Jiří Paroubek: Ústavní většina pro levici je iluze

Jiří Paroubek

Jiří Paroubek Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Pokud sociální demokracie po říjnových volbách sestaví vládu, měl by ji řídit schopný komunikátor, který by veřejnosti vysvětloval, že změny k lepšímu nepřijdou hned, říká bývalý předseda strany a premiér Jiří Paroubek. ČSSD kritizuje především za to, že se sama připravuje o hlasy.

„Celých pět let, kdy jsem byl v jejím čele, žádné rozbroje nebyly. Jenže ti, kteří jsou nyní ve vedení, se celou tu dobu těšili na to, až se k nim zase budou moci vrátit. Pro naprostou většinu z nich je vzájemné hašteření a hádání smyslem života. Bohužel tak ztrácí ohromnou energii, kterou by mohli využít ve prospěch státu a pochopitelně volebního výsledku,“ dodává.

E15: O čem rozhodnou předčasné volby do Poslanecké sněmovny? Bude to ústavní většina pro levici, nebo ještě větší posun v mocenském postavení prezidenta Miloše Zemana?

Výsledek voleb je těžké odhadovat. Naprostá většina českých agentur pro výzkum veřejného mínění je součástí politického marketingu. Brát je vážně je téměř nemožné. Nicméně jedna z nich měla v posledních volebních kláních poměrně spolehlivé výsledky. Mám na mysli SANEP, u níž je možné si některých trendů povšimnout. ČSSD má momentálně asi pětadvacet procent, což je stejně jako před volbami v roce 2010. Navíc její podpora mírně klesá. A jsou tady lidovci nebo SPOZ.

E15: Takže neočekáváte, že by levice získala ústavní většinu.

Nevěřím tomu, je to iluze. Myslím si, že levice bude ráda za prostou většinu. Zvlášť pokud ČSSD odčerpají voliče takové ty různé úsvity, KDU-ČSL nebo zemanovci, kterým prezident mocně pomáhá, jak jsme toho teď svědky na Ostravsku. SPOZ to ale k překročení pětiprocentní hranice nemusí stačit. Chyb, kterých se dopustila, je ohromné množství. Základní poučka zní, že voliči nemilují rozhádané strany.

E15: Posílí po volbách Zeman?

Pokud jde o jeho pozici, má ze současných aktivně sloužících politiků určitý formát. Část ČSSD se ho bojí, část s ním spojuje kariérní vzestup. Politici na pravici na něj nestačí, to je zřejmé. Takže Miloš Zeman bude zcela jistě usilovat o to, aby se stal tím hybatelem české politiky. A nejspíš se mu to vzhledem k vnitřní konstelaci sociální demokracie podaří. Ta stranická skupina, která chce samostatný postup, má ze Zemana obavy, což není dobrá základna k tomu, aby ho vykázala do patřičných mezí.

E15: A eroze ČSSD ze strany prezidenta bude pokračovat. Má Zeman nějaké slabiny?

Ambice být hybatelem české politiky není u muže, který brzy překročí sedmdesátku, zrovna tou nejlepší. Navíc je ideologicky čím dál upnutější. Prosazuje průplav Dunaj–Odra–Labe nebo dostavbu Temelína, což jsou věci, na kterých nepochybně bude trvat. I když se ČSSD velmi pravděpodobně stane vítězem voleb, nebude to tak přesvědčivé vítězství, aby měla skutečně silnou pozici. A ta, kterou získá, bude ještě každý den zeslabována prezidentem. Osobně se obávám, že marazmus, který jsme zažili v posledních třech letech, bude v trochu jiném vydání pokračovat.

E15: Byl jste jedním z velkých zastánců přímé volby hlavy státu. Je dobře, že je Zeman na Hradě?

To jsou dvě rozdílné věci. Kromě Miloše Zemana tady nikdo jiný na výběr nebyl. Vedení sociální demokracie naprosto hloupě eliminovalo Jana Švejnara, což byl jediný kandidát, který mohl porazit jak Zemana, tak Jana Fischera nebo Karla Schwarzenberga. Nedalo se tedy čekat nic jiného, než že se vynoří silný levostředový kandidát. Jinak si myslím, že přímá volba prezidenta je v pořádku, stejně jako všechny další prvky přímé demokracie, které jsem kdy prosazoval a které se prosadily. Mám na mysli třeba krajské referendum. Jenže ČSSD ho zatím nedokázala využít. Stejně by to asi dopadlo s celostátním referendem.

E15: Uvažujete o tom, že byste v příštích prezidentských volbách kandidoval?

K těmto volbám je ještě daleká cesta. Jistý plán, jak v budoucnu pokračovat, mám. Ale prozrazovat ho by bylo hodně předčasné.

Jiří ParoubekJiří Paroubek | Pinkas Martin/EuroJiří Paroubek se do politického důchodu nechystá (Zdroj: E15)

E15: Vzhledem k několika nečitelným uskupením, která mají šanci dostat se do Poslanecké sněmovny, bude situace po podzimních volbách ještě méně přehledná než po volbách 2010. Souhlasíte?

Předchozí situace byla obrovsky nepřehledná, protože Petr Nečas byl marketingový produkt médií. Udělaly z něho Pana Čistého a manažera světové extratřídy. Přitom je to introvertní člověk, který se cítil dobře jen s Janou Nagyovou, dnes Nečasovou. A podle toho to také dopadlo. Nicméně souhlasím, že po volbách tady skutečně může být několik opravdu velkých neznámých.

E15: Jakou roli bude hrát prezident?

To je vcelku jasné. Jemu půjde o to využít jako určitý vehikl SPOZ. Proto se tak usilovně snaží, aby byla ve sněmovně. Dále tu bude nevypočitatelný Andrej Babiš, jehož stranu tvoří značně rozdílní lidé z mnoha rozdílných oblastí. Babiš asi v prvních měsících konzistentnost ANO a případně jejího poslaneckého klubu udrží. Zejména v případě, že bude součástí nějaké koalice, ale přinese podobné pnutí jako Vít Bárta a Radek John. To ovšem byli čučkaři. Babiš se svým mediálním zázemím, které podle mě bude ještě posilovat, má šanci stát se českým Berlusconim. A co se týče Tomia Okamury, ten je úplně zmatený. I když tady sice bude pulzovat, nastěstí s ním do vlády nikdo nepočítá. Bude to takový folklor, jakým byl svého času Miroslav Sládek.

E15: Mimochodem, proč za LEV 21 nekandidujete?

Těch důvodů je několik. Jedním z nich byl dlouhodobý a plánovaný bojkot ze strany veřejnoprávní televize. Po každé tiskové konferenci ve sněmovně jsme se s ČT dohadovali, jestli se uráčí ji přenášet. Asi jsme vadili zájmovým skupinám, které jsou v jejím pozadí. Časem na ně přijde řeč stejně, jako přišla na Zdeňka Bakalu. Ten mně nemůže přijít na jméno od té doby, co jsem obhajoval práva nájemníků v jeho bytech. Vedle bakalomédií proti mně štvaly i některé další noviny. Běhat po náměstích a nedostat alespoň desetinu příležitostí, kterých se ještě jako neparlamentní strana těšila v televizi i jinde TOP 09, nemá smysl. Faktem je, že kdybychom dali dohromady nějakých patnáct milionů korun, mohli jsme do jisté míry nezájmu médií čelit. Ty peníze jsme ale nesehnali i proto, že jsme počítali s řádným termínem voleb.

E15: Podle některých členů ČSSD je nejtragičtější postavou současné volební kampaně předseda strany Bohuslav Sobotka. Musí se tvářit jako příští premiér, kterým se ale stát nemusí. Vnímáte to podobně?

Takhle bych to nenazval. Nedostatek silných osobností v politických stranách je obecný problém. To můžu nazvat tragédem Karla Schwarzenberga, který už není schopen vyprodukovat souvislou větu. Sobotka má své limity, lídr a charizmatická osobnost jistě není. Když se dostal do čela ČSSD, všichni to věděli a nevadilo jim to. Nicméně proti Michalu Haškovi nebo Jiřímu Rusnokovi je Sobotka o třídu bystřejší a má zkušenost ze státní správy. Jistě, chybí mu zkušenosti ze skutečného života. Těmi ale Hašek a Rusnok také neoplývají. Z nabídky, která je, považuji Sobotku za to nejlepší. Otázka je, jak dlouho po volbách vydrží vzdorovat destrukčním snahám prezidenta, které možná ještě zintenzivní. Déle než šest až devět měsíců nebude. Uvidíme, kdo z ČSSD se stane premiérem, pokud se jím vůbec někdo ze sociální demokracie stane.

E15: Voliči a sympatizanti ČSSD to mají docela těžké, protože nevědí, kterého představitele strany volit.

To samozřejmě způsobuje ten odliv hlasů, který vyplývá z některých průzkumů. Před minulými volbami byly příčinou poklesu obliby sociální demokracie brutální tlak médií a její vytlačení z ulic, kde byla napadána organizovanými bojůvkami. A nelze nevzpomenout lživých hesel o dinosaurech a řecké krizi. Dnes je to jiné. ČSSD se připravuje o hlasy sama. Celých pět let, kdy jsem byl v jejím čele, žádné rozbroje nebyly. Jenže ti, kteří jsou nyní ve vedení, se celou tu dobu těšili, až se k nim zase budou moci vrátit. Pro naprostou většinu z nich je vzájemné hašteření a hádání smyslem života. Bohužel tak ztrácejí ohromnou energii, kterou by mohli využít ve prospěch státu a pochopitelně volebního výsledku.

E15: Ještě v horší kondici je celá pravice. V tom se asi shodneme.

ODS se stala naprosto nezajímavou stranou, nastoupila tam třetí nebo čtvrtá liga politiků. Je ale možné, že se z nich někdo schopný vyprofiluje. Jenže k tomu potřebuje čas. Navíc ODS místo aby stabilizovala své vedení, tak ho rozbíjí. TOP 09 zase nemá tu dynamiku jako při pádu Nečasovy vlády a rozpuštění sněmovny. To byl poslední dynamický čin, který provedla. Zdá se, že knížepán je jen volební monstrance. Ta strana už nic konstruktivního vyprodukovat nedokáže.

E15: A co Andrej Babiš?

To je svého druhu fenomén. Investice v řádech stovek milionů korun přináší ANO plody, což pro mě není nečekané. Babiš nepřichází s žádnou ucelenou programovou nabídkou. Jeho představy o tom, jak bude dělat program podle toho, co mu lidé řeknou, jsou směšné. A pokud jde o personální nabídku této strany, tak ta je děsuplná. To jsou nové Věci veřejné. Tak to ale nemusí být pořád. Do budoucna bych Babiše právě vzhledem k vyprahlosti pravice nezavrhoval. On se skutečně může stát českým Berlusconim, tedy figurou, kolem níž se to na pravici bude točit se všemi negativními a možná i některými pozitivními věcmi. Ať už to dopadne jakkoli, tato oligarchizace nic dobrého nepřinese. Celkově to vypadá tak, že na pravém a obávám se, že i na levém politickém spektru se uvolnil prostor, což je pro vývoj země velmi nežádoucí.

Jiří Paroubek (61)
Vystudoval v roce 1976 Vysokou školu ekonomickou v Praze. Do roku 1990 pak mimo jiné pracoval jako hlavní ekonom podniku Restaurace a jídelny v Praze 1. V roce 1970 vstoupil do Československé strany socialistické, opustil ji o šestnáct let později. Členem ČSSD se stal v listopadu 1989. V roce 1993 neúspěšně kandidoval na předsedu strany, později i na šéfa pražské organizace. Ve vládě Stanislava Grosse byl ministrem pro místní rozvoj, po pádu tohoto kabinetu sestavil novou vládu a stal se premiérem. V letech 2006 až 2010 byl předsedou ČSSD, rezignoval po parlamentních volbách. Od listopadu 2011 vede národně - socialistickou stranu LEV 21.

E15: Kde vidíte stěžejní úkoly nové vlády?

Vláda to bude mít složité. V jejím čele by měl být především dobrý komunikátor, toho ale nikde nevidím. Asi to není Bohuslav Sobotka, který za Špidlovy vlády připravoval ekonomickou reformu. I když se povedla, ČSSD skončila na devíti procentech. Ale třeba Sobotka od té doby vyrostl. Jiří Rusnok je introvert. Toho si neumím představit, jak něco vyjednává. A Michal Hašek postrádá jakoukoli ekonomickou erudici. Kromě obecných blábolů, které mu zrovna někdo nakuká, ničeho jiného schopen nebude.

E15: Proč bude komunikátor klíčový?

Vláda bude hospodařit podle starého rozpočtu a starých zákonů. Navíc setrvačné síly v ekonomice jsou tak obrovské, že k jejich překonání je nutný určitý čas. Než vládní úsilí začne přinášet plody, potrvá to minimálně rok a půl až dva roky. Jenže veřejnost bude očekávat rychlou změnu. Od začátku proto bude třeba lidem vysvětlovat, že musí být trpěliví.

E15: Co byste vládě poradil, aby prioritně udělala?

Například to, aby na konci roku přidala důchodcům, protože jejich reálný příjem už několik let klesá. Je to velká masa lidí, která volá po změně k lepšímu. A vzhledem k posílení spotřeby by to pro stát bylo přínosné. Pokud se ekonomika bude vyvíjet dobře, přemýšlel bych o tom, jak lidem přidat.

E15: Co ještě by pomohlo nastartovat české hospodářství?

Může mu pomoci oživení v Německu a USA. Vedle toho by měla být využita každá možnost, která se nabízí. Jestliže je u státních podniků a akciovek volných 20 miliard, mohou se vrhnout třeba do bytové výstavby se spoluúčastí obcí či soukromých subjektů. To by mohlo být poměrně rychlé opatření na podporu bydlení a zaměstnanosti. Dále bych trpělivě zakládal některé věci, jako je změna praxe investičních pobídek, tedy mimo jiné změna práce CzechInvestu a hledání vhodných expertů. Třeba současný náměstek ministra školství Tomáš Hruda byl vynikajícím ředitelem této agentury, takže bych ho tam okamžitě vrátil. Stejně tak lze vrátit do funkcí odborníky na čerpání evropských fondů. Rovněž bych nastartoval PPP projekty spolupráce veřejného a soukromého sektoru.

E15: Je cesta mohutných státních investic plánovaná ČSSD správná?

Sociální demokracie je jednostranně preferuje pod tlakem části pravice, médií a prezidenta. Jakkoli je dobré, aby investice rostly, je třeba zvýšit spotřebu. Kanálu Dunaj–Odra–Labe nebo dostavěného Temelína se nikdo nenají. Navíc jsou to zcela nepotřebné projekty typu egyptských pyramid.