Jiří Běhounek: Dukovany jsou naše vlajková loď, bojujeme za dostavbu

Jiří Běhounek

Jiří Běhounek Zdroj: E15 Anna Vackova

Udržet zdravotní péči ve všech krajských nemocnicích na Vysočině a zvýšit zaměstnanost hlavně na Třebíčsku. To jsou témata, s nimiž usiluje o znovuzvolení jako jednička kandidátky ČSSD hejtman Jiří Běhounek. I když by si podle něho lidé nejvíce přáli integrovaný dopravní systém, neslibuje jim ho. „Byl by moc drahý,“ říká. Ale chce se zasadit o to, aby pokročily plány na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany.

* E15: ODS a další strany tvrdí, že tentokrát dají na kampaň méně peněz než před minulými krajskými volbami. Co sociální demokracie?

Schválený rozpočet kampaně je 2,1 milionu. Z toho asi čtvrtina pochází ze zdrojů naší krajské organizace, jde o členské příspěvky a dary. Zbytek je z centra. Celková částka je velmi podobná té v roce 2008.

* E15: V kampani se chcete zaměřit hlavně na zdravotnictví a sociální oblast, což jsou tradiční témata vaší strany. Existuje nějaký důvod, proč jsou důležitá právě na Vysočině?

Kvůli její sídelní struktuře, máme na 700 obcí. A to nepočítám jednotlivé místní části. Stabilizovali jsme pět nemocnic, všechny jsou příspěvkovými organizacemi. Rozhodně nechceme, aby se staly obchodními společnostmi. Také se nám podařilo je všechny zrekonstruovat. Například minulý týden jsme otevřeli pavilon urgentní a intenzivní péče tady v Jihlavě.

Takže pokud bude úhradová vyhláška koncipována rozumně a ministerstvo zdravotnictví nebude krajské nemocnice výrazně znevýhodňovat, jsme schopni je udržet. Obavy ale máme z takzvané linie prvního styku, tedy z toho, že končí praktičtí lékaři, zubaři, pediatři a nemáme za ně nástupce. Ve velkých městech se ordinace spíše udrží, mnohem horší to ale mají menší obce.

* E15: Co máte v plánu?

Rádi bychom prosadili klauzuli do smluvních vztahů mezi lékaře a VZP, aby se na to myslelo a péče byla dostupná i mimo větší sídla. Když nám v menší obci vypadne praktik či pediatr, máme jen velmi malou šanci získat náhradu, protože na venkov se skoro nikomu nechce. I proto se tolik snažíme udržet pět nemocnic v okresech, aby dokázaly jejich obyvatele ošetřit.

* E15: Jak si krajské nemocnice vedou ekonomicky? Třeba ve středních Čechách nebo na Ústecku mají problémy.

Poslední dva roky jsou naše nemocnice v černých číslech, nutíme je k vyrovnaným rozpočtům. Co se týče investic, tedy velkých rekonstrukcí a nákupu přístrojů za přispění EU, je třeba říci, že se s tím začalo ještě za vlády ODS a KDU-ČSL. My jsme to převzali a dokončili. Všechno přijel zkontrolovat Evropský účetní dvůr, NKÚ, auditoři ministerstva financí. Nikdo žádné pochybení, plýtvání a podobně neobjevil.

Je nám jasné, že stát podrží fakultní nemocnice a těm našim nic nedá. Tady se mohu kriticky vyjádřit k bývalé šéfce rezortu zdravotnictví za ČSSD (Marii) Součkové, která tehdy na kraj předlužené nemocnice převedla. I když jsou dnes všechny bez dluhů, nelze zastírat, že to krajskou pokladnu stálo poměrně dost peněz.

* E15: A sociální oblast?

Na Vysočině je velký počet domovů důchodců a ústavů sociální péče, jejichž zřizovatelem je kraj. Už od roku 2006, tedy ještě za vlády bývalé krajské rady, probíhá projekt decentralizace těchto zařízení, vznikají z nich menší. Máme rozpracovaných osm projektů, které představují 34 staveb, aby se tato péče co nejvíce diverzifikovala. Staré budovy už dosluhují. Jejich rekonstrukce by byla velmi nákladná, protože jde třeba o bývalé zámky. Vedle toho chceme, aby více fungovaly terénní služby a co nejvíce starých lidí mohlo zůstat doma.

* E15: Chcete rovněž zvýšit počet pracovních míst. Například rozvojem jaderné elektrárny Dukovany?

Jednáme s Hospodářskou komorou ČR, nabízíme grantové programy podnikatelům. Bohužel nemáme v rukou daňové nebo jiné nástroje, jako má stát, abychom firmám mohli vyjít vstříc. Alespoň se snažíme v cestovním ruchu, máme příspěvkovou organizaci Vysočina Tourism, která připravila různé balíčky.

V kraji máme velké průmyslové podniky jako Žďas, Bosch, Agrostroj, ale za posledních osm až deset let výrazně poklesl zájem o strojírenské obory. Takže je nyní za pomoci evropských peněz centralizujeme, školy se snažíme vybavovat špičkovými technologiemi, dbáme na provázanost s učebními obory a ty obsazujeme zkušenými mistry.

