Bohumil Doležal: Svobodu jsme získali příliš snadno. Teď si ji musíme obhájit

Bohumil Doležal

Bohumil Doležal Zdroj: E15 Anna Vackova

Nové občanské sdružení nemá ambice stát se politickou stranou, je otevřeno pravicově i levicově smýšlením lidem, kteří vyznávají demokratické principy. „Je zjevné, že svobodu, kterou jsme v roce 1989 získali až příliš snadno, si teď budeme muset zasloužit a obhájit. Politici se chovají jako indiáni na válečné stezce,“ říká předseda Klubu na obranu demokracie (KOD), politolog a publicista Bohumil Doležal.

* E15.cz: Proč jste se rozhodl toto politické sdružení založit?

Na základě zkušenosti s březnovou iniciativou reagující na inaugurační projev prezidenta Zemana, tedy Dopisu ústavním a politickým činitelům, který získal poměrně velkou odezvu. Podepsalo ho asi sto čtyřicet lidí od zaměstnanců a živnostníků až po některé známé osobnosti z kulturní sféry. Mezi signatáři byli mimo jiné i někteří mí přátelé z bývalé Demokratické iniciativy, nezávislé iniciativy z předlistopadové doby, dále mí bývalí studenti z Fakulty sociálních věd UK a čtenáři mého internetového zápisníku Události. Na ty jsem se obrátil při zakládání KODu, který vznikl vlastně až tento měsíc.

* E15.cz: Můžete stručně vysvětlit co je jeho cílem?

Česká společnost je v jakési chronické politické a morální krizi. To, co jsme do jisté míry jako dárek osudu v roce 1989 získali, tedy svobodu a demokracii, je ohroženo, politické strany zápolí s doktrinářstvím, autoritářstvím a šovinismem. Lidé znechucení poměry začínají demokracií pohrdat, demokraté jsou slabí a v defenzívě. Vznikají divoká hnutí falešných spasitelů. Je třeba udělat něco pro to, abychom si ten dárek z roku 1989 zasloužili. Chceme přispět ke stabilizaci rozkolísané demokracie.

Není to, co u nás probíhá, vlastně jakási studená občanská válka?

* E15.cz: Vzhledem k vaší publicistické činnosti předpokládám, že vaše sdružení bude přitahovat spíše pravicově orientované lidi. Je to tak?

Nechceme být platformou jen pro „levici“ nebo jen pro „pravici“. Člověk se občas ptá: co mají ti zprava a ti zleva vůbec společného? A není to, co u nás probíhá, vlastně jakási studená občanská válka? Rádi bychom, aby lidé zprava i zleva při všem nezbytném nesouhlasu nacházeli alespoň v něčem i společnou řeč, společný základ, bez něhož demokratické uspořádání nemůže existovat. Chtěli bychom přispět k politické debatě na toto téma – a také ovšem oslovovat politiky, aby v důležitých věcech dostáli své odpovědnosti a nechovali se v politickém zápase jako indiáni na válečné stezce.

* E15.cz: Kolik už máte členů?

Jsme ve stavu zrodu. Rozhodně nechceme vybudovat nějaké masové hnutí, jde spíše o diskusní klub. Jak už jsem ale říkal, v naléhavých případech oslovíme i představitele české politiky. Pokud budeme mít kolem stovky členů, bude to pro začátek dostačující. Před týdnem jsme měli první valnou hromadu, KOD je podle zákona zaregistrovaný na ministerstvu vnitra. Byli bychom rádi, kdyby se nám podařilo založit i pár skupin v regionech, tedy abychom nebyli čistě pražskou organizací.

* E15.cz: Kde vidíte hlavní nedostatky polistopadové politiky?

Nejde o to polistopadové uspořádání společnosti zbourat a nahradit něčím jiným a dokonalejším. Jeho základy jsou dobré a zdravé. Polistopadová politika je ovšem bohužel od počátku poznamenána velkou nedůsledností a polovičatostí, pod povrchem v ní přežívají jakési pozůstatky starého režimu: každé politické uskupení, které se dostane k moci, touží po mocenském monopolu, což zvyšuje úroveň nenávisti v politice. Česká politika v lecčems vyžaduje důkladnou reformu. Smyslem KODu by měla být politická diskuse, v níž se pojmenují hlavní problémy, a bude se uvažovat o tom, co s nimi. A byli bychom rádi, kdyby podobných sdružení, jako je to naše, vzniklo více. Protože demokracii bez demokratů a bez veřejné debaty budovat a posilovat nelze.

* E15.cz: Co podle vás vedle policejního zásahu na Úřadu vlády způsobilo současnou krizi? Jaké řešení byste považoval za nejlepší?

Myslím, že by bylo laciné svádět všechno na policejní zásah. Ten jen uspíšil pád velmi zranitelné a vratké vlády, jejíž situaci už předtím velmi zkomplikovala přímá volba Miloše Zemana prezidentem. To, že kabinet Petra Nečase dlouho nevydrží, se dalo čekat. Rozhodující je, zda se česká parlamentní demokracie dokáže postavit proti autoritativním sklonům hlavy státu: to znamená, zda hlavní demokratické politické strany zprava i zleva dokážou najít společnou řeč, nedat vládě nominované prezidentem důvěru a shodnout se na co nejrychlejších předčasných volbách, které by potvrdily a posílily legitimitu Poslanecké sněmovny jako základního orgánu parlamentní demokracie v České republice.