Architekti ocenili nouzový východ Stachelberg, náplavku ve Vrchlabí i současný krkonošský dům

Stachelberg

Stachelberg Zdroj: České centrum pro architekturu, z. s.

Dům na horách
Rodinný dům Boudička
Tippeltovy boudy
Náměstí Míru Vrchlabí
Nouzový východ Stachelberg
8
Fotogalerie

Druhý ročník Krkonošské ceny za architekturu zná své vítěze. Hlavní cenu získal nouzový východ pevnosti Stachelberg, ceny za speciální počin náplavka a náměstí Míru ve Vrchlabí a soubor staveb s názvem Současný krkonošský dům. Soutěž i letos provázely živé diskuse odborníků v oblasti architektury a územního plánování se zástupci samospráv.

Předskokan celostátních architektonických klání. I tak by se dal nazvat druhý ročník regionální Krkonošské ceny za architekturu, jehož slavnostní vyhlášení i letos předcházelo podobně zaměřeným celorepublikovým přehlídkám. Stejně jako vloni se pořadatelé, Centrum české architektury a MAS Krkonoše, zaměřili na zdařilá díla realizovaná v Krkonoších a co je výjimečné, ocenili jak jejich autory, tak i investory. Samotné ceny jsou ale podle Ing. arch. Josefa Smutného, organizátora Krkonošské ceny za architekturu, pouhou třešničkou na dortu. Cílem pořadatelů je především iniciovat diskusi, propojit zástupce lokálních samospráv s odborníky a ukázat jim cestu, jak rozvíjet obce a města s perspektivou, že na dnes učiněné kroky půjde v budoucnu smysluplně navázat.

Do druhého ročníku Krkonošské ceny za architekturu se přihlásilo celkem 28 realizací, z nichž pětičlenná porota vybrala sedm nominací, které osobně navštívila. Hlavní cenu získal objekt nouzového východu T-S 72 Stachelberg v Babí u Trutnova architektů Benedikta Markela a Tomáše Hradečného z ateliéru IXA. Stavbu výjimečně spojující architekturu, umění a současně reflektující krajinný a historický kontext zvolila porota jednohlasně. Objekt postavený v místě původního nerealizovaného srubu je vstupem respektive únikovým východem z podzemí budoucího návštěvnického centra.

Nouzový východ StachelbergNouzový východ Stachelberg | IXA

Jako speciální počin v oblasti práce s veřejným prostorem byly oceněny náplavka a náměstí Míru ve Vrchlabí od Ateliéru L. Úpravami náměstí a části nábřeží s náplavkou se Vrchlabí přihlásilo k cílené péči o klíčové veřejné prostory a obě prostranství se díky rekonstrukci opět stala základními kameny v mozaice obrazu města. Vybudováním náplavky se ve městě zpřítomnila řeka, které mu dala jméno a identitu.

Náměstí Míru VrchlabíNáměstí Míru Vrchlabí | AtelierL

Třetí ocenění letos patří souboru staveb s názvem Současný krkonošský dům. Ceny si převzaly Dům na horách navržený ateliérem Bíza architekti, Boudička v Peci pod Sněžkou a šindelový dům na Tippeltových boudách, oba s podpisem ateliéru A1. V případě první stavby porota ocenila především velkorysost prosklené roubené stavby, která svým měřítkem navazuje na tradiční chalupy obce. U dalších dvou domů neokázalost a vynalézavost na první pohled prosté hmoty domu zasazeného do prudkého svahu, ukrývajícího v sobě tajemnou skládačku vnitřních prostorů resp. dialog současnosti a historie, a také japonské kultury a krkonošského stavění, u zvenku střídmého domu překvapujícího uvnitř množstvím promyšlených detailů.

Rodinný dům BoudičkaRodinný dům Boudička | A1 architects

Dům na horáchDům na horách | Bíza architekti

Šindelový důmŠindelový dům | A1 architects

Tippeltovy boudyTippeltovy boudy | A1 architects

Interiér objektu BoudičkaInteriér objektu Boudička | A1 architects

Sousedský přístup jako vzor i pro Mladoboleslavsko

Soutěžní přehlídku doprovázely i letos diskuse odborníků se zástupci samospráv. Podle Kateřiny Fejglové, manažerky MAS Krkonoše, se touto cestou organizátoři Krkonošské ceny za architekturu snaží motivovat investory z řad samospráv ke spolupráci s odborníky a upozorňovat je, aby nepodcenili kvalitu jimi plánovaných projektů ani jejich přípravu.

Akci podpořil v grantové výzvě Nové vize pro kulturu Nadační fond Škoda Auto. Podle slov jeho ředitele, Ladislava Kučery, je rozvoj veřejného prostoru jedním z velkých témat, kterým se Nadační fond Škoda Auto dlouhodobě věnuje: „Jeho přirozenou součástí je kvalitní architektura zlepšující život obyvatel po estetické i praktické stránce, respektující okolí, ale také probouzející dialog. A diskuze je kvasem, který dělá regiony živými a posouvá je kupředu.“  O krok kupředu se v dalším roce posunou také organizátoři, kteří už nyní spustili přihlášky do pilotního ročníku další regionální přehlídky, Mladoboleslavské ceny za architekturu, kam je až do konce ledna 2024 možné hlásit nejen stavby, ale i úpravy veřejného prostoru a krajinářské zásahy.

Druhý ročník Krkonošské ceny za architekturu se uskutečnil díky podpoře partnerů, kterými byli Nadační fond Škoda Auto, Česká komora architektů, Královéhradecký kraj, Kámen Pečky, Aparthotel Svatý Vavřinec a vinařství Švásta a Kadlec. Akce se konala pod záštitou hejtmana Královéhradeckého kraje, Mgr. Martina Červíčka a pod záštitou ředitele KRNAPu, PhDr. Robina Bohnische.