Pravice do poslední chvíle doufala, Fico trpělivě čekal na triumf

Středem pozornosti. Většina novinářů už o sobotním poledni předpokládala, že v osobě Roberta Fica zpovídá budoucího premiéra. Předvolební průzkumy hovořily jasně

Středem pozornosti. Většina novinářů už o sobotním poledni předpokládala, že v osobě Roberta Fica zpovídá budoucího premiéra. Předvolební průzkumy hovořily jasně Zdroj: E15 Anna Vackova

Konec kariéry? Mikuláše Dzurindu může stát těžká volební prohra křeslo předsedy SDKU. Místopředsedkyně strany a dosavadní premiérka Iveta Radičová odchod z politiky oznámila už po pádu své vlády v loňském roce
Nový lídr staré pravice. Z tradičních pravicových stran si nejlépe vedla KDH vedená Jánem Figeľem
Radí celá rodina. Počet váhajících těsně před volbami šplhal ke 40 procentům
Přesvědčit, jedno jak. Kampaň před slovenskými
předčasnými volbami sázela více na marketing než
na obsah
Robert Fico volil v Bratislavě
7
Fotogalerie
Bratislava před volbami zcela propadla politice. Město zaplavilo množství billboardů nebývalého počtu stran. Většina z nich posloužila jakožto velké omalovánky nepříliš slušným kreativcům. „Jasně, vejce je předtím nejlepší zamrazit,“ pokyvovala znalecky hlavou skupina třicátníků u hospodského stolu při sledování zpráv z policejního zásahu během posledního protestu kvůli kauze Gorila.

Skandálem žijí i mnohem starší lidé. Penzistka, která se v sobotu odpoledne pomalu šplhala o berlích do schodů na Hodžově náměstí v centru metropole, měla potřebu celému okolí sdělit, že právě odvolila. „A nehlasovala jsem pro žádnou z gorilích stran. Volila jsem Obyčejné lidi, ti jsou nejlepší. Čestní!“

Težká volba

V bratislavských volebních místnostech se v tu dobu tvořily fronty, členové komisí byli mile překvapeni vysokou účastí. „Byl to těžký výběr, ale je třeba si zvolit,“ tvrdil svátečně vystrojený padesátník. „Kampaň byla tak špinavá, jak jen si to na Slovensku lze představit. Bylo to složité, ale nakonec jsme se rozhodli,“ dodala žena, která trpělivě čeká s manželem, až se dostane za plentu. Někteří lidé otevřeně připouštěli, že je k urnám dohnal strach z nadvlády sociální demokracie. „Snad se proto na poslední chvíli rozhodli i ti, co nebyli rozhodnutí,“ věřila žena, která k hlasování doprovází těhotnou dceru.

Favorit voleb Robert Fico si byl tohoto rizika vědom. Agentura Polis ani nezveřejnila poslední průzkum, počet váhajících se totiž šplhal k 40 procentům. Když lídr Smeru přicházel krátce před polednem hlasovat v doprovodu manželky, tvářil se sebevědomě, ale lehká nervozita na něm byla znát. „Tohle jsou moje sedmé parlamentní volby, takže už nevnímám některé věci tak dramaticky,“ přesvědčoval novináře.

O slovenských volbách si také přečtěte:

Fico drtivě vyhrál: čeká Slováky vláda jedné strany?

Kdo zasedne ve slovenském parlamentu

Čeští politici: Ze slovenských voleb se poučíme

Róbert Kotian: Vláda jedné strany sklidí, co zasela

Ponurý den pro pravici

Nejistota provázející mnoho politických stran do pozdních nočních hodin jim komplikovala organizaci povolebních oslav. Raději se před médii držely trochu stranou. Výjimkou byl na novinářích závislý bouřlivák z Obyčejných lidí Igor Matovič. Po příchodu na večerní party na sebe dokáže hned strhnout pozornost. „Chtěli jsme přijet dřív, ale s mojí manželkou se zasekl výtah. Byla tam asi půl hodiny,“ omlouval se. Po zveřejnění prvních odhadů se uvolněná atmosféra příliš nezměnila, vůdčí osobnost hnutí, které minule kandidovalo pod vlajkou Svobody a Solidarity, ale začala znepokojovat procenta ostatních pravicových stran.

Mnohem ponuřejší nálada panovala ve štábu SDKU-DS. Straně v průzkumech hrozilo, že se vůbec neprobojuje do parlamentu a její lídr Mikuláš Dzurinda si s vyjádřením dával načas. V přízemí kulturního domu se oproti předchozím volbám netančilo a schody vedoucí do patra k špičkám partaje hlídali dva bodyguardi. Mezi novináři se šuškalo o tom, že by Dzurinda dokonce mohl ohlásit rezignaci. Když před půl dvanáctou vyčerpaně působící ministr zahraničí promluvil, stěžoval si dramaticky na špinavou kampaň a rozhodnutí o odchodu prozatím odložil.

