Marek Ženíšek: Boj s Babišem je důležitý. Musíme ale myslet i na program

Marek Ženíšek

Marek Ženíšek Zdroj: Michael Tomes/E15

TOP 09 má před sebou dva klíčové roky. Na podzim 2016 jsou krajské a senátní volby, další rok volby do Poslanecké sněmovny. Pokud uspěje, zajistí si existenci na dalších šest let. Stranu o víkendu čeká volební sněm, prvním místopředsedou se chce stát exnáměstek a politolog Marek Ženíšek.

Tento víkend má odejít z čela TOP 09 Karel Schwarzenberg. Co to pro stranu bude znamenat?

V čele nemohl být donekonečna. A pokud měl předat post předsedy, tak kdy jindy než teď. Ještě dva roky bude řídit zahraniční výbor Poslanecké sněmovny a ukazovat se na tiskových konferencích po boku Miroslava Kalouska. Navíc věřím, že bude kandidovat na poslance i v dalších volbách.

Naznačujete, že měnit šéfa partaje rok před krajskými a senátními volbami je dostatečná doba na to, aby si na nové vedení zvykli jak straníci, tak vaši voliči?

Změna předsedy nás čekala. Jsme konzervativci, chápeme to jako evoluční a nikoli revoluční záležitost. Myslím, že pozvolný přechod na Miroslava Kalouska je přirozenou reakcí. Pokud by měli pravdu ti, kteří tvrdí, že s odchodem Karla Schwarzenberga začne mít TOP 09 problémy, tak by to znamenalo, že jsme šest let byli jen jakými hnutím na jeho podporu.

My jsme se ale vyprofilovali jako nepopulistická, konzervativní strana s realistickým pohledem na Evropskou unii. Máme jasné názory a program. Podobná alternativa na českém politickém trhu není.

Předpokládáte tedy pozvolný Schwarzenbergův odchod, kterého si vaši voliči až tolik nevšimnou.

Jako obrovskou změnu to zřejmě hned po sněmu budou interpretovat média. Kdyby oznámil, že odchází na zámek Dřevíč a politice se už věnovat nebude, tak by to asi hodně našich voličů zklamalo, odradilo.

Post předsedy ale symbolicky předá Miroslavu Kalouskovi a minimálně dva roky bude aktivní mimo jiné i ve volebních kampaních. Navíc se oprostí od administrativních a dalších povinností spojených s funkcí předsedy a bude se moci více věnovat zahraniční politice. V poslední době jsem s ním absolvoval několik cest po Evropě. Má ještě spoustu energie.

V případě mladých lidí platí, že řada přijímačů je zapnutá, ale my k nim nic nevysíláme. V opozici jsme zatím nenalezli cestu, jak je oslovit.

Schwarzenbergovo rozhodnutí neusilovat o znovuzvolení zamíchalo nominacemi krajských organizací na funkce místopředsedů. Máte post prvního místopředsedy jistý?

Zatím nevím o nikom dalším, kdo by na tuto pozici chtěl kandidovat. To ale neznamená, že se na sněmu někdo neobjeví. Než jsem kandidaturu veřejně oznámil, zjišťoval jsem, jakou podporu mám v krajích, zajímal mě i názor současného prvního místopředsedy. Stoprocentní podporu asi mít nebudu, vím o svých nedostatcích.

Kdybych si ale nebyl jistý, že obstojím, tak bych do toho nešel. Samozřejmě chápu, že řada straníků a voličů by v čele stále chtěla mít podobně silnou dvojici, jako je Schwarzenberg s Kalouskem. Jenže to nejde.

Jak si roli prvního místopředsedy představujete?

Neměl by být alternativou k předsedovi, ale tím, kdo mu kryje záda. U nás to nefunguje jako v některých partajích, že část chce v čele Slávka a část Michala. TOP 09 nemá tolik peněz a ani širokou členskou základnu jako jiné strany. Co ale na rozdíl od nich máme, je přirozená jednota.

Kdyby se Babišovi nerozpadaly koalice na radnicích, možná by už měl přes třicet procent preferenčních hlasů. A kdyby Sobotka nemusel každý den vstávat s obavami, kdo z jeho kolegů mu vrazí nůž do zad, měl by určitě víc než dvacet procent.

Zvlášť Václavu Klausovi bylo vytýkáno, že si v ODS nevychoval nástupce. Je to v TOP 09 jiné? Vždyť právě vás měl Schwarzenberg připravovat na roli druhého muže strany.

V oblasti zahraniční politiky určitě. Tam vnímám až takovou otcovskou starost, abych co nejvíce věcem rozuměl a znal co nejvíce lidí, s nimiž mě seznamuje. Je to obrovská škola. Ale nechtějte po mně vědět, čím jsem si to vysloužil.

Jako první místopředseda byste si tuto agendu ponechal?

Rád bych. Ale funkce statutárního místopředsedy předpokládá moderování debaty ve vedení strany i směrem k regionům. Musel bych často jezdit do krajů. Některé informace z ústředí tam jsou nedostatečně prezentovány a naopak místní organizace nejsou slyšet v centru. Vedení je přesvědčené, že určité téma musí být vlajkovou lodí TOP 09 a je třeba za něj krvácet. Jenže v krajích to někdy vidí jinak.

