnosů tak nekončí, naopak začíná.

Také budoucnost bitcoinu, do kterého někteří vkládali velké naděje, je poměrně mlhavá. S velkým náskokem nejoblíbenější virtuální měna nemá na růžích ustálo. Na počátku tohoto týdne oslabila bezmála o 40 procent. Nic tomu nepomáhá ani přibývající počet internetových obchodů, kde se dá bitcoinem zaplatit.

Jejich řady nedávno rozšířil jeden z největších internetových rezervačních systémů Expedia. Háček je ale v tom, že nikdo z těchto obchodníků na sebe nevezme kurzové riziko, a nebude proto ceny svých produktů a služeb uvádět v bitcoinech.

Zákazníci, kteří chtějí virtuální měnou platit, ji technicky musejí nejdříve směnit za eura či dolary. Bitcoin tak namísto měny, kterou berou lidé vážně, zůstane jen nástrojem spekulantů.