Jiří Zimola: Centrální témata mají všichni, vyčítat to ČSSD je farizejství

Jiří Zimola

Jiří Zimola Zdroj: E15 Michael Tomes

Protikorupční policie stále neuzavřela případ údajně zmanipulované losovačky na opravy jihočeských silnic za 700 milionů. „Podezření se ale objevilo a já za to nemíním nést odpovědnost. Připravoval to tehdejší náměstek pan Kuba,“ říká hejtman Jihočeského kraje a lídr kandidátky ČSSD Jiří Zimola. Současnému ministrovi průmyslu a obchodu za ODS vytýká, že se nestará o dostavbu dálnic v regionu.

* E15: Může po krajských volbách opět přijít oranžové tsunami? Podle nedávného průzkumu máte zvolení jisté jen vy a hejtman Jihomoravského kraje, místopředseda ČSSD Michal Hašek.

Když se řekne tsunami, je tím myšlena katastrofa. Určitě si nemyslím, že v krajích k něčemu takovému došlo. Jsem přesvědčený, že ve většině z nich sociální demokracie znovu zvítězí. Máme ale za sebou čtyři roky krajské odpovědnosti a voliči nám přece jenom mohou některé záležitosti vyčítat. Vítězství nebude tak jasné jako minule.

* E15: A favorizace vás a Haška?

Vnímám to spíše jako polibek smrti. Nevím, proč jsme byli vytaženi právě my dva. V některých lidech to může vyvolat pocit, že už je rozhodnuto, a není proto důvod chodit k volbám. Na vavřínech rozhodně neusínám.

* E15: Kdo vám v jižních Čechách více konkuruje? Levicoví, nebo pravicoví lídři?

Jak na levém, tak na pravém křídle došlo k rozdrobení sil. U pravice se hovoří o tom, že osobní animozity nedovolí sestavit případnou koalici mezi ODS, TOP 09 a Jihočechy 2012, kterým říkám béčko odéesky. Na levici je dominantní stranou ČSSD. Rozhodně ale nepodceňuji komunisty, kteří zatím neměli v regionu žádnou odpovědnost. Jejich opoziční rétorika přitvrzuje a někteří voliči otrávení politickou situací jim mohou začít výrazně naslouchat. Vedle toho, podpořena kandidaturou Miloše Zemana, nabírá na síle SPOZ, také je tu nová strana Jiřího Paroubka. I když ani zemanovce ani paroubkovce nepodceňuji, nemají šanci překročit pětiprocentní hranici. Problém je v tom, že pro levici to budou ztracené hlasy.

* E15: Starosti vám tedy přidělávají spíše levicoví soupeři.

Tlak čekám spíše zleva. Proto říkám, že musíme voličům představit naši demokratickou alternativu, aby nedali přednost té komunistické.

* E15: Jak chcete přesvědčit voliče, že hejtmani mohou ovlivnit centrální témata, jako jsou církevní restituce či daně?

Jednoduše. Byť se část politiků a novinářů snaží prosazovat tezi, že krajské volby se podobají spíše těm komunálním, je jasné, že mají blíže k volbám do Poslanecké sněmovny. Koneckonců i kompetence krajů jsou více navázány na centrální orgány, jako jsou ministerstva, a to jak z hlediska rozpočtu, tak našich povinností. Akcentovat centrální témata je proto přirozené. Ostatně ODS, topka či lidovci dělají totéž. Vyčítat to ČSSD je farizejství. Snad po těchto volbách pravicová vláda padne, jako padla ta bývalá Topolánkova.

Čtěte také:

Petr Gazdík: Z politiky na mě padá hrozná skepse

Místo Ratha půjde do krajských voleb jeho žena

* E15: Dobře. Ale jak chcete jako hejtman změnit zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi?

Restituce se dotýkají každého občana, protože zvýší výdaje státního rozpočtu a stát se tak ještě více zadluží. Jistě, jako hejtman a krajské zastupitelstvo nemůžeme schválení tohoto zákona přímo zabránit. Musíme ale zdůrazňovat, že máme jiná řešení, a rovněž doufat v pád této vlády, protože krajské volby rozhodují i o centrální politice.

Šumavské obce na změně daní prodělají

* E15: Sice kritizujete koaliční kabinet Petra Nečase, s ODS ale vládnete Jihočeskému kraji. Neodradí to některé voliče?

Žádnému levicovému voliči do hlavy nevidím. Jak s nimi ale mám možnost hovořit, tak jim to příliš nevadí. Moc dobře vědí, že koalice s ODS na jihočeské politické scéně nebyla sňatkem z lásky, nýbrž z rozumu. To čtyřleté vládnutí bylo vcelku klidné, větší rozbroje tady nebyly. Na centrální úrovni by lidé velkou koalici asi kritizovali, protože by u návrhů zákonů obtížně hledala konsenzus. Na krajské úrovni to neplatí.

* E15: Minulý měsíc jste varoval před neschopností vlády, která podle vás nedokáže zajistit krajům dostatek peněz. Opravdu je situace tak vážná, když Senát schválil změnu rozpočtového určení daní?

Ten zákon byl poměrně dlouho diskutován, jeho konečná varianta není úplně optimální. Najdou se mnohé menší obce, které na něm prodělají. To, co tvrdí ministr financí Miroslav Kalousek, že až na Prahu, Plzeň, Brno a Ostravu vydělají úplně všichni, není pravda. Mám o tom signály ze 17 jihočeských obcí, jako je například Pohorská Ves, Kvilda či Stožec. Vzhledem k tomu, že na menší počet obyvatel mají velké katastrální území, se jim daňové příjmy naopak sníží. A co se týče krajů, ty na změně rozpočtového určení daní prodělají. Aby stát sanoval své dluhy, sebere jim z příjmové strany rozpočtů jedno procento.

* E15: Za naprosto klíčové považuje ČSSD vytváření nových pracovních míst. Jak toho chcete v jižních Čechách dosáhnout?

Třeba tím, že nebudeme jenom škrtat, protože tak se k růstu nedopracujeme. Česká ekonomika se musí nastartovat investičními pobídkami a také mnohem zásadnějšími investicemi do silniční infrastruktury. Nedělá-li to stát, musí to dělat kraje. Chodí za mnou řada firem, které říkají, že stále přežívají jenom díky investičně koncipovaným rozpočtům našeho kraje.

Ministr Kuba neškodí, ale ani nepomáhá

* E15: Upozorňujete na to, že vláda projednává dostavbu Jaderné elektrárny Temelín, ale na své sliby o tom, že podpoří důležité spojnice D3 a s tím související R3 na rakouské hranice nebo R4 z Písku do Prahy, zapomíná.

Dostavbu Temelína jednoznačně podporuji. Neznamená to ale, že pro kraj z toho pramení jen výhody v podobě tisícovek pracovních míst. Máme mnohé povinnosti z hlediska krizového řízení či bezpečnostního plánování. Vedle toho nemáme jako druhý největší region žádné spojení s českou, a tedy i evropskou dálniční sítí. Jezdí sem velvyslanci z Německa a Rakouska, kteří bědují nad neexistencí právě R3, R4 a D3. Takže s ohledem na obyvatele kraje, jeho sousedy a zdejší zaměstnanost mám povinnost připomínat této i minulým vládám, že kraji dálnice slíbily. Za uplynulých 20 let vznikl jen dálniční obchvat Tábora dlouhý asi 25 kilometrů.

* E15: Neobrátíte se na svého bývalého náměstka, současného ministra průmyslu a obchodu Martina Kubu?

Pan Kuba určitě nebude pomáhat mně, protože jsme každý z jiné politické strany. Může ale pomoci jižním Čechám. Zatím jsem nezaregistroval, že by se po jeho nástupu, od něhož brzy uplyne už rok, něco výrazně změnilo.

* E15: Jednáte s ním?

Co se týče dálnic nebo třeba převedení komunikace z Českých Budějovic k Temelínu na silnici I. třídy, která by patřila státu, jsme samozřejmě ve shodě. Nicméně možnosti hejtmana jsou ve srovnání s ministrem průmyslu a obchodu mnohem omezenější. Snad si na nás pan Kuba v Praze vzpomene. Zatím jsme ale něco takového nezaznamenali.

Vyšetřování kolem losovačky trvá už rok

* E15: A co výhrady ke způsobu zadávání zakázek? Nejkřiklavějším případem se stala údajně zmanipulovaná losovačka na opravy silnic II. a III. třídy za zhruba 700 milionů, která skončila u protikorupční policie.

Podezření z údajné manipulace se objevilo loni o prázdninách. Dodnes ale nemám žádné zprávy o tom, jak vyšetřování postupuje. Tudíž nevím, zda se někdo provinil, nebo ne. Podezření se objevilo a já nemíním nést odpovědnost za něco, co jsem nepřipravoval, protože to měl na starost odbor tehdejšího náměstka pana Kuby. Tento odbor vybíral i firmu, která krajský úřad jako zadavatele zastupovala, a to formou otevřeného tendru. Nakonec byla celá zakázka na opravy silnic zrušena a následovalo vypsání nové soutěže. V současnosti je vše transparentně vysoutěženo po celkem sedmi okresech. Zvítězilo více firem, opravy už probíhají.

* E15: Až doposud se opravy více než 220 kilometrů jihočeských silnic odsunovaly. Nepřijdete o evropské dotace, pokud všechny stavby nestihnete dokončit a vyúčtovat včas?

Je pravda, že riziko účelového protahování soutěže existovalo. Nicméně tím, že jsme to nakonec stihli a opravy, které už fyzicky běží, skončí letos v říjnu, o stamilionové dotace nepřijdeme.

* E15: Podle vašeho protikandidáta za občanské demokraty, senátora Tomáše Jirsy, ČSSD nalákala voliče na převedení jihočeských nemocnic na příspěvkové organizace a svůj slib nesplnila. Váš názor?

Jako zákonodárce by měl pan Jirsa vědět, že přeměna akciových společností na nezisková zařízení není podle současných zákonů možná. Přitom to byl on sám, který novelizaci spolu se svými dalšími pravicovými kolegy zabránil. Systém nemocnic jako obchodních společností v jižních Čechách nastavila minulá krajská vláda ODS a sociální demokracie tento model zdědila. Na druhé straně se nedomnívám, že pacienti zkoumají právní formu toho kterého zdravotnického zařízení. My jsme se zaměřili na kvalitu a dostupnost péče, investovali jsme opravdu mnoho stamilionů do nových pavilonů a oddělení. Jako jediné v republice jsou jihočeské nemocnice v kladných číslech. Pokud na těchto faktech chtějí nyní občanští demokraté parazitovat a říkat, že to je jejich zásluha, nechť to zhodnotí voliči.

Jiří Zimola (41)

Vystudoval Pedagogickou fakultu Jihočeské univerzity, aprobace český jazyk a dějepis. Do roku 1998 působil jako učitel na ZŠ v Nové Bystřici, pak byl dvě volební období starostou města a také šéfem klubu krajských zastupitelů ČSSD. Od listopadu 2008 je hejtmanem. S manželkou Ditou, s níž má syna Adama a dceru Lindu, se loni rozvedl. Hrával závodně fotbal, nyní se věnuje běhu, horolezectví a cyklistice.