Máte konkrétní příklad?

Určitě je správné upozorňovat na populismus ANO a jeho šéfa Babiše, určitě je správné upozorňovat na přešlapy prezidenta Zemana. Ve volebním programu z roku 2013 ale máme řadu věcí, které by zemi prospěly, a proto je musíme prosazovat. Máme i spoustu pozměňovacích návrhů k zákonům, které leží ve sněmovně.

K nejširší členské základněmusíme dostat informe, proč je proti Babišovi a Zemanovi nutné bojovat, aby měla dostatek argumentů. A také musíme členům vysvětlovat, že TOP 09 nemá jen negativní, ale i pozitivní témata. Jde o sladění vysílače s přijímačem.

K nejširší členské základně musíme dostat informace, proč je proti Babišovi a Zemanovi nutné bojovat, aby měla dostatek argumentů.

Takže chcete zmírnit antibabiše?

To ne. Je třeba neustále vysvětlovat, že Babiš vstoupil do politiky, aby bylo lépe především jemu, a že představuje obrovské nebezpečí. Stejně tak je třeba vysvětlovat, co především v zahraniční politice páchá Hrad.

Nesmíme ale zapomínat na klíčové body našeho programu, jako je penzijní reforma, sociální politika, školství, drobné podnikání nebo věda a výzkum a navzdory omezenému mediálnímu prostoru je prezentovat.

Zřejmě narážíte na nutnost zastavit klesající preference TOP 09. Na jaře 2014 by vás podle CVVM volilo 11 procent lidí, nyní o tři procenta méně. Jak chcete přilákat voliče včetně mladých lidí?

TOP 09 má před sebou dva klíčové roky. Na podzim 2016 jsou to krajské a senátní volby, další rok pak volby do Poslanecké sněmovny. Pokud uspějeme, zajistíme straně existenci na dalších šest let. Prvovoliči jsou velmi důležití, mladí lidé jsou podstatnou částí našeho elektorátu.

I v jejich případě platí, že je řada přijímačů zapnutá, ale my k nim nic nevysíláme. V opozici jsme zatím nenalezlicestu, jak je oslovit. I když Babiše se Zemanem také považují za problém, může je odrazovat, že je kritizujeme téměř denně.

Marek ŽeníšekMarek Ženíšek

Vnímáte ANO jako konkurenta? Mám na mysli fakt, že se v poslední době více profiluje pravicově, Babiš se častěji vyjadřuje k zahraniční politice.

Ubírá voliče hlavně ČSSD a různým protestním uskupením. Jsem přesvědčen, že hodnotově neukotvená strana nepřežije více než dvě volební období. Krátkodobě sbírá body výroky typu, že je třeba zabetonovat současný schengenský prostor. Jenže vzápětí vystoupí poslankyně hnutí ANO a vysloví úplně opačný názor.

Podobně se hnutí vymezovalo proti rušení zdravotnických poplatků nebo druhého penzijního pilíře, aby pak hlasovalo se socialisty. K tomu se přidávají neutuchající rozbroje na radnicích způsobené tragickou personální politikou.

Jaké téma chcete vy osobně prosazovat?

Odmítám rostoucí roli státu, který nám chce nařizovat, kdy budeme nakupovat nebo jak máme vzdělávat děti. Odmítám, aby se z občanů stali nesamostatní jedinci bez iniciativy, jak se mnoha zákony snaží prosadit současná vláda.

Ale nejde jen o mne. Markéta Adamová, která také kandiduje na místopředsedkyni, má řadu námětů v sociální oblasti, například chce přesunout možnost rodičovské dovolené na prarodiče, jak je běžné v Sasku i jinde. To je také téma pro mladé.

Ve volbách bude pravděpodobně rezonovat terorismus, masová migrace. Co nabídne TOP 09?

Asi je pravda, že v současné době psát politické programy může být skoro zbytečné. Určitě se budeme vymezovat proti všem jednoduchým, populistickým řešením. Vystoupit z EU je naprosto hloupý návrh. I když toto společenství momentálně selhalo, bude lepší, když se rozpustí nebo bude jen sdružením zemí s volným obchodem?

Příklady Řecka i Itálie ukazují, že jednotlivé státy si samy neporadí. Musí fungovat společná obrana stejně jako ostraha vnějších hranic Schengenu, musí existovat více pravomocí k akceschopnějšímu jednání.

Jak zamezit nekontrolované migraci?

EU musí dát peníze Turecku. A pokud je toto téma priorita, nemohou to být nějaké tři nebo pět miliard eur. To je směšná částka.

Marek Ženíšek (37)
Absolvoval Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy. Od roku 2008 byl náměstkem na ministerstvu spravedlnosti, v roce 2012 se stal prvním náměstkem šéfa rezortu zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09). Byl členem přípravného výboru, který zakládal TOP 09. Od té doby je místopředsedou strany a vede její komisi pro zahraniční politiku a obranu. V roce 2013 byl zvolen poslancem. Je autorem či spoluautorem několika knih a odborných textů o politických a volebních systémech. K jeho zájmům patří četba, sport a cestování.