Kypr testuje novou technologii, proti požárům nasadí drony

Zdroj: Huawei Technologies (Czech) s.r.o.

Počet lesních požárů celosvětově roste. Jen v Evropské unii letos zničily přes 260 000 hektarů půdy, na řadě míst poškodily infrastrukturu a vyhnaly z domovů tisíce lidí. Nejlepší obranou zůstává prevence, na Kypru tak nyní zkouší neobvyklé řešení.

Středomořská oblast čelí drtivým požárům s každoroční pravidelností. Nejbližší prognózy přitom nejsou nijak příznivé. Podle OSN stoupne počet extrémních požárů do konce století po celém světě o 50 % a nárůst o 14 % nás čeká už v roce 2030. Větší požáry představují vyšší riziko pro hasičské sbory. Sílí tak potřeba vyvinutí nových metod prevence, detekce, kontroly i likvidace požárů. Právě tímto směrem se vydal projekt ve spolupráci technologické společnosti Huawei, kyperského operátora CYTA a startupu Probotek, který byl představen minulý týden v kyperském národním parku Athalassa.

Pro boj s přírodním živlem byl vyvinut speciální systém založený na pokročilých dronech připojených k 5G síti, které pomocí umělé inteligence včas detekují požár, v reálném čase odesílají data záchranným složkám a mapují zasažené oblasti. Mezi záchranáři známé „zlaté pravidlo 15 minut“ říká, že přesně tato doba je rozhodující pro rychlý zásah v případě požáru. Tento systém dokáže detekovat požár do 2,5 minut, navíc také minimalizuje falešné poplachy a umožňuje ovládání dronů prostřednictvím mobilní sítě 5G odkudkoli na světě.

Jak to celé funguje

Běžným problémem zejména v odlehlých oblastech je zpozorování požáru až ve chvíli, kdy už je široce rozšířený. Tomu nový systém předchází. Jeho základem je síť senzorů strategicky umístěných napříč celou plochou území. Pomocí 5G sítě jsou senzory propojeny s platformou pro správu incidentů a s drony, které v pravidelných intervalech kontrolují území ze vzduchu. V případě, že senzor vyšle upozornění na krizovou situaci, vyrazí do oblasti průzkumný dron, jehož záběry analyzuje umělá inteligence. Pokud je na záběrech vyhodnocen kouř či oheň, na místo jsou okamžitě přivoláni hasiči. Dron přitom po celou dobu incidentu zůstává ve vzduchu a monitoruje situaci, díky čemuž mají záchranné složky přehled o chování ohně či vzniku dalších ohnisek.

Huawei Technologies (Czech) s.r.o.

Systém byl před dvěma lety nasazen ve formě pilotního projektu na bezmála 385 hektarech lesa Syggrou nedaleko Atén, který je posledním ryze přírodním lesem v řeckém regionu Atika. Vznik projektu tehdy umožnila iniciativa Elevate Greece řeckého Ministerstva rozvoje a investic, jejíž cílem bylo identifikovat nadějné startupy a podpořit jejich růst. Jejím prostřednictvím se společnost Huawei propojila se startupem Probotek nabízejícím řešení pro systémy včasné detekce a převzala financování pilotního projektu. Po úspěšné testovací fázi se tento projekt rozšiřuje i na Kypr.

„Technologie se mohou vypořádat s mnoha výzvami, kterým svět čelí – a jednou z nich je změna klimatu,“ prohlásil zástupce Huawei Radoslaw Kedzia při demonstraci zásahu chytrých dronů na tiskové konferenci v kyperské Nikósii. Jeho slova potvrdil  šéf Proboteku George Delaportas, podle kterého právě tyto technologie budou jednoho dne formovat naši společnost a civilizaci. Systém pro včasnou detekci požárů tak přináší naději nejen pro Kypr, ale i pro celý svět.

Huawei Technologies (Czech) s.r.o.