Alena Vitásková: Pokutovat budeme jen výjimečně

Alena Vitásková

Alena Vitásková

Rozšíření pravomocí Energetického regulačního úřadu (ERÚ) je podle jeho nové šéfky Aleny Vitáskové největší od založení instituce v roce 2001. „I v těchto podmínkách to bude vždy více o vyjednávání a hledání vzájemně přijatelných řešení, pouze výjimečně půjde o uplatňování sankcí,“ říká Vitásková.

* E15: Jaké jsou nejnaléhavější úkoly, které musíte v prvních týdnech ve funkci předsedkyně Energetického regulačního úřadu řešit?

Nedávno vstoupila v platnost novela energetického zákona, která významně posiluje kompetence úřadu zejména v oblasti fungování trhu s energií a ochrany zákazníka. Tomu se musí přizpůsobit organizační struktura úřadu i jeho personální obsazení. Transformace je nezbytná pro plnění náročných úkolů, které s sebou novela energetického zákona přináší, a z mého hlediska je to jeden z mnoha naléhavých úkolů, které musíme urychleně řešit.

* E15: ERÚ se bude muset zabývat i regulací energetiky z obnovitelných zdrojů. Jakým směrem by měl podle vás dál postupovat po problémech s fotovoltaikou?

Co se týče obnovitelných zdrojů, vychází úřad při nastavení podpory výroby elektřiny z platného znění zákona o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů. Podle poslední novely tohoto zákona jsou nyní podporovány pouze fotovoltaické zdroje s výkonem do 30 kilowattů instalované na střešní konstrukci nebo fasádě budov. Ve své funkci budu prosazovat, aby podpora výroby energie z obnovitelných zdrojů byla do budoucna nastavena způsobem umožňujícím přiměřený rozvoj obnovitelných zdrojů a zároveň co nejméně zatížila ceny energie pro konečné odběratele.

* E15: Jaká by měla být podle vás budoucnost českého uhlí? Preferujete prolomení limitů a zachování teplárenství orientovaného právě na uhlí?

ERÚ preferuje všechna řešení, která budou směřovat k co nejlevnější dodávce tepla pro zákazníky. Konkrétní technické a ekonomické kroky vedoucí k tomuto cíli jsou otázkou vývoje energetických trhů.

* E15: Jak hodnotíte zásadní rozšíření pravomocí ERÚ vyplývající z novely energetického zákona? Provádět místní šetření, pokutovat až do deseti procent obratu a tak dále. Myslíte, že posílený úřad bude tyto kompetence umět dobře využívat?

Rozšíření pravomocí je největší od založení úřadu v roce 2001. ERÚ má však již značnou praxi v konzultacích a jednáních s regulovanými subjekty. I v podmínkách rozšířených kompetencí úřadu to bude vždy více o vyjednávání a hledání vzájemně přijatelných řešení, pouze výjimečně půjde o uplatňování sankcí. Tím nemyslím, že bychom právě sankcí nevyužívali pro nápravu závažných či opakovaných porušování zákonů a předpisů. Vždyť jak je známo, „peníze nejvíce bolí“.

* E15: Otázka na závěr k vašemu zvolení. Když jste nastupovala do čela Transgasu, tehdejší opozice ODS změny ve vedení hodně kritizovala. Nyní vás vybrala právě vláda pod vedením ODS. Čím si myslíte, že jste kabinet Petra Nečase přesvědčila?

Tak to je otázka na kabinet premiéra Petra Nečase, nikoli na mě. Abych vám alespoň částečně odpověděla, tak to bude pouze moje domněnka či pocit. Mám za sebou téměř čtyřicetiletou praxi, a to i v nejvyšších řídicích funkcích v plynárensko-energetických společnostech (Severomoravské plynárny, Transgas, RWE Transgas, Pražská teplárenská). Moje vzdělání, dosavadní praxe, pracovní výsledky i řídicí schopnosti jsou předpokladem pro odborné a nestranné řízení ERÚ a jeho transformaci. Vadí mi různé spekulace spojené s mým jmenováním, ale ne zase tolik, aby mě to otrávilo. Jak mi napsal jeden odborník, kterého si nesmírně vážím: „Nenechte se otrávit, někteří se nesrovnali s myšlenkou, že v čele úřadu nemají poslušnou bramboru a mají hrůzu z toho, že by se mohlo začít regulovat.“