Kybernetik Warwick: Jsme na dosah přímého propojení mozků. Z něho ale není cesty zpět

Kevin Warwick

Kevin Warwick Zdroj: profimedia

Možnostmi propojení strojů a lidí se zabývá dlouhá desetiletí, až nyní je ale na dosah uskutečnění své odvážné vize: vzájemného propojení dvou mozků. K čemu to povede? Profesor kybernetiky na univerzitě v britském Readingu Kevin Warwick na rovinu přiznává, že s jistotou neví. Doufá však v otevření nových způsobů komunikace pomocí implantátů. Nadvlády strojů a umělé inteligence se ale už prý tolik nebojí, lidstvo s nimi podle něho spíše splyne.

Technologie se dostaly na vrchol pozornosti, lidé jako Elon Musk mají auru proroků. Pozorujete, že se o technologické novinky běžní lidé zajímají více než třeba před dvaceti lety?

Ano, navíc jsou mnohem otevřenější možnostem, které pokrok nabízí. Například různým chatovacím robotům. Ty už jsou na pokročilé úrovni, dokážou odpovídat na dotazy a poskytovat vám informace, které potřebujete nebo neznáte. To svědčí o tom, jak moc se technologický vývoj za dvě dekády posunul. Tehdy se o novinky v této oblasti zajímali spíše nadšenci a experti, pro laiky to byla příliš vzdálená sféra. To se změnilo.

Přiblížilo se tedy lidstvo technologické singularitě, momentu, kdy umělá superinteligence převezme od lidí vládu nad fungováním našeho světa?

Jasně, přiblížilo, i když záleží, co si kdo pod tímto pojmem představí. Jde opravdu o okamžik, kdy umělá inteligence ovládne svět? Myslím, že ona singularita může spočívat spíše v něčem jiném. Třeba v tom, že s umělou inteligencí nebudeme bojovat, ale de facto s ní splyneme. To by vlastně byl ještě celkem přirozený vývoj. A rád bych řekl, že takový scénář vývoje je pozitivní.

Před dvaceti třiceti lety jsem měl větší obavy. Představoval jsem si dění jako v Terminátorovi: lidé až moc spoléhají na umělou inteligenci a ta je přestane poslouchat. Ano, pořád je to celkem realistická varianta, ale teď se nám otvírá mnohem více možností. Svědčí o tom už jenom to, kolik lidí si dnes pohrává s různými implantáty, stávají se z nich biohackeři.

Z mého pohledu jsou klíčovou věcí mozkové implantáty. Ty otvírají zcela nové způsoby komunikace, což podle mě změní způsob fungování mozku. Ten bude částečně pracovat stejně jako dosud, částečně ale také jako součást určitého technologického systému. Taková perspektiva přede mnou vyvstává stále jasněji.

Jak by taková komunikace vypadala?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!