Karolína Peake: Bárta musí rezignovat na šéfa poslanců VV

Karolína Peake

Karolína Peake Zdroj: E15 Anna Vackova

Příští týden začíná další kolo soudního projednávání úplatkářské aféry šéfa poslanců Věcí veřejných Víta Bárty. „Postavíme se k případu čelem a budeme ho řešit i personálně,“ říká první místopředsedkyně strany a vicepremiérka Karolína Peake. „TOP 09 nemusí mít obavy a opět strašit koncem koalice,“ vzkazuje vládnímu partnerovi.

* E15: Překvapily vás odposlechy bývalého primátora Pavla Béma a lobbisty Romana Janouška, anebo jen dokládají praktiky v pražské komunální politice?

Jen potvrdily to, o čem už si dlouhá léta v souvislosti s pražskou radnicí štěbetají vrabci na střeše. Je znepokojující, že se tak vysoce postavený politik, jakým je primátor hlavního města, může dostat do totálního vleku lobbisty. Politik by se nikdy neměl dostat do situace, kdy je pouhou loutkou plnící cizí přání.

* E15: Několik let staré záznamy se objevily až nyní? Může to souviset se soudem Víta Bárty?

Načasování je samozřejmě velkou otázkou, je to už přece jenom pět let, kdy měly záznamy vzniknout. Doufám proto, že nejde o nějaký vnitropolitický boj nebo jen o vyřizování účtů za účelem odstranění starých kmotrů a nahrazení „novými modely kmotrů“. Nemyslím si, že by zveřejnění odposlechů souviselo se soudním projednáváním případu Víta Bárty a Jaroslava Škárky. Spíše jde o snahu o přeskupení moci do jiných rukou. Rozhodně ale nevěřím tomu, že načasování je náhodné.

* E15: Jak si vysvětlujete, že materiály Bezpečnostní informační služby získala agentura ABL, kterou Bárta před časem vlastnil?

V tuto chvíli není prokázáno, že materiály pochází z BIS a že je získala zmíněná bezpečnostní agentura. Opakuje to jen deník Dnes. Nyní je klíčové vše nezávisle a řádně prošetřit. A v rámci tohoto vyšetřování zjistit i původ odposlechů včetně toho, kdo je dále získal, předal a za jakým účelem.

Bárta se choval naivně

* E15: U soudu jste jako svědkyně podpořila Bártovu verzi o půjčkách. Proč si myslíte, že se ničeho protizákonného nedopustil?

Posouzení, zda se Vít Bárta dopustil, nebo nedopustil protizákonného jednání, je plně věcí soudu, který případ projednává. Věřím v nezávislý verdikt, jenž je třeba respektovat.

* E15: Není už samotný fakt, že Bárta měl půjčovat peníze bez smluv, úroků a na nijak neomezenou dobu dokladem toho, že poskytoval nadstandardní výhody a že za to něco chtěl?

Vít Bárta projevil překvapující a pro mne nepochopitelnou důvěru řadě lidí. Nyní se potýká s následky. Je na něm, aby prokázal, že nešlo o nadstandardní výhody za nějaké protislužby. Osobně bych se jednání, ke kterému přikročil, nikdy nedopustila.

* E15: Mají už Věci veřejné scénář pro případ, že Bárta bude – byť nepravomocně – odsouzen? Budete mu vy osobně doporučovat odchod z čela klubu poslanců vaší strany a případně i z Poslanecké sněmovny?

Pokud soud první instance Víta Bártu odsoudí, myslím, že je na místě odchod z pozice předsedy poslaneckého klubu. Není možné, aby za takové situace vykonával tak vysokou pozici.

* E15: TOP 09 naznačuje, že v případě odsouzení Bárty s vaší stranou ve vládě nezůstane.

Někdy mám nemilý pocit, že kolegové z TOP 09 hledají jakýkoli důvod, aby z této vlády odešli a uzavřeli nové spojenectví. Pokud bude Vít Bárta odsouzen, VV se k celému případu postaví čelem a budou ho řešit i personálně. TOP 09 proto nemusí mít obavy a opět strašit koncem koalice.

* E15: Jak si to personální řešení představujete?

Do úplného pravomocného rozhodnutí soudu je pro Víta Bártu rezignace na pozici předsedy poslaneckého klubu jediná možnost. Už proto, že se jistě bude chtít soustředit na odvolací řízení.

* E15: Loni na jaře jste prosazovala, aby VV odešly do opozice. Už si to nemyslíte?

Bytostně je mi bližší stabilita, tu preferuji a prosazuji. Odchod z vlády je alternativa, která přichází v úvahu tehdy, když to vypadá, že nemáme možnost prosadit nic ze svého programu nebo když se opakovaně nehraje fair play. A fair play se vždy nehraje. Nehodlám ale žádnými výhrůžkami unavovat už tak dost otrávenou veřejnost. Pro a proti zkrátka zvažuje každý politický subjekt neustále.

Klasnová na vládní funkci má

* E15: Minulý týden podal demisi ministr školství za VV Josef Dobeš. Souhlasíte s prezidentem Václavem Klausem, že šlo o nejlepšího šéfa rezortu, jakého jsme měli?

Hodnocení pana prezidenta bylo vyřčeno v konkrétní situaci na konkrétní otázku. Nechci se vyjadřovat k hodnocení vytrženému z kontextu. Josefu Dobešovi nelze upřít snahu řešit důležité problémy, připomínám státní maturity nebo platy učitelů. Ovšem sám sobě nadělal hodně zlé krve například neuspořádanou personální politikou. Ale platí, že kdo nic nedělá, nic nezkazí.

* E15: Na co by se měl nový ministr nebo ministryně zaměřit? Bude mít podle vás dostatečnou autoritu prosadit třeba vysokoškolskou reformu nebo změny v regionálním školství, pokud bude mít za sebou politika VV, kterého soud označí za korupčníka?

Nový ministr nebo ministryně musí především nastartovat čerpání peněz z evropských fondů. Klíčový je také dialog s představiteli vysokých škol, regionů a odborů. Nový člověk v čele ministerstva to vůbec nebude mít jednoduché. Věřím, že si žádný cejch s sebou neponese. Může počítat s mou podporou.

* E15: Z jakého důvodu navrhujete místopředsedkyni Poslanecké sněmovny Kateřinu Klasnovou?

Oficiálně jsem ji nenavrhla, v rozhlasovém rozhovoru jsem ji jen zmínila jako člověka, kterého si vážím a který má pro pozici ve vládě předpoklady. Považovala jsem za nefér, že se o ní nemluví, nevidím pro to žádný důvod.

Samé splněné sliby

* E15: Už víte, jakého prezidentského kandidáta podpoříte? Čekáte na ČSSD, zda vybere Jana Švejnara?

V rámci VV zatím probíhá neformální diskuze o prezidentských kandidátech. Rozhodně nečekáme na ČSSD, rozhodneme se autonomně. Věřím, že podpoříme kvalitního kandidáta, který osloví širokou veřejnost. Ještě je čas.

* E15: Kde vidíte největší úskalí přímé volby hlavy státu? Mám na mysli spíš technické aspekty volebního neboli prováděcího zákona.

Důležité je přijmout včas prováděcí zákon k přímé volbě prezidenta. Politické strany by neměly hledat důvody, proč normu nepodpořit, ale naopak nalézt cestu k rychlé dohodě. Není možné, aby na prováděcím zákonu přímá volba ztroskotala. Největší úskalí vidím v kampani, v síle marketingu. Jsem proto moc ráda, že se začíná rýsovat dohoda na zavedení finančních limitů na prezidentskou volební kampaň.

* E15: Jako vicepremiérka a zároveň šéfka legislativní rady vlády jste chtěla naplňovat hlavně protikorupční program VV. Daří se to?

Tyto dvě funkce zásadně odděluji. Pozice vicepremiérky je politická, bojuji hlavně za prosazení programu VV v protikorupční oblasti. Ať si kdo chce co chce říká, protikorupční legislativa, ale i celková atmosféra ve společnosti jsou pro korupci stále méně příznivé. I když veřejnost asi čekala rychlejší výsledky, z bodů, které jsme si stanovili v protikorupční strategii, jich už takřka polovina prošla vládou a například důležitá novela zákona o veřejných zakázkách už vstoupila v platnost. To jsou samé splněné sliby.

* E15: Co ještě máte v plánu prosadit?

Považuji za důležité dotáhnout do konce návrh na zavedení pravidel pro volební kampaně tak, aby příslušný zákon platil už pro volby do Poslanecké sněmovny v roce 2014. Není možné, aby stanovení finančních stropů a dalších opatření platilo až o rok později. Připravuji také zákon o ochraně oznamovatelů korupce a regulaci lobbingu.

Karolína Peake (36)

Vystudovala Právnickou fakultu UK, krátce působila v advokacii. V roce 1997, po takzvaném „sarajevském atentátu“, vstoupila do ODS, členkou strany byla rok. S Věcmi veřejnými spolupracuje od roku 2005, od roku 2006 zasedá v zastupitelstvu Prahy 1. Je vdaná, její muž je Australan s českými a čínskými kořeny. Má dva syny.