Pro majitele starých kotlů nastává nejlepší doba na výměnu

Zdroj: Shutterstock, OPOP spol. s r. o.

4
Fotogalerie

Zákaz provozu kotlů na pevná paliva, které dosahují jen emisní třídy 1 nebo 2, už je na dohled. Přitom stále zbývá vyměnit odhadem 150 tisíc kotlů. S přicházejícími jarními a letními měsíci nastává pro majitele starých kotlů ideální doba pustit se do modernizace topného systému.

Podle původního plánu měly být nevyhovující kotle odstavené mimo provoz už od 1. září 2022, ale nakonec česká vláda zákaz o dva roky odložila. Velké množství domácností nemělo šanci výměnu stihnout a navíc se zhoršila finanční i geopolitická situace. Podle současných podmínek je tedy nejzazší závazný termín pro výměnu na konci prázdnin 2024.

Není na co čekat

Přestože by se mohlo zdát, že času je dostatek, odborníci i výrobci před odkládáním výměny varují. Snadno by se totiž mohla opakovat situace, kdy montážní firmy nebudou mít dost kapacit a ten nejlepší kotel na pelety nebo dřevo bude obtížnější sehnat. Za provozování kotle, který nedosahuje minimálně emisní třídy 3, hrozí majiteli pokuta 50 tisíc korun.

Čím nahradit starý kotel

Možností, jak vytápět dům po odstranění nevyhovujícího kotle, je hned několik. Nápovědou mohou být podmínky pro získání dotace na výměnu za nový ekologický zdroj.

Mezi podporovanými způsoby vytápění jsou tepelná čerpadla a kotle na biomasu s ruční nebo automatickou dodávkou paliva. Plynové kotle byly z dotací vyřazeny už v roce 2022.

Jaký nový zdroj vytápění vybrat

Zatímco tepelná čerpadla jsou velmi oblíbená v novostavbách s malou tepelnou ztrátou, pro starší domy není jejich použití tak jednoznačně výhodné. Důvodem jsou horší tepelně-izolační vlastnosti starších staveb, pokud neprošly rekonstrukcí nebo například výměnou oken. Klasická soustava radiátorů navíc vyžaduje vyšší teplotu vody, než jakou čerpadlo běžně dodává pro systém podlahového topení.

OPOP spol. s r. o.

Druhým faktorem je vyšší vstupní investice pro pořízení kvalitního tepelného čerpadla a vliv má také lokalita. Některé typy tepelných čerpadel se nedoporučují do oblastí s vyšší nadmořskou výškou, protože by jejich výkon nemusel stačit.

Palivo z biomasy

I proto patří mezi oblíbená řešení kotle na pelety nebo na dřevo. Před nákupem je potřeba dobře zvolit rozměry, aby se do kotelny vše vešlo. Například u kotle na dřevo je nezbytné počítat také s akumulační nádrží, která zaručuje správný provoz.

Shutterstock

Nejefektivnější způsob spalování dřeva v dnešní době zajišťují zplynovací kotle, které využívají řízený přívod vzduchu. „Chod vytápění automaticky reguluje řídicí jednotka s displejem, která řídí také všechny napojené systémy,“ vysvětluje Ing. Roman Boczek ze společnosti OPOP.

Oproti dřevu umožňují pelety samočinné přikládání bez manuálního zásahu. Automatický kotel na pelety umí fungovat v automatickém režimu až pět dní. Záleží na tom, jak velký má zásobník paliva. Majitel kotle může všechno ovládání vyřešit přes mobil. „Na dálku lze vytápění zapnout, vypnout i regulovat. Podle požadované teploty dopravuje kotel pelety na rošt hořáku a automaticky udržuje intenzitu topení,“ dodává Roman Boczek.

OPOP spol. s r. o.

Důraz na větší ekologii

Většina moderních kotlů splňuje 4. nebo 5. emisní třídu, což znamená, že mají i vysokou účinnost. Staré kotle nedokážou tak dobře využívat energii paliva a dochází u nich až ke třetinovým ztrátám. Účinnost nových kotlů na peletky nebo na dřevo dosahuje až 90 procent a díky tomu mají menší spotřebu paliva i nižší emise.

S pořízením pomůže dotace

Na výměnu kotle 1. nebo 2. emisní třídy může majitel využít jeden ze dvou dotačních programů. Kotlíkové dotace, které vyřizují příslušné krajské úřady, jsou určené pro nízkopříjmové domácnosti. Ostatní mohou podat žádost v rámci Nové zelené úsporám, která pro kotel na peletky nebo na dřevo vrátí zpět 50 procent uznatelných nákladů. Kotlíkové dotace proplatí dokonce až 95 procent nákladů do maximální částky 130 tisíc korun.