Jak voliči rozdělili křesla ve slovenském parlamentuJak voliči rozdělili křesla ve slovenském parlamentu | e15

Smer tentokrát bere vše

„Nepočítejte s tím, že se pan předseda vyjádří dřív než v pět nebo v šest. A nikdo jiný tady také není,“ vítala nás hosteska kolem půlnoci ve štábu Smeru. Slovenští novináři byli však očividně spokojeni. Před šesti lety prý museli na Ficovu reakci čekat venku na chodníku. Nyní tu měli k dispozici občerstvení, které dva číšníci ochotně nakládali na tácky. Místopředsedové strany navíc na rozdíl od lídra po chvíli neodolali pokušení komentovat předběžné výsledky, které byly pro stranu hodinu od hodiny optimističtější.

Zatímco Fico trpělivě čekal, až si nad ránem bude moci vychutnat svůj triumf, o který ho minule pravice připravila, zbylé štáby se rychle vylidňovaly. Lídři ostatních stran už tušili, že je čeká horší ráno, než si mysleli. Přestože se v uplynulých osmnácti měsících těžko dokázali dohodnout, ve volební den nakonec vyjadřovali víru v možnost vytvoření středopravé vlády. A dokonce hovořili o receptech, jak najít cestu k nové spolupráci. „Myslím si, že je třeba jen trochu ubrat speaky a potom to bude fungovat,“ prohlásil Matovič.

Bezprostřední reakce politických lídrů na první zveřejněné výsledky

Pavol PaškaPavol Paška | E15 Anna Vackova

Pavol Paška, místopředseda Smeru-SD

* Zřejmě jste s prozatímními výsledky spokojeni…

Vypadá to na předpovědi, které jsme očekávali, tedy že uděláme nejlepší výsledek v historii. Je velmi zajímavé, že Smer má neuvěřitelně silnou pozici všude, plošně po celém Slovensku.

* Povedete s někým povolební jednání?

Chceme, aby konečně po těchto volbách byla respektována vůle lidí, a to, co vznikne z těchto legitimních a velmi klidných a svobodných voleb, vedlo k uklidnění situace na Slovensku. Věřím, že lídři standardních stran budou schopni sednout si za stůl. Slovensko potřebuje klid, čekají nás těžké časy.

* S kým tedy chcete jednat?

Chceme pozvat všechny, co překročí předepsanou pětiprocentní hranici, ke kulatému stolu. Je to taková hra na hodnoty. Určitě ne všechny základní programové cíle budou úplně stejné, ale myslím si, že se najde způsob vytvořit velmi stabilní vládu.

Mikuláš DzurindaMikuláš Dzurinda | E15 Anna Vackova

Mikuláš Dzurinda, lídr SDKU-DS

* Co říkáte na předběžné výsledky?

Ještě přesně nevím, jaká budou konečná čísla, zato vím, jak těžké období máme od Vánoc za sebou. Nepřeháním, když řeknu, že jsme to vnímali jako devastaci naší politické strany. Nejednou se mě na cestách po Slovensku ptali naši členové i občané, jestli hlas pro SDKU-DS nepropadne. Netleskáme, žádná velká radost to není. Ale díváme se na to reálně, s vděkem, že zůstaneme politickou stranou, která bude mít šanci nadále hovořit do vývoje slovenské společnosti.

* Není čas na vyvození politické zodpovědnosti? Nevzdáte se křesla předsedy strany?

Nevzdal jsem se pod obrovským tlakem. Jsem ve vrcholné politice 21 let a takovému tlaku jsem ještě nečelil. Měl jsem nejednou pocit, že jsem hromosvodem všeho reálného zlého i vymyšleného. Tak, jak jsem nepodlehl tomuto tlaku, nepodlehnu ani této otázce. Velmi dobře si uvědomuji zodpovědnost lídra politické strany, ale každá otázka má svůj čas.

* A kdy ten čas přijde?

Podle našich stanov se do šesti měsíců musí uskutečnit kongres SDKU a nepochybně se o tom poradíme v našem týmu.

Igor MatovičIgor Matovič | E15 Anna Vackova

Igor Matovič, vůdce Obyčejných lidí

* Jak komentujete první výsledky?

Myslím, že jsme na tom dost bezpečně.
Plus minus jsme to tak cítili. Celkově jsem ale trochu zklamaný z výsledků pravicových stran kromě KDH. Očekával jsem lepší skóre, že se SDKU-DS a SaS dostanou někam k osmi procentům. Realita je dost slabá.

* S kým jste ochotni jednat a s kým ne?

My jsme ochotni pomoci jedině při sestavování pravicové vlády. Určitě ne s Robertem Ficem. Ani s Jánem Slotou, kdyby se nedejbože ten čert dostal do parlamentu.

* Na jak dlouho se podle vás mohou protáhnout povolební jednání?

Těžko říct. Konec může být už dnešní volební noc, ale může to také trvat měsíce.