Sítě proti sebevrahům a osmilůžkové pokoje. Tady vyrábí Apple

Sítě proti sebevrahům brání zaměstnancům Foxconnu v Šen-čenu aby uskutečnili smrtící skok ze střechy

Sítě proti sebevrahům brání zaměstnancům Foxconnu v Šen-čenu aby uskutečnili smrtící skok ze střechy Zdroj: ABC Nightline

Kolem domů v továrně Foxconn v Šen-čenu natáhli sítě proti sebevrahům
V roce 2010 spáchalo sebevraždu 18 zaměstnanců Foxconnu
Ráno se před továrnou Foxconn tísní tisíce mladých mužů a žen z čínského venkova, kteří chtějí získat práci za necelé dva dolary na hodinu
Ve skupinách po 300 lidech přistupují k branám
Většina z nich jsou náctiletí mladíci...
13
Fotogalerie
(VIDEO, FOTOGALERIE) Náctileté vesničany vyloží brzy ráno autobus před továrnou Foxconn. V ní pracují dalších šest dní v kuse u pásu za dva až tři dolary na hodinu. Přespávají na pokojích po osmi lidech. A každý den procházejí do práce pod provazovými sítěmi, které jim připomínají, že někteří jejich kolegové stress neustáli a rozhodli se spáchat sebevraždu skokem z mnohapatrových budov. Tady se vyrábějí iPady a další lesklé hračky od firmy Apple.

Povolení filmovat v továrně Foxconn v Šen-čenu a hovořit s jejími zaměstnanci získal jako vůbec první novinář na světě Bill Weir z americké stanice ABC. Právě Foxconn je jedním z největších dodavatelů globálního softwarového gigantu, firmy Apple.

Den v továrně Foxconn

Záběry kamery ukazují tisíce náctiletých mladíků (v Číně se smí pracovat od šestnácti), kteří v pondělí ráno přijíždějí do továrny a doufají, že pro ně bude místo. Celkem tu pracuje asi 450 tisíc lidí. Nástupní plat je 285 dolarů na měsíc, tedy necelé dva dolary na hodinu. Procházejí pod sítěmi proti sebevrahům – v uplynulých letech spáchalo 18 zaměstnanců Foxconnu sebevraždu.

Celý den vykonávají monotónní práci u montážní linky, kde jim mechanický hlas z reproduktoru říká „OK“, kdykoli vloží čip. Kolem nich krouží roboti ve fluorescentním světle. Večer se mladí venkovští dělníci a dělnice odeberou do stísněné ložnice, o kterou se dělí se sedmi dalšími cizími lidmi. Mladým pracovníkům, které reportér ABC oslovil, ale podmínky nevadí tolik jako nízký plat. Kdyby si chtěli pořídit iPad, který zde montují, stál by je tří měsíční mzdy.

Okamžik Nike

Aktivisté bojující za důstojné pracovní podmínky popisují současnou publicitu kolem výroben Applu jako „chvíli Nike“, která podnik konečně dostihla. Situaci v montovnách Apple přirovnávají k devadesátým letům, kdy byla firma Nike po vlně negativní publicity přinucena zlepšit podmínky ve svých výrobnách sportovního oblečení.

„Říkáme tomu Nike okamžik v průmyslu,“ řekla ABC Ines Kaempfer, jedna z inspektorů Fair Labor Assocation (FLA), která na žádost Apple vyšetřuje pracovní podmínky v továrnách Foxconnu. „V 90. Letech se Nike dostalo hodně publicity, negativní publicity. A to zdaleka nebyli těmi nejhoršími. Myslím, že totéž se děje u Applu. A v tom okamžiku s tím začali něco dělat.“

Foxconn už minulý pátek oznámil, že zvedne mzdy svým 1,2 milionům zaměstnancům o čtvrtinu. Firma sídlící na Tchaj-wanu pustila kameramany do své továrny, aby se zbavila špatné pověsti spojené se sebevraždami z roku 2010, kdy ze střech budov skočilo 18 lidí, řekl televizi Louis Woo z Foxconnu.

Když iPady zdraží…

Zvyšování platů a zlepšování pracovních podmínek v továrnách nejspíše zdraží výrobky Apple. „Až si lidé přečtou ty hrozné zprávy o podmínkách v továrně, možná prožijí moment znechucení. Pak ale půjdou na Amazon a budou nakupovat ty nejlevnější výrobky stejně bezcitně jako kdykoliv jindy,“ řekl pro deník New York Times David Autor z americké univerzity MIT.

Celou reportáž ABC Nightline najdete zde.