První české vodíkové kolo: Jak funguje a jaký má dojezd?

Zdroj: H2 Global Group

Česká republika zažívá revoluci v dopravě. V Ostravě vzniklo první vodíkové kolo. Na jedno naplnění zvládne ujet až 150 kilometrů. Zatím jde o prototyp, vyrábět by se ale měl začít už tento rok. Konstruktéři z H2 Global Group H2 Bike připravili za pouhé dva měsíce.

Kolo budoucnosti. Takto si ho představují tvůrci prototypu vodíkového kola H2 Bike. K pohonu slouží vodík, který je uložen v dvoulitrové lahvi, což stačí zhruba na 150 kilometrů. Součástí kola je i akumulátor, který se jízdou dobíjí a v případě, že vodík dojde, doveze vás buď k plničce, nebo domů. 

„Baterie se v průběhu používání na vodík dobíjí stejně jako auto nebo motorka. V případě polovybití baterie, když si doplníte vodík, řídicí jednotka to pozná a pojede primárně na vodík,“ popisuje vodíkový inženýr Pavel Vašek.

H2 Global Group

Úspěch během 2 měsíců

Konstruktérům z H2 Global Group se prototyp H2 Bike povedlo připravit za pouhé dva měsíce. Nyní budou na řadě jednání s výrobci jednotlivých komponentů. Například o lahve na vodík by se mohla postarat ostravská firma Vítkovice Cylinders. Kolo se samozřejmě dočká i dalších vylepšení.

Vodík pomáhá ve vědě i medicíně

Molekulární vodík (H2) zaujímá v současné době první místa i na poli vědeckého a lékařského výzkumu v oblasti zdraví. Důvodem je, že jde o nejsilnější a selektivní antioxidant, který má protizánětlivé a regenerační účinky.

Nejdále v jeho výzkumu jsou Japonci, kde se už běžně používá pří léčbě. Ani Česko nezaostává. Zásluhou ostravského podnikatele Davida Maršálka z H2 Global Group, který s vodíkem pracuje už mnoho let, ho používá stále více lázeňských zařízení.

H2 Medical Technologies

Naděje pro pacienty

Inhalace molekulárním vodíkem pomáhá i pacientům s covidem. Potvrzuje to doc. PhDr. Michal Botek, Ph.D., garant výuky a výzkumu v oblasti fyziologie a fyziologie zátěže na Fakultě tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci. „V naší zaslepené a placebem kontrolované studii jsme prokázali, že dvoutýdenní inhalace H2 může pomoci k rychlejší revitalizaci činnosti respiračního systému a obnově fyzických sil u osob, které trpěly tzv. postakutním covidovým syndromem, charakterizovaným například zvýšenou fyzickou i mentální únavou, svalovou bolestí, projevy insomnie nebo perzistující dušností.“

„Molekulární vodík zcela určitě představuje velké naděje pro pacienty s celou plejádou chronických onemocnění a bude v brzké budoucnosti zdatně konkurovat pilulkám a injekcím. A to je na molekulárním vodíku tak přitažlivé, nejen vysoká účinnost, ale hlavně bezpečnost,“ soudí PharmDr. Milan Krajíček, z H2 Pharm v Ostravě.