Ivo Hlaváč: Pro hájení zájmů ČEZ potřebujeme ekonoma i diplomata

Ivo Hlaváč, ředitel ČEZ pro vztahy s veřejným
sektorem

Ivo Hlaváč, ředitel ČEZ pro vztahy s veřejným sektorem Zdroj: ctk

Dobře se připravit na diskuzi o budoucnosti evropské energetiky a trhu s emisními povolenkami, která probíhá od loňska, se musel i ČEZ. „Vycházeli jsme z toho, že když přijdeme s konkrétním návrhem, může to debatu posunout žádoucím směrem,“ vysvětluje Ivo Hlaváč, ředitel ČEZ pro vztahy s veřejným sektorem.

E15: Má ČEZ strategii, kterou ovlivní tvorbu energetické politiky v EU?

Když jsem opět nastupoval do ČEZ, dal jsem si za cíl, aby skupina uměla v reálném čase definovat své zájmy vůči evropské i české legislativě a aby se výrazně zlepšila její image v Bruselu, kde máme kancelář od roku 1999.

E15: Proto jste do ní loni přivedli diplomata Karla Kovandu a letos ekonoma Petra Zahradníka?

Málokterý český diplomat má takové renomé jako Karel Kovanda. Je to přesně ten typ, o němž bude těžko někdo říkat, že je lobbista. Čím dál více tam potřebujete také ekonomy, kteří rozumějí makroekonomickým souvislostem.

E15: V čem byla hlavní změna ve fungování bruselské kanceláře?

Většinou na všechno, co si myslíme, že je důležité, se snažíme mít otevřený poziční dokument. To je asi největší změna. Ve chvíli, kdy začne nějaká debata, jsme připraveni diskutovat s připraveným materiálem. Příkladem může být náš návrh na reformu trhu s emisními povolenkami. Nechtěli jsme jen opakovat nějaká politická klišé, ale říci komisi, co reformou rozumíme.

E15: Jste připraveni stejně aktivně vystupovat i proti kapacitním platbám pro konvenční elektrárny?

Bude to téma letošního roku. Nechceme říkat jen, že je to špatně. Rozumíme tomu, že pro některé energetiky je to vážné téma. Pokud by se měly zřídit, ať jsou pro ně tvrdá evropská pravidla, která budou platit pro všechny stejně. Jinak vznikne Evropa národních kapacitních plateb a o společném energetickém trhu si můžeme povídat už jen na konferencích.