Kamil Ziegler: V Sazce posílíme i kurzové sázky, videoloterijní terminály nechceme

Kamil Ziegler

Kamil Ziegler Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Tržby Sazky z číselných loterií letos klesnou nejméně o polovinu. Přesto je nyní loterijní společnost přece jen v lepší kondici než v době prohlášení insolvence a posléze konkurzu.

„Také je potřeba říct, že nově je tady konkurence, která sice zřejmě nedosahuje očekávaných výsledků, ale ovlivňuje pozici Sazky,“ říká v rozhovoru pravděpodobný budoucí šéf Sázkové kanceláře, jež podnik Sazky koupila ve výběrovém řízení, Kamil Ziegler z PPF. Sázková kancelář, kterou vlastní společně PPF a KKCG, nyní čeká na souhlas antimonopolního úřadu, aby mohla Sazku převzít.

* E15: Součástí prodeje podniku Sazky byly i ochranné známky na logo a její název. Je pravděpodobné, že se jednou Sázková kancelář přejmenuje na Sazku?

V rámci právních možností to bude cílem. V Česku nemohou existovat dva subjekty s totožným názvem, ale Sázková kancelář po nabytí účinnosti smlouvy bude moci používat ochrannou známku a logo. A protože je to známé logo a známý název, budeme je používat.

* E15: Po vyřešení všech závazků v konkurzním řízení by měla Sazka zaniknout. Pak bude možné přejmenovat Sázkovou kancelář na Sazku?

Určitě.

* E15: V jakém stavu nyní Sazka je?

Díky tomu, že jsme zaplatili kauci, dostali jsme podrobnou dokumentaci, na jejímž základě byla stanovena kupní cena a podána nabídka. Tato dokumentace mimo jiné ukazuje, že Sazka je nyní v poněkud lepší kondici, než tomu bylo v době vyhlášení insolvence nebo konkurzu. Tržby v loterijní i neloterijní činnosti jsou ale stále významně nižší, než bývalo zvykem. Také je potřeba říct, že nově je tady konkurence, která sice zřejmě nedosahuje očekávaných výsledků, ale ovlivňuje pozici Sazky.

* E15: Na jak dlouhou dobu odhadujete návratnost této investice?

Naši akcionáři budou chtít, aby byla co nejkratší. Na druhé straně jsme si všichni vědomi, že je to dlouhodobá investice, nejen do Sazky jako takové, ale také z hlediska odpovědnosti za sportovní prostředí v Česku. Máme nějaké plány, které jsme museli akcionářům prezentovat, abychom byli schopni je přesvědčit o tom, že mají tyto prostředky (3,81 miliardy korun, pozn. red.) investovat. A myslím, že tyto plány jsou adekvátní stavu, ve kterém se Sazka momentálně nachází. A také adekvátní tomu, v jakém stavu je celé toto odvětví.

* E15: Budete i vy přispívat na sport v rámci povinných odvodů na veřejně prospěšné účely?

Budeme. Konkrétní dosavadní závazky Sazky nepřebíráme, nicméně jsme si vědomi, že vstupujeme do obecného závazku zodpovědnosti za přispívání a spoluzodpovědnosti za financování sportu. A nejen sportu, ale i dalších veřejně prospěšných účelů. Bude samozřejmě záviset na tom, jak bude nastavena legislativa. Naším záměrem je přispívat transparentním způsobem – to chci zdůraznit – na sportovní prostředí a další veřejně prospěšné účely. V tuto chvíli je těžké říkat kolik a komu bude přispíváno. To je závislé na legislativě, na vývoji struktury financování českého sportu, na tom, které subjekty v tom budou a které ne.

* E15: Dávali byste více peněz na charitu, nadace a občanská sdružení?

Nechci předjímat. Činnost Sazky je založena na hraní a sázení, a to je spojeno především se sportem. Z povahy věci tak vyplývá, že příspěvek by měl mířit v převážné většině do sportu.

* E15: Příspěvek Sazky akcionářům a tedy sportu každoročně klesal, loni to bylo už jen přes 234 milionů. Byla by částka, kterou by Sázková kancelář zasílala na veřejně prospěšné účely, srovnatelná, nebo vyšší?

