Zdeněk Pečený: Příliš draho

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.0: 401(K) 2012 via Flickr

Komu tím prospějete? Kdo potřebuje silný dolar, ať se přihlásí. Já ne. Americké společnosti také očividně ne, protože je obírá o peníze. Naposledy silný dolar vymazal dvě miliardy dolarů ze čtvrtletních hospodářských výsledků společnosti Apple.

Čtyři z pěti Američanů nemají ani pas, takže při výjezdech do zahraničí se to také moc nepozná. Vzhledem k tomu, že je americká ekonomika s více než 300 miliony spotřebitelů velmi soběstačná a uzavřená, lze o významu pro vývozce zboží do Spojených států také pochybovat.

Naštvaní jsou naopak turisté z Evropy a Asie, kterým se dovolená na druhé straně Atlantiku či Pacifiku za posledního půlroku prodražila o dvacet procent a za poslední čtyři roky pomalu o padesát procent. Stejně trpí také ceny elektroniky. Kdyby se ECB vykašlala na tištění peněz kvůli Itálii a Španělsku a oslabování eura, bylo by lépe.

Projekt je předražený. Slyšeli jsme to tento týden tak postopadesáté o Opencard, kouzelné kartičce Pražana, která dokázala sloužit jako luxusní tramvajenka.

Mediální kopaná mezi pražským magistrátem a dopravním podnikem a společností eMoney Services je už velmi unavující. Jeden obviňuje druhého. Proč se na to už nevykašlou a nezavedou MHD zdarma?

Přinejmenším by se ušetřilo za vymýšlení systému, jak za dopravu platit – mincové automaty nejsou nejlepší řešení, člověk aby před nákupem jízdenky nejdříve vybral nápojový automat. Narovnal by se tak i rozdíl mezi těmi, kteří za hromadnou dopravu stejně neplatí, a těmi, kteří ke své škodě platí.