Atomová elektrárna je samozřejmě naší vlajkovou lodí, je pro nás zásadní i z hlediska technologického. Proto bojujeme za výstavbu pátého bloku. A aby to nebyly jen plané řeči a memoranda, otevřeli jsme před třemi lety v rámci Střední průmyslové školy strojnické v Třebíči obor energetik. Jsme velmi překvapeni obrovským zájmem o studium. Spolupráce s ČEZ v tomto směru je příkladná, škoda že to tak nefunguje i v jiných oborech. Generace současných padesátníků v Dukovanech postupně skončí, musíme vychovat dorost.

* E15: Jak by se měla snížit nezaměstnanost?

Na Pelhřimovsku, Havlíčkobrodsku je šestiprocentní nezaměstnanost. Kdyby se něco takového podařilo i na Třebíčsku, bylo by to fantastické. Cílem je, aby tam nezaměstnanost klesla alespoň pod deset procent. Je to ale běh na dlouhou trať.

* E15: Ústředním tématem kampaně ČSSD je kritika vládního návrhu církevních restitucí. Vy jste z toho zpočátku nadšen nebyl. Je to tak?

Není, nebyl jsem tázán. Že to nebude hlavní téma krajské kampaně, řekl můj náměstek, navíc to média malinko vytrhla z kontextu. Na Vysočině jsme toho názoru, že je třeba postupovat citlivě. My samozřejmě stojíme o to, aby byl vyřešen majetek, na nějž se vztahuje blokační paragraf, který brání rozvoji řady našich obcí. Ale tak, jak je zákon navržen, se nám rozhodně nelíbí. Může přinést spíš problémy. Vedle toho v době vládou deklarovaných úspor lidé opravdu jen těžko chápou, že církve mají dostat desítky miliard.

* E15: Nicméně žádné billboardy s pytlem peněz a nataženou rukou preláta jsem v Jihlavě neviděl.

Situace je tady složitá, máme v kraji tři diecéze. Jinak ty billboardy jsme tady měli asi jen dva. Byl to start kampaně. Podle nás se tímto způsobem potřebnou celospolečenskou diskuzi rozproudit podařilo. Na druhé straně reakce některých církevních představitelů byly velmi ostré a je otázka, jestli to celé nezašlo příliš daleko.

* E15: Nemůže odpor proti restitucím část vašich voličů odradit?

Podle posledního průzkumu by nás na Vysočině volilo přes 27 procent lidí. Naopak ODS by získala 13 procent a TOP 09 asi sedm. Na druhé straně je to stejné jako s poplatky ve zdravotnictví. Sociální demokracie tehdy slibovala, že zákon změní v parlamentu. A pokouší se o to i u restitucí. Jako krajská rada a zastupitelstvo to ovlivnit nemůžeme.

* E15: Na Vysočině pomocí internetu apelujete na občany, aby napsali, co by chtěli změnit. Jaké žádosti se sešly?

Na prvním místě je to řešení dopravní dostupnosti. My tady ale nemůžeme zřídit integrovaný dopravní systém současného typu, bylo by to velmi drahé a neefektivní. A je otázka, jestli by lidem spíš nezkomplikoval život. Sice by měli kartu, ale museli by přestupovat častěji než teď. Druhé místo pak obsadila nezaměstnanost. Vedle toho mě potěšila výrazná podpora atomky v Dukovanech. Také jsme byli velmi kritizováni za to, že chceme rušit školy. Teď už si snad lidé uvědomují, že určitá redukce a koncentrace je nezbytná. Nelze vyloučit, že některé školy bude nutné omezit a udržíme jen ty životaschopné.

Čtěte také:

Seriál E15: Kraje nadělaly dluhy, ale ne všechny nerozumně

Zdravotnictví hrozí rozvrat, varují socialisté

Temelín nestačí. Rozšíříme i Dukovany, má jasno ČEZ

* E15: ODS jde do voleb s požadavky snížit náklady na provoz krajského úřadu a krajské samosprávy. Kolik provoz úřadu ročně stojí?

Tyto proklamace občanských demokratů jsou trochu nefér. Nikdy nezvedli ruku pro rozpočet a vždy poukazovali na nějaké dva miliony, které tvoří platy tří předsedů výborů zastupitelstva za KSČM. K provozu krajského úřadu a rady mám konkrétní čísla. Za vlády ODS tyto náklady dosahovaly až 45 milionů, my jsme je snížili na 33.

* E15: A co volání opozice po konsolidaci rozpočtu?

Naše zadlužení není ani zdaleka takové, jak tvrdí pánové Nečas a Kalousek. Když chceme evropské projekty, musíme je nejprve zaplatit ze svého a pak čekat, jestli nám Brusel dotace přiklepne. To se bez úvěrů dělat nedá. Vysočina ale rozhodně žádné dramatické dluhy nemá, všechno pravidelně kontrolujeme. Že hospodaříme vyrovnaně a navíc jsme dokázali ušetřit půl miliardy, opozici nezajímá.

Jiří Běhounek (60)

Vystudoval Fakultu všeobecného lékařství na Univerzitě Karlově v Praze. V roce 1976 nastoupil jako ortoped do pelhřimovské nemocnice, o deset let později začal vést jako primář její ortopedické oddělení. Ze zdravotnického zařízení odešel až po svém zvolení hejtmanem v roce 2008. Od roku 1998 působil jako nestraník nejprve v pelhřimovském a od roku 2004 v krajském zastupitelstvu, kde zastával funkci předsedy zdravotní komise. Je členem vedení Asociace krajů ČR a šéfem Regionální rady Jihovýchod. Je ženatý, má syna a dceru. Ve volném čase hraje volejbal.