Na státní důchod spoléhat nejde. Je ale penzijko to pravé přilepšení pro důchod?

Spoření v Česku (ilustrační obr.)

Spoření v Česku (ilustrační obr.) Zdroj: Shutterstock

Znalosti Čechů v oblasti investic opět meziročně vzrostly. Důvodem je nelehká ekonomická situace, která je nutí přemýšlet, jak nakládat s penězi, tak aby neztratily hodnotu, a naopak vytěžili jejich potenciál na maximum. Díky tomu stále více z nich nespoléhá jen na státní důchod a investuje. Roste jejich odhodlání zajišťovat se po svém, jen “penzijko“ však často nestačí. Odvaha nechybí především mužům. Ti prokazují podle průzkumů stále větší míru diverzifikace financí, které si odkládají.

Čím jsou Češi a Češky starší, tím intenzivněji řeší, co je čeká po odchodu do penze. V současnosti více než kdy dřív.  Tuzemský důchodový systém totiž bude schopný do budoucnosti poskytovat jen velmi malé penze ve srovnání s průměrnou mzdou, a především s životními náklady, které musí důchodci bezpodmínečně pokrýt, jako je bydlení, teplo, jídlo a léky. 

Oblíbeným „přilepšením“ je třetí pilíř, tedy penzijní spoření či připojištění, které využívá podle nedávného průzkumu společnosti IPSOS pro investiční platformu Portu dvě třetiny Čechů a Češek. Paradoxní je, že i třetí pilíř není vyložené spoření, ale spíše konzervativní a relativně drahá forma investování. Když ale před 30 lety vzniklo, potřebovalo důvěru obyvatel. Mělo se totiž jednat o stabilní nástroj finančního zabezpečení, který mohl každý rok poskytovat kladné zhodnocení, což zároveň znamenalo extrémně konzervativní investování.

Bezpečnost je jedna věc, fakt, že často tyto produkty nedokážou pokrýt ani základní míru inflace pak ta druhá. V roce 2013 to pomohlo alespoň částečně napravit doplňkové penzijní spoření. U toho již není povinnost každoročně dosáhnout kladného nominálního zhodnocení, a může tak být odvážnější.

Vzhledem k silné inflaci v posledních třech letech klesly reálné mzdy. Téměř 40 procent domácností nemá finanční rezervy, téměř pětina si nemůže odkládat, protože na to jednoduše nemá. A velká část, více než polovina obyvatel, i nadále sází na odkládání si hotovosti a běžné spořicí účty. Nechávají tak své výdělky napospas inflaci. 

Muži jsou odvážní, ženy opatrné

Roste však počet lidí, kteří rozumí, že při dlouhodobém investování je vhodné investovat i dynamičtěji a nebojí se jít do většího rizika.  Ti tak nespoléhají jen na zmiňované „penzijko“ a hledají alternativy, které by jim umožnili zhodnocvat peníze efektivněji a výnosněji.

Jak ukázal nedávný Index investiční gramotnosti, Češi zkouší nové způsoby, jak si přilepšit třeba pro dobu po konci produktivního věku. Více se soustředí na diverzifikaci peněz a zajímají se o nové produkty. K čemuž ostatně vyzvala i česká vláda s cílem, aby především mladší ročníky nespoléhaly jen na starobní důchod. Jednou z novinek, která poutá pozornost, je aktuálně Dlouhodobý investiční produkt (DIP), který umožňuje Čechům zajistit se na stáří i investováním do akcií či dluhopisů. Bonusem pak je podpora od státu v podobě výrazného daňového odpočtu.

A právě cenné papíry, alternativní investice nebo kryptoměny představují u mužů silné alternativy ke klasickému třetímu pilíři. Naopak ženy se více spoléhají na konzervativnější možnosti, hotovost a spořicí účty u žen představují 53.8 %.

Investiční chování Čechů odráží hlubší trend – hledání rovnováhy mezi bezpečností a potenciálním výnosem. Muži mají tendenci přijímat vyšší riziko výměnou za možnost lepšího zhodnocení, zatímco ženy upřednostňují jistotu a stabilitu,“ komentuje Lukáš Raška, analytik investiční platformy Portu.

Co uděláte dnes, ovlivní zítřek

Realitou je, že se stát v dlouhodobém horizontu nebude schopen postarat o důstojné mzdy pro všechny. Dokáže zabezpečit minimální úroveň, avšak odpovědnost za komfortní stáří se stále více přesouvá na obyvatele. A ti by měli nejen přemýšlet, ale hlavně jednat. Protože to, zda si dnes budou pravidelně odkládat stranou, rozhodne o tom, s jakým komfortem si za pár let užijí penzi.

A jak jste na tom vy? Spoléháte jen na stát a třetí pilíř? Anebo jste již zkušený investor, který má široké portfolio produktů od penzijního spoření přes akcie až po nemovitosti a kryptoměny? Zkuste si investiční kvíz na www.rozumiminvesticim.cz a uvidíte, jak si stojíte. Možná zjistíte, že jste investiční guru, nebo naopak pochopíte, že je co dohánět.