Martin Vokatý: Chceme být v Krkonoších rovnocenným hráčem

Spolumajitel trutnovské architektonické a projektové kanceláře ATIP a spolumajitel společnosti Snowhill Martin Vokatý

Spolumajitel trutnovské architektonické a projektové kanceláře ATIP a spolumajitel společnosti Snowhill Martin Vokatý Zdroj: Michael Tomes, E15

Trutnovský architekt a někdejší vrcholový lyžař Martin Vokatý se loni stal spolumajitelem společnosti Snowhill, která na českých horách provozuje šest skiareálů. Nejznámější jsou zřejmě krkonošské Herlíkovice. Vokatý, který plánuje další rozvoj a expanzi firmy, zároveň přiznává, že spíše než o byznys jde možná o koníček. „Ale abychom si rozuměli, nerad bych na toho koníčka doplácel,“ říká.

E15: Do horského byznysu jste vstoupil ve velkém koncem loňského roku, kdy jste spolu s Danielem Kučerou koupil společnost Snowhill. Proč jste se do toho pustil?

Řekl bych, že jsem účastník horského byznysu už dlouhá léta, byť ne jako majitel. Byl jsem v lyžařské