Bohuslav Sobotka: Tváří v tvář určitým situacím se snažím reagovat jasně a razantně

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka Zdroj: Anna Vackova, E15

Když jsme se s šéfem sociální demokracie sešli k rozhovoru, byl nedělní podvečer a on měl za sebou jednání ústředního výboru strany, který svou vahou potvrdil jeho autoritu. Sobotka hýřil optimismem a tvrdil, že elán, který v posledních dnech předvedl on i členská základna ČSSD, určitě nepoleví. „Nečekají nás lehké časy, prosadit změny bude vyžadovat velké nasazení a sílu,“ konstatuje.

E15: Od členů ČSSD jste dostal silný mandát – vidí vás nejen jako vyjednávače o povolebním uspořádání, ale také jako premiéra. Stále však máte jednoho silného soupeře – prezidenta republiky.

Myslím, že těch soupeřů je o něco víc. I když prezidenta republiky jako soupeře úplně nevidím. Rád se s ním sejdu a popovídám o aktuální situaci. Je to trošku paradoxní. Sociální demokracie už potřetí nebo počtvrté hlasovala o tom, kdo bude jejím kandidátem na premiéra a kdo povede vyjednávací tým – berte to prosím jako svéráz naší politické scény a sociální demokracie zvláště. Ale myslím, že teď nějakou dobu klid bude. Všichni snad chápou, že jsme se ocitli na okraji propasti a musíme velmi intenzivně a pragmaticky vyjednávat o uspořádání příští vlády. Věřím, že pan prezident to nebude komplikovat.

E15: Michal Hašek a Jeroným Tejc, kteří se vzdali funkcí, nyní ve svých projevech manévrují a taktizují. A zůstávají poslanci. Nebude to mít neblahý vliv na poslanecký klub ČSSD?

Doufám, že zůstanou nejen poslanci, ale také sociálními demokraty. Uprostřed krize jsem odmítal všechny návrhy, které se tu a tam vyskytly, na vylučování ze sociální demokracie. Na to chvíle ani důvody nejsou. Věřím, že jak kolega Hašek, tak kolega Tejc se nerozhodnou vydat cestou oněch takzvaných rebelů ODS, cestou Vlastimila Tlustého, protože to by byl pro sociální demokracii začátek konce. Rozhodně bych si nepřál, aby ČSSD skončila jako ODS proto, že její vláda bude podtržena nějakým nesouhlasným stanoviskem nebo hlasováním z vlastních řad. Budu usilovat o to, aby poslanecký klub byl a zůstal jednotný.

E15: Chápu to správně jako varovný vzkaz pro případné hlasování o vyslovení důvěry vládě?

Nejenom o důvěře. O rozpočtu, o všech zákonech, na kterých se případně nová vláda domluví. Jak kolega Tejc, tak kolega Hašek slibovali voličům, že budou prosazovat a respektopro vat program sociální demokracie. Takže věřím, že budou respektovat i rozhodnutí poslaneckého klubu a ústředního výkonného výboru ČSSD. Koneckonců všem nám je jasné, že nebude-li sociální demokracie držet pohromadě, povede to k nestabilitě. A nestabilita znamená jediné: předčasné volby. To by bylo pro Českou republiku skoro to nejhorší, co by ji mohlo potkat.

E15: Podle stanov se Michal Hašek bude muset rozhodnout, zda chce být poslancem, nebo hejtmanem. V jaké roli byste ho viděl raději?

Naše interní pravidlo hejtmanům – tuším čtyřem – zvoleným do Poslanecké sněmovny v zásadě říká, že se do šesti měsíců musí rozhodnout tak, aby nezastávali obě veřejně placené funkce. Někteří z nich už své rozhodnutí avizovali, někteří si vzali čas na rozmyšlenou, mezi nimi Michal Hašek. Je to čistě na něm. Ať si vybere kteroukoli z variant, nevidím v tom sociální demokracii problém. Co bych jako problém viděl, by bylo nerespektování pravidla, které jsme ve straně stanovili. Právě přestálá krize by nás měla posunout k dodržování vnitřních pravidel, která ČSSD pro své fungování má.

Průnik programů je dostatečně rozsáhlý, aby dával naději na vytvoření koaliční vlády. Jestli tam budou nějaké body, v nichž se neshodneme, budeme je muset překonat kompromisem

E15: K upevnění vaší pozice možná přispělo i prohlášení Andreje Babiše, že nebude vést povolební vyjednávání s nikým jiným než s regulérním předsedou ČSSD. Je to pro vás zavazující?

Není. Na jejich místě bych přece jednal stejně. Koneckonců takto se vyjádřil nejen Andrej Babiš, ale také předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Pokud by na půdě strany, s níž mám vyjednávat o tak závažné věci, jako je příští vláda ČR, proběhl pokus o vnitrostranický puč, také bych sázel na zásadu legitimity a počkal bych si na to, kdo je legitimním představitelem dané politické strany. Takže zavazující to není a nemohou z toho plynout žádné ústupky. Notabene ústupky programové. To, co rozhodlo o vyřešení krize ve straně, byl jednoznačně názor členů sociální demokracie. Ten se projevil v obrovském vzepětí, které tady řadu let nebylo. Naše organizace vydaly naprosto jednoznačná stanoviska. Postavily se za předsedu ČSSD, odsoudily pokus o puč, o převzetí vedení strany. Takže jestli jsem někomu zavázán, pak řadovým členům a sympatizantům sociální demokracie. Myslím, že nikoho nenapadlo, že se tak razantně ozvou.

E15: Možná také nikoho nenapadlo, že se jako tvrdý a rozhodný lídr projeví Bohuslav Sobotka. Ostatně už se i spekuluje, jestli být takovým vydržíte.

Sociální demokracie teď bude potřebovat rozhodnost. Pokud má unést tíhu vládní odpovědnosti. Nebude to lehké a nečekají nás lehké časy, protože prosadit změny bude vyžadovat velké nasazení a sílu. Bez rozhodného a jasného vedení tím sociální demokracie nemůže projít. Doufejme, že se podaří, aby se ČSSD v tomto tempu udržela. A abych se udržel v tomto tempu i já jako předseda strany.

E15: Máte v povaze být rozhodným a také razantním lídrem?

Nevím, jestli je mi to povahově dáno, ale tváří v tvář situaci, před kterou jsem postaven, se snažím reagovat dostatečně srozumitelně, jasně a razantně.

E15: Ostrá vyjednávání o vládě začala. Není důsledkem zdržení možnost, že budete stát před blokem ANO a KDU-ČSL, které už se na lecčems dohodly?

Toto riziko existuje. Nepochybně. Proto mě tak rozčílil postup, který kolegové na předsednictvu strany 27. října zvolili. Sociální demokracii to oslabilo. Měli jsme být lídrem, měli jsme být aktivní, být tím, kdo bude schůzky svolávat a organizovat. Do této role se dostalo hnutí ANO, a to jenom proto, že sociální demokracie byla čtrnáct dní zcela umrtvena vnitřním zápasem. To se musí změnit. Naší ambicí je být lídrem diskuze jak o povolebním uspořádání na půdě sněmovny, tak při sestavení vlády. Ale nemyslím, že už existuje blok, který je pevně dohodnut. Vidím jisté trhliny, názorové nuance. V první fázi budeme samostatně vyjednávat s ANO a samostatně s KDU-ČSL.

E15: Budete nyní, abyste dohnali zpoždění, jednat zároveň jak o obsazení sněmovny, tak o podobě vlády?

Přesně tak. Jednání s ANO a lidovci také budeme chtít paralelně převést na expertní úroveň, abychom si vysvětlili především rozdílné pohledy – daně versus rozpočet, konkrétní opatření na podporu hospodářského růstu, na církevní restituce.

E15: Mluvíte o nejcitlivějších „položkách“, církevní restituce se mohou kvůli lidovcům stát přímo kamenem úrazu. Trváte na jejich revizi?

Současnou podobu církevních restitucí odmítá velká část české veřejnosti. To podle mého názoru musí vláda reflektovat. Velká část voličů ANO i sociální demokracie tu stávající podobu nechce. Pokud se ANO nemá zpronevěřit očekávání svých voličů, pak by snahu ČSSD revidovat je měla podpořit. Dovedu si představit řadu úprav a kroků, které by mohly k rozumné revizi přispět.

E15: Například?

Třeba se pokusit vyjmout z církevních restitucí areál Pražského hradu, zajistit změnou zákona, aby tady nebyly sporné případy vydávání majetku, který církve prokazatelně nevlastnily před 25. únorem 1948. Jsme připraveni napravit ta slabá místa, na která jsme poukazovali. Uvidíme, nakolik tomu KDU-ČSL bude klást překážky.

Předseda ČSSD Bohuslav SobotkaPředseda ČSSD Bohuslav Sobotka|Anna Vackova, E15

E15: Mohu namítnout, že lidovci revizi tohoto zákona nechtějí, a to také kvůli svým voličům.

Je potřeba zvážit, jestli určitá revize není i v zájmu církví. Jsem přesvědčen, že může církvím pomoci i z hlediska jejich vnímání společností. Znovu ale zdůrazňuji, je to vážné téma pro vládní vyjednávání, jen doufám, že na církevních restitucích neztroskotá snaha vytvořit tady rozumnou vládu změny. Slovo změny podtrhuji. Žádná jiná kombinace, než ČSSD, ANO a KDU-ČSL změnu nemůže zajistit. Lidovci ve sněmovně minulé tři roky nebyli, my jsme byli v důsledné opozici a ANO je nová politická strana. Právě spolupráce těchto tří stran může přinést velkou diskontinuitu z hlediska charakteru fungování státu. Lidé po tom ve volbách silně volali.

E15: Předmětem sporu, tentokrát s hnutím ANO, může být záměr ČSSD zvýšit korporátní daně. Byli byste ochotni ustoupit?

My dost dobře nevíme, jak jinak bychom zabránili růstu deficitu státního rozpočtu. To je základní věc, o které chceme s ANO diskutovat. Nelze mluvit izolovaně o daních, musíme mluvit společně o daních a deficitu státního rozpočtu. Jak lidovci, tak ANO mají ve svém programu opatření, která sníží příjmy státu či zvýší jeho výdaje. Jestliže má být v příštím roce schodek 114 miliard korun, musíme si říct, jestli je přijatelné, aby se dál zvyšoval. Osobně to jako příliš přijatelné nevidím. Už teď se pohybujeme těsně pod třemi procenty HDP.

E15: Co když lidovci kvůli restitucím do vlády nepůjdou? Počítáte i s variantou jednobarevné vlády ČSSD?

V situaci, kdy máme padesát poslanců, dáváme přednost koaliční vládě. Kdyby tato vláda byla z nějakého důvodu neprůchodná, pak zde máme náhradní variantu čistě menšinového kabinetu založenou na toleranci ANO a KDU-ČSL, která se bude svoje návrhy snažit prosadit napříč sněmovnou. Ale to je konstelace, která je méně stabilní než standardní koaliční vláda.

E15: Připouštíte si, že v té či oné konstelaci ČSSD možná prosadí jen minimum ze svého volebního programu?

Nemyslím, že můžeme mluvit v pojmech typu minimum. Průnik mezi programy ANO, KDU-ČSL a námi je natolik robustní, že dává možnost vytvořit společnou vládu. Programy jsou hodně blízké. Koneckonců ANO se snažilo na svou stranu získat potenciální voliče ČSSD, zčásti se to povedlo. Proto muselo svůj program upravit a zaměřit více do středu a má v něm některé vysloveně levicové prvky, například vyšší valorizaci penzí. Na tom se shodneme s ANO i s lidovci. Další záležitost – třeba snížení DPH na léky, i ANO hovoří o zrušení některých poplatků ve zdravotnictví. Průnik programů je dostatečně rozsáhlý, aby dával naději na vytvoření koaliční vlády. Jestli tam budou nějaké body, v nichž se neshodneme, budeme je muset překonat kompromisem. Jestli bude takový kompromis pro ČSSD přijatelný, o tom rozhodne buď 180 lidí v našem ústředním výboru, anebo celostranické referendum.

E15: Hnutí ANO do vlády vstoupit chce a nechce, nicméně už se spekuluje o možném obsazení kabinetu. O poměru počtu ministrů i o případném vyslání odborníků místo politiků.

Žádná struktura vlády ještě domluvena není a jinak je na této politické straně, koho se rozhodne vyslat do vlády. To by sociální demokracie i prezident republiky měli respektovat. Teď budeme jednat o programu, to znamená, jaké budou sazby daní, jaká bude valorizace penzí, jak zvýšíme platby za státní pojištěnce, co bude s minimální mzdou. To nás teď zajímá. A pokud se pohneme v programových otázkách, pak se bavme o ministrech.

Bohuslav SobotkaBohuslav Sobotka