Velkoodběratelům příští rok zdraží energie o desítky procent, varuje Švec z EPET

Video placeholde

Domácnosti i firmy si v příštím roce připlatí za regulovanou část ceny energií. Ta má podle návrhu Energetického regulačního úřadu (ERÚ) vzrůst u domácností desítky a u firem až o stovky procent. A zatímco do celkových cen pro malé odběratele by se to mělo propsat pouze mírně, firmám by mohla elektřina podražit až o čtvrtinu.

Vláda současně vyvrací tvrzení opozice, že by se lidem měly výrazně zvednout celkové ceny energií. Argumentuje, že pokles ceny silové části na trzích vyrovná zvýšení regulované složky. Podle premiéra Petra Fialy tak zůstanou pro naprostou většinu odběratelů ceny energií stejné jako letos, maximálně o jednotky procent vyšší.

O to výrazněji ale stoupne regulovaná část ceny elektřiny pro velké odběratele – na hladině vysokého napětí meziročně o 113 % a u velmi vysokého napětí o 206 %. „Při letošních cenách odhadujeme navýšení celkové ceny až o 25 % pro firmy na napěťové hladině VVN,“ říká generální ředitel EP Energy Trading Petr Švec, který byl hostem e15 Castu.

Hlavním důvodem toho, proč regulovaná složka elektřiny roste, je návrat poplatku za obnovitelné zdroje. Letos ho kvůli energetické krizi hradil stát, ale od příštího roku se vrací původní stav: část domácnosti, část firmy a část stát. Dalšími položkami, které se v regulované části zvyšují jsou ceny za distribuci a ztráty v sítích, systémové služby přenosové soustavy a také za činnost operátora trhu.

Je konec levnějších energií? Proč se stát rozhodl nehradit poplatky za OZE z výnosů z emisních povolenek? Jak takové zdražení dopadne na české firmy? A co se stane až na konci roku skončí vládní cenový strop? Poslechněte si celý e15 Cast s Petrem Švecem