Sazka v posledním období svým akcionářům na rozvoj sportu moc nepřispívala, spíše to byly peníze, které šly na obsluhu dluhu za O2 arenu. Ale pokud si pamatuji z výročních zpráv Sazky, nějaké odvody tam šly. Těžko se nyní vyjadřovat ke konkrétním číslům, protože to závisí na několika parametrech. Za prvé jak se nám bude dařit, protože výše příspěvků je primárně závislá na tom, jaké budou tržby. Za druhé to bude záviset na vývoji legislativy a regulaci celého odvětví. Před několika měsíci jsme dávali nabídku akcionářům Sazky a byli jsme připraveni je podporovat v případě převzetí Sazky částkou minimálně 200 milionů korun ročně po dobu 15 let. Tak jsme to tehdy propočetli, lze tedy očekávat, že tato částka byla stanovena racionálně.

* E15: Má nyní Sazka dostatečný počet terminálů, nebo jej budete chtít upravit, ať už směrem nahoru nebo dolů?

V současné době je v provozu 6200 terminálů a naším cílem určitě bude jejich počet zvyšovat. Je to unikátní síť, která je velmi výkonná a prokázala velkou odolnost a věrnost Sazce v těžkém období. Určitě ji budeme optimalizovat, protože jsou tam slabší místa, ale počet terminálů by měl růst. Jestli je optimální počet 6500 nebo sedm tisíc, to ukáže čas.

* E15: Bude se PPF snažit využít terminály i pro jiné účely, než je sázení, dobíjení kuponů mobilních operátorů a prodej vstupenek?

Obecně můžeme říct, že síť a terminály jsou velmi univerzální, a to je jejich velká výhoda. Terminály umí nejen přijímat sázenky a velmi komfortně dobíjet kupony mobilních operátorů, ale umí i provádět platby, úhradu složenek a faktur. To Sazka dříve dělala, ale bohužel poté, co byla v insolvenci, o tuto možnost přišla. Počítáme s tím, že budeme chtít portfolio produktů na terminálech rozšířit. Kdybych nyní konkrétně specifikoval jak, tak bych vyzrazoval naše plány, ale určitě to budeme chtít udělat. Je to nejen další využití té sítě, ale co je podstatné, je to i nabídka dalších produktů pro trafikanty. Za každý takový produkt mají nějakou marži. A jak víme, mnozí těžce bojují o přežití a každý nový zdroj výnosů uvítají.

* E15: Ale obecně by to nějak souviselo s bankovnictvím?

Nechci ani naznačovat. Pokud se shodneme, že uhrazování platebních dokladů, složenek nebo faktur souvisí nějak s bankovnictvím, protože je to v podstatě něco jako platební styk, tak to tak můžeme říci.

* E15: Vlajkovou lodí podniku Sazky je Sportka a Šťastných 10. Na druhou stranu vklady z Kena, kurzových sázek či her na videoterminálech jsou nízké. Udělala Sazka nějakou chybu, že se jí nepodařilo rozjet tyto hry lépe?

Nechtěl bych hovořit o nějakých zásadních chybách v Sazce, aby to nevypadalo, že jsme po bitvě generály. Taková je situace. Faktem je, že klíčová je Sportka, daří se hře Šťastných 10. Euromiliony jsou zajímavý produkt, tam budou nějaké možnosti, jak je zatraktivnit. Stejně tak si myslím, že významné místo na trhu mají rychlé hry jako Keno. Počítáme s tím, že Sazka bude takové hry provozovat. Musí být ale atraktivnější, zajímavé. Nedávno došlo k velmi zajímavé úpravě hry Keno, a je to i vidět na tržbách. Co se týče kurzového sázení, vklady jsou opravdu v řádu procent. To nepovažujeme za dobrý výsledek.

Proto už přemýšlíme, že pokud se budeme moci podílet na řízení Sazky, zaměříme se i na oblast kurzového sázení. V žádném případě se ale nechceme věnovat oblasti videoloterijních terminálů.

Kamil ZieglerKamil Ziegler|E15 Robert Zlatohlavek

* E15: Připadá v úvahu, že by se upravovaly ceny, za které nyní lidé Sportku sázejí? Sloupec u Sportky stojí 16 korun, u Fortuny Loto je to 20 a u Tipšestky 15 korun…

Je to 16 korun, ale za dva tahy, takže Sportka je stále daleko nejlevnější na trhu. V prvním období určitě zdražovat nechceme. Spíše chceme klientům říct, že za 16 korun si kupují dvojnásobnou šanci, protože mají dva tahy oproti 20 či 15 korunám za jeden tah. Tím neříkám, že to tak bude navždy, ale při sestavování krátkodobého finančního plánu jsme s navýšením ceny nepočítali. Za nejlevnější cenu Sazka nabízí vyšší pravděpodobnost výhry a nejvyšší jackpot, nyní je tam přes 112 milionů.

* E15: Součástí prodeje podniku Sazky je i majetek, který nesouvisí s provozováním loterií, jako pozemky, vinařství a další. Počítáte s ním i nadále?

Tady mám jednoznačnou odpověď, dlouhodobě s ním nepočítáme. Nemyslíme si, že to jsou majetky, které bychom měli efektivně spravovat. Naším zájmem by mělo být dělat dobře hlavní byznys a ne se starat o pěstování vína. V mých představách je to tak, že se tato aktiva budou prodávat. Samozřejmě ne za každou cenu, to v žádném případě, ale dlouhodobě v Sazce nezůstanou.

* E15: Od konce srpna je na terminálech Sazky možné sázet číselnou hru Korunka od konkurenční sázkové kanceláře Chance. Má smysl poskytovat prostor na terminálech konkurenci?

To je přesně záležitost, u níž si budeme chtít rozvážit, jaké k tomu zaujmeme stanovisko. Tato smlouva byla podepsána ještě za vedení Aleše Hušáka. Jsou tam některé věci, jež by se mohly pro Sazku jevit jako zajímavé, jsou tam ale i věci, které jsou pro Sazku nezajímavé. Já jsem původem bankéř a přijde mi to, jako kdyby Česká spořitelna dovolila ve své síti prodávat termínované vklady Komerční banky. To si asi nikdo nedovede představit. S vnímáním té hry mám trochu problém, ale chci si to ještě nastudovat podrobně. Až budeme přítomni ve společnosti, pak se rozhodneme, co s tím.

* E15: Návrh zákona o jednom inkasním místě počítá se zdaněním loterií a obecně celého hazardu. Loterijní firmy by platily místo odvodů na veřejně prospěšné účely jakousi loterijní daň a o jejím směřování by rozhodoval stát či spíše poslanci. Jste pro, anebo jste pro zachování současného stavu?

Nejprve bych chtěl říct, že loterie není hazard. To, že si jde moje matka vsadit každý týden Sportku, z ní ještě nedělá patologicky závislého hráče nebo někoho, kdo kvůli hraní Sportky rozvrátí rodinu. Bavme se tedy spíše o zdanění celého odvětví. Nejrozumnější by bylo standardní řešení, které je běžné v EU, tedy obratová daň pouze z náběrů, a vedle toho garance pro financováni sportu. To je ale v současné nervózní politické situaci složité. Jistý smysl dává nynější úprava, kdy si jednotlivé společnosti určují, kam ten výtěžek pošlou. Velmi rozumím tomu, že vůči tomuto systému mohou být výhrady, protože jak bylo poukazováno, někdy ty částky šly až na obskurní a nejasné účely. Preferovali bychom, aby firmy rozhodovaly, kam to pošlou, ale musí to být transparentní a více kontrolované.

* E15: Je lepší, aby o směřování peněz na charitu od loterií rozhodoval stát, případně sněmovna?

Nemyslím si, že pro český sport je dobré řešení, aby se zavedla daň, která skončí ve státním rozpočtu a pak se bude přerozdělovat. I tam mohou být jasné příznaky neefektivního rozdělování, kdy se peníze nedostanou na potřebná místa, protože stát nemá detailní znalost prostředí. Mohou to být peníze, které se vyberou na sport a pak skončí někde jinde. Bál bych se, aby se s vaničkou a zdaněním takzvaného hazardu nevylilo i dítě. Aby nedošlo k tomu, že legislativa bude tak brutální, že se společnosti zvednou a začnou přemýšlet nad tak zásadními daňovými optimalizacemi, až z toho nakonec nebude nic.

Kamil Ziegler (49)

Je absolventem VŠE v Praze a Southern Methodist University v americkém Dallasu. V minulosti zastával významné vedoucí pozice v tuzemském bankovním sektoru. Od roku 2004 pracuje ve skupině PPF, od srpna 2007 byl místopředsedou představenstva akciové společnosti PPF. Zastával také post finančního ředitele celé skupiny. Nyní je ředitelem nemovitostní divize PPF, členem poradního výboru PPF Group N. V. a členem dozorčí rady PPF.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.