Energetické centrum Fenix v Jeseníku ukazuje budoucnost energetiky malých a středních firem

Zdroj: FENIX GROUP a.s.

Spojení fotovoltaiky a vysokokapacitních baterií má podle majitele a předsedy správní rady holdingu Fenix Group Ing. Cyrila Svozila v průmyslu, zemědělství či službách budoucnost. Všude tady může nahradit zemní plyn a současně lze tento ucelený systém využívat jako nástroj optimalizace spotřeby energie v průběhu dne. 

Dokazuje to i provoz nového Energetického centra Fenix ve výrobním závodě společnosti v Jeseníku. Dodavatelem kompletního řešení bateriového úložiště formou dodávky na klíč byla společnost AERS s.r.o., která patří do holdingu Fenix Group. 

Tam už několik let k plné spokojenosti slouží fotovoltaická elektrárna a velkokapacitní bateriové úložiště, letos v areálu firma dostavěla další velkou fotovoltaickou a větrnou elektrárnu a rozšířila i kapacitu stávajícího bateriového úložiště. V současnosti tak má zdejší fotovoltaická a větrná elektrárna výkon 0,90 MWp. V Jeseníku současně vyrostlo největší bateriové úložiště v České republice s kapacitou 2,95 MWh a výkonem 4x345 kW (1 380 kW). Úložiště slouží výrobnímu závodu pro snížení rezervovaného výkonu (rozložení spotřeby do 24 hodin), řízení čtvrthodinových maxim a jako účinná ochrana a energetická záloha proti výpadkům, které mohou způsobit významné škody ve výrobě. Pomáhá také při řízení a kompenzaci kvality sítě a při maximalizaci využití energie z fotovoltaiky. 

Aktivní využití spotového trhu, které díky fotovoltaice a systémovému plug and play kontejnerovému řešení bateriového úložiště a odpovídajícímu BMS (Battery Managament Systém), dodanému na klíč firmou AERS, jí umožní výrazně snížit náklady na elektrickou energii.

Ing. Cyril Svozil k Energetickému centru Fenix říká: „Od 1. ledna 2023 nám skončila fixace cen elektrické energie a přešli jsme na spotový trh, který jsme měli možnost odzkoušet na několika předchozích projektech. Zjistili jsme, že tímto způsobem jsme schopni si zajistit velmi výhodné ceny energie, sice ne na předkrizové cenové hladině, ale na snesitelné úrovní s cenami o cca 30-40 % vyššími. Při roční spotřebě závodu 3,6 GWh si cca 40 % energie vyrobíme sami, dalším zdrojem nákladových úspor bude velké bateriové úložiště, které bude schopno aktivně využívat dynamiku spotového trhu.  Čísla za prvních devět měsíců letošního roku ukazují, že ve srovnání se zastropovaným tarifem jsme ušetřili více jak 5,2 mil. Kč, návratnost by se měla pohybovat kolem 7 let.“ 

A ředitel společnosti AERS Ing. Cyril Svozil jr. k projektu dodává: „Podobné řešení chceme nabízet i dalším firmám a institucím, bateriové stanice podobného výkonu umíme vyrobit a kompletně náš je i celkový systém kontejnerů s bateriemi a Battery Management Systemem. V praxi už spolehlivě několik let funguje řada našich průmyslových bateriových center, ostatně jedno z prvních bylo tady v Jeseníku. Výstavba a provoz Energetického centra Fenix je výjimečný nejen rozsahem a velikostí, ale i napojením na spotový trh. Až si v praxi ověříme, že vše dokonale funguje, nabídneme samozřejmě podobné celky i dalším firmám.“

Kalkulace nákladů a odhadovaná návratnost Energetického centra Fenix v Jeseníku

  • Pořizovací náklady – 56,8 mil. Kč, z toho:
    • FVE – 13,3 mil. Kč, 
    • kontejner 1 – 14 mil. Kč, 
    • kontejner 2 – 29,5 mil. Kč,
  • Dotace z NPO – 11,5 mil. Kč,
  • Celkové náklady po odečtení dotace – 45,3 mil. Kč,
  • Očekávaná roční úspora – cca 7 mil. Kč,
  • Návratnost investice – cca 6,5 let.

FENIX GROUP a.s.

Podrobné informace o výsledcích Energetického centra Fenix najdete na www.fenixgroup.cz,
současný sortiment bateriových úložištích AERS podrobně prezentují webové stránky www.aers.cz