Obchodovat na spotovém trhu bez velké a chytré baterie je riziko, říká Cyril Svozil z AERS

Zdroj: FENIX GROUP a.s.

Aby mohla domácnost nakupovat a prodávat energii na spotovém trhu, potřebuje bateriové úložiště s velkou kapacitou a chytrým softwarem, schopným sledovat jak ceny, tak spotřebu. „Jinak je to riziko, protože většina domácností má nejvyšší spotřebu v době nejvyšších cen,“ říká ředitel společnosti AERS Cyril Svozil. Jeho společnost baterii s velkou kapacitou nabízí i díky elektromobilitě.

Říkáte, že nabízíte velkou, českou a chytrou baterii. Co to znamená?

Velká je proto, že nabízí zhruba čtyřikrát větší kapacitu, než je na trhu běžné, a to 41,1 kWh. Česká proto, že jsme ji kompletně vyvinuli a vyrábíme v Česku. Což je unikát, většinou u evropských „výrobců“ najdete jen sklady plné čínského zboží. Chytrá proto, že nabízí řadu nestandardních funkcí. Především algoritmus vyvinutý společně s ČVUT, který umožňuje našim zákazníkům efektivně obchodovat na spotovém trhu. Podotýkám, že bezobslužně.

To je dnes populární.

Jako domácnost máte dvě možnosti, jak se vyrovnat s energetickou krizí, která rozhodně ještě nekončí. Buďto si domluvíte se svým dodavatelem fixovanou cenu. Tu stanoví obchodník odhadem z nejvyšších a nejnižších cen na trhu, k nimž si přehodí rizikovou rezervu a svoji marži. Nebo budete nakupovat a eventuálně prodávat za aktuální ceny na trhu, tedy spotové ceny. Pokud to ale budete dělat bez chytré baterie, bude to poměrně riskantní a může vás to vyjít draho. Proč? Protože vaše domácnost má pravděpodobně ty největší odběry ve stejný okamžik jako všechny ostatní domácnosti, a v ten moment jsou tedy ceny nejvyšší. Typicky jde o období snídaní a večeří.

Co tedy ta baterie umí?

Tři zásadní věci. Za prvé předpovídá sluneční osvit pro vaši konkrétní instalaci, což je důležité pro výpočet množství energie, které vaše FVE vyrobí. Za druhé na základě předchozího chování předpovídá váš odběr ze sítě. A za třetí si každý den ve 13 hodin stáhne od operátora s energiemi ceny za kWh na následující den. 

Algoritmus vezme všechny tři složky výpočtu a navrhne diagram chování objektu pro další den. V ideálním případě si pokryjete spotřebu objektu ze zisků z vaší fotovoltaické elektrárny, v případě potřeby si „docucnete“ ze sítě v těch nejnižších nebo záporných cenách, a ještě ve špičkách něco do sítě prodáte. K tomu, aby výše uvedený mechanismus fungoval, ale potřebujete velkou baterii, do níž tu levnou energii uložíte. S kapacitou 10 kWh si nevystačíte. Naše baterie proto nabízí zhruba čtyřikrát více, a to při podobné velikosti.

Jak je to technicky možné?

Využíváme li-ion články, které se používají v elektromobilech. Hustota těchto akumulátorů je veliká, a proto dokážeme do našeho řešení, které je all-in-one, tedy jedna skříň velikosti lednice, integrovat zhruba čtyřikrát větší kapacitu, než je standard na trhu. Koupíte si v nadsázce řečeno černou ledničku, ve které je veškerá technologie a akumulátory integrované uvnitř, a máte až 41,1 kW kapacity. Což je poměrně unikátní, protože standard pro podobné baterie na trhu je mezi 10 až 12 kW.

Jaká je její životnost a potřeba servisu?

V první řadě platí, že veškerá činnost je automatizovaná a nevyžaduje od majitele žádné zásahy. Čas od času se aktualizuje software. Většinou na dálku, občas je třeba, aby specialista přišel přímo k baterii a na chvíli na ni připojil svůj počítač. Záruku nabízíme na deset let.

Jak dlouho bude trvat nestabilní situace na trhu s energiemi?

V energetice je každý stav záležitostí minimálně dekády. Tím, že v létě, kdy je dost slunce, ceny klesly, nic nekončí. Stále hrozí to stejné riziko, tedy že bude nedostatečná nabídka stabilních zdrojů oproti poptávce. V Evropě jsme se neuváženě rozhodli odstavit uhelné a jaderné zdroje a spoléhali jsme na obnovitelné a plynové. To se ukázalo jako velmi nákladné a neprozíravé. Čili lze přepokládat, že v zimě budou ceny za kWh vysoké, a v létě budou mnohdy naopak záporné. V krátkodobém horizontu se domnívám, že neexistuje žádné jiné efektivní řešení této situace než bateriová úložiště.

Cyril Svozil jr., je ředitelem AERS, s.r.o., dceřiné společnosti výrobce sálavých topných systémů Fenix Group. Ta ji založila s dalšími podnikateli v roce 2016 s úkolem vyvinout efektivní úložiště energií jak pro domácnosti, tak pro firmy a výrobní provozy.