Jiří Bunda: Fortuna by se měla začít rozhlížet po dalších trzích

Jiří Bunda

Jiří Bunda Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Strategií sázkové kanceláře Fortuna pro loňský a letošní rok bylo rozvíjet byznys na trzích v Česku, na Slovensku a v Polsku. Klíčový byl rozjezd nové číselné loterie Loto v Česku a spuštění on-line sázení v Polsku, což zákon umožnil teprve letos v létě.

„Nyní budeme přemýšlet, jestli není třeba naši strategii upravit a jestli není třeba se začít rozhlížet po dalších trzích. Myslím, že to potřebné je, abychom se v globálním měřítku nestali,malou‘ společností,“ říká generální ředitel Fortuna Entertainment Group Jiří Bunda.

* E15: Nezvažujete přesun všech her na weby v češtině provozované z Malty či Gibraltaru?

Zvažujeme to vždy, a proto jsme také na Maltě postavili společnost FortunaWin.com. Má to tři základní cíle. Za prvé si můžeme velmi levně otestovat nové trhy, na které bychom případně chtěli jít s naší strategií kamenné pobočky versus on-line sázení. Druhým cílem je, že si můžeme vyzkoušet produkty, jež v zemích, kde působíme, zatím nejsou povolené, jako je e-casino nebo poker. Za třetí naší strategií je být partnerem lokálních vlád. Pokud se ale lokální vláda zblázní a změní legislativu, na jejímž základě lze těžko podnikat, vždy máme šanci jít do „ráje“ na Maltu. Budu vždy dělat maximum, aby se to nestalo, ale je to jedna z možností. Byť s relativně malou pravděpodobností, protože to vypadá, že nový zákon dopadne nějakým způsobem přijatelně.

* E15: Je tedy přijatelné – jak říká návrh zákona – platit 19procentní daň z příjmu, loterijní dvacetiprocentní daň z obratu a to, že rozhodování o přídělu peněz na charitu, kulturu či sport převezme místo loterijních firem stát?

Především jako občan ČR nechápu, proč by firmy působící v tomto oboru neměly platit daň z příjmu. To, že nebudeme peníze rozdělovat, je rozhodnutí státu. Po pravdě řečeno my s tím máme jistou zvýšenou administrativu a víceméně suplujeme činnost státu.

* E15: A 20procentní daň z obratu loterií?

To je akceptovatelné a myslím, že i správné. Pokud se mě ale zeptáte na daň 20 procent u kurzových sázek, tak to je nesmysl. Optimální sazba i ve srovnání se ziskovostí ostatních produktů, třeba loterií, je deset procent. Přijatelných je ještě 15 procent. Osobně mám velký problém s tím, že stejné procento z peněz, které zůstanou po vyplacení výher, půjde z loterií i kurzových sázek. U těch vyplácíme v průměru 80 korun ze vsazené stokoruny, ziskovost je tedy asi 20 procent. U loterie je to ale 50 procent.

* E15: Budete přispívat na veřejně prospěšné účely, i když to již nebude vaše povinnost?

Chtěl bych, aby vždy nějaká část peněz, bohužel by to v tomto případě bylo z našeho zisku, šla na tyto aktivity. Nebude to tolik, jako kdybychom se bavili o veřejně prospěšné činnosti, jak je v zákoně upravena nyní. Vybrali jsme si oblast znevýhodněných dětí, kde Fortuna Loto navázala na dlouhodobou spolupráci, kterou začala Fortuna sázková kancelář.

* E15: Řádově by to bylo kolik?

To nelze říci, dokud nebude nový zákon, dokud nebudeme znát výši poplatků a podobně. Musíme si spočítat, abychom vůbec měli co odvádět, protože v letošním roce určitě loterie zisk nevygeneruje. Myslím číselnou loterii, ne celou Fortunu – ta vytvoří velmi zajímavý zisk.

Terminály jsou naše Achillova pata

* E15: V úterý spouštíte novou denní hru Zlatých 11. Proč název připomíná Šťastných 10 od Sazky?

Chtěli jsme jít do přímého střetu se Sazkou. V době, kdy „žila“, jsme měli strategii, že budeme zcela jiní než ona. Po peripetiích, co Sazku potkaly, jsme si řekli, že v některých věcech půjdeme přímo do střetu. Zlatých 11 je přesně ten způsob. Nebudu lhát – na hře jsme pracovali s lidmi, kteří k nám přišli ze Sazky. Největším motorem byli Jiří Meixner a Jiří Hosnedl. Vzali hru Šťastných 10 a říkali: Už dlouho jsme v Sazce prosazovali, aby byla hra inovována a oživena. Oživení, která chtěli vnést do hry v Sazce, jsme nyní použili my.

Jiří BundaJiří Bunda | E15 Robert Zlatohlavek

* E15: Kde všude bude možné Zlatých 11 sázet?

Tam, kde je terminál, což není v každé pobočce. Terminálů máme nyní asi 1200 a jejich počet je momentálně naše asi nejslabší místo. Abyste měli pokrytu republiku, potřebujete 2500 až tři tisíce terminálů. To je nyní naše Achillova pata.

* E15: Podle vývoje vkladů u číselných loterií má Fortuna Loto podíl zhruba 14 až 16 procent. Je to dostatečný podíl?

Čekal jsem více, byť kdyby mi někdo řekl, že za dva měsíce budeme mít 16 procent trhu, tak si budu myslet, že je blázen. Pro mne je ale pořád klíčové období, až se vrátí zbytek trhu, tedy lidé, kteří pravidelně sázeli a nyní to nedělají. Trh číselných loterií se nyní pohybuje někde na úrovni zhruba 45, 50 milionů korun týdně, ale dříve (před insolvencí Sazky, pozn. red.) to bylo přes sto milionů. Proto jsme se také rozhodli, že u denní hry půjdeme do přímého střetu se Sazkou, protože jestli se dnes sázkaři vracejí k Sazce, tak spíše je to u Sportky než u Šťastných 10. Tam se zatím ještě nevrátili a možná je naše hra osloví více. Na druhé straně je naším největším limitem počet terminálů.

* E15: Dokdy byste chtěli mít cílový stav 2500 až tři tisíce terminálů?

V průběhu příštího roku, dokonce bych řekl, že do konce prvního pololetí. Možná jsme si chvílemi bláhově mysleli, že když náš produkt bude lepší, bude u něj vyhrávat více lidí, takže nás lidé budou hledat. Nebudou. Člověk si v trafice, kde kupuje tabák a noviny, řekne, že by chtěl vsadit Loto. Když mu ho tam nenabídnou nebo když má jet tři stanice, aby si vsadil, tak to neudělá. Takže potřebujeme lepší pokrytí. Je ale třeba říci, že 6500 obchodních míst Sazky je druhý extrém. Tolik terminálů, když propočítám ještě tři tisíce našich, se podle mne neuživí.

* E15: Nový majitel Sazky zvažuje, že síť ještě rozšíří, ne o moc, ale určitě…

Ano, pokud se trh zvětší. Na tom bychom se chtěli podílet i my. Tedy když se do terminálů dostanou i další služby a nebude to jen o loterii a dobíjení kuponů pro mobilní telefony. Sazka ještě prodává vstupenky a dříve se přes její terminály daly zaplatit složenky za elektřinu či vodu a podobně. Když se z terminálů stane takováto obchodní jednotka, tak se jich skutečně může uživit více. Budoucnost je v tom, že terminály budou velmi multifunkční.

* E15: Co byste tam chtěli nabízet – prodej vstupenek, platby složenek či něco jiného?

Prodávat vstupenky a platit složenky je taková klasika, Sazka to dělala a u vstupenek stále dělá. Co se týče složenek, myslím si, že by to šlo.

* E15: Jinak řečeno, chtěli byste mít v terminálech něco jiného, než má Sazka?

Tuto strategii ještě nemáme. Naše priorita je jednoznačná – nyní mít denní hru, na začátku roku zavést on-line ověřování losů, v březnu dubnu pak rychlé Keno. Na tom našeho dodavatele zcela vyčerpáme. V okamžiku, kdy se nám objeví nějaké okno, můžeme začít zvažovat, co dále. Pokračování na str. 18 Dokončení ze str. 17

* E15: Jak se budou vyvíjet vaše tržby z číselných loterií a stíracích losů?

Příští rok ještě nebude mít celý trh takovou velikost jako v letech 2008 a 2009. V roce 2013 podle mého odhadu ano. Na tomto velkém trhu bych chtěl obhospodařovat okolo 30 procent. Čemu moc věřím, to jsou stírací losy. I já si svého času myslel, že stírací losy už tady nikdo nemůže chtít – a v Evropě je to nyní nejrychleji rostoucí segment v oblasti loterií. Hlavně se to týká dražších stíracích losů, třeba za 20 liber v Británii nebo pět eur na Slovensku. Stírací losy mají velkou budoucnost a jsou dnes země, kde se na tržbách podílejí padesát na padesát k ostatním segmentům.

V Polsku chceme být jedničkou

* E15: Do konce září jste chtěli koupit polskou pobočku Tipsportu. Proč se tak nestalo?

Stále čekáme na povolení polského ministerstva financí. Mají nějaké lhůty. Jsme s Tipsportem domluveni, udělali jsme si kompletní prohlídku polské společnosti, zjistili jsme, jaké jsou tam problémy, jaké jsou naopak příležitosti, domluvili jsme se na ceně a převedli jsme to pod náš systém. Teď čekáme na souhlas.

* E15: Tipsport má v Polsku 190 prodejních míst. Zachováte je?

Přebíráme asi 190 poboček, která nejsou přímo jejich, ale domluvili se s nějakým sportovním barem či restaurací a provozují to společně. Kvalitních a ziskových je tak 70 až 90. Těch dalších 100 opustíme a zůstaly by nám tak volné licence pro případ, kdybychom chtěli otevírat svoje pobočky nebo pokračovat v partnerství se sportovními bary. Otevírání nových poboček v Polsku je velmi poplatební malé a drahé, ale když získáte licenci, můžete ji provozovat. Na polském Tipsportu se mi líbilo, že má kolem 250 licencí, tedy i na místa, která zatím neprovozuje.

* E15: Jakého podílu byste chtěli v Polsku i díky akvizici dosáhnout?

Nyní jsou v Polsku tři hlavní firmy, které mají každá kolem 30 procent. Dá se říct, že jsou tam tři jedničky na trhu – STS, Totolotek a Fortuna. STS se dostala do velkých finančních problémů a víceméně je na prodej, už se stává, že v některých dnech přestala vyplácet výhry. Chtěli bychom být v Polsku absolutní jedničkou. Nová obchodní místa nám přitom budou sloužit i k ověřování toho, zda je sázející na on-linu starší 18 let. V Česku se to dělá tak, že přijde do pobočky, prokáže se občankou, podepíše registraci, vloží peníze na účet a může sázet. Podobně tomu bude i v Polsku. Čím více takových ověřovacích bodů bude, tím větší získáme podíl na on-line trhu, který bude vznikat.

Jiří BundaJiří Bunda | E15 Robert Zlatohlavek

* E15: Původně jste říkali, že byste chtěli on-line v Polsku spustit na začátku příštího roku?

Je to stále aktuální. Máme připraven marketing, technické řešení, domluveny metody, tedy jak si lidé budou dobíjet konta. Vše jsme nechali certifikovat a požádali hned, jak to bylo možné, o licenci. Žádost jsme podali někdy v červenci, úřad na to má šest měsíců, proto jsme říkali, že bychom měli začít v lednu.

* E15: Jaká je návratnost investice do polského on-line sázení?

Investice jsou to v desítkách tisíc eur, tedy malé. Když jsme budovali systém on-line sázení, tak jsme jej budovali jako globální. Aby se na základě nějakých parametrů mohl modul upravit a odpovídal danému prostředí, udělaly se překlady, slovníky pojmů, napojení na platební centra. Tento systém je naše výhoda, protože STS a Totolotek nikde on-line neprovozují, zatímco my jej provozujeme v Česku a na Slovensku a na Maltě máme platformu, na které to běží. Jakákoli další nová země je otázkou měsíce a investic několika desítek tisíc eur.

* E15: Zvažujete tedy vstoupit na nějaký další zahraniční trh?

Mě zajímají všechny země, které mají relativně dobrou legislativu, přiměřené zdanění a povolený on-line. Loni na začátku roku jsme si řekli, že pro rok 2010 a letošní rok budeme mít jako hlavní strategii využití trhů, jež máme, tedy v ČR, na Slovensku a v Polsku. Řekli jsme si dva klíčové projekty – hlavní byla číselná loterie v Česku a druhý je on-line v Polsku. Nyní se budeme scházet a přemýšlet, jestli strategii není třeba upravit a jestli není třeba se začít rozhlížet po dalších trzích. Já si myslím, že to potřebné je, abychom se v globálním měřítku nestali „malou“ společností. Na druhé straně nikdy nezapomínejme na to, jak jsme dopadli v Chorvatsku (pobočku tam majitel Fortuny, skupina Penta, letos prodal, pozn. red), a poučme se z tamních chyb.

Jiří Bunda (37)

Je absolventem Západočeské univerzity v Plzni. V letech 1997 až 2002 působil v různých pozicích v GE Capital CZ, poté byl ředitelem retailového bankovnictví Poštové banky na Slovensku. Před nástupem do Fortuny pracoval sedm let ve společnosti Zepter International, naposledy jako generální ředitel pro Rusko. Generálním ředitelem Fortuny Entertainment Group se stal 1. ledna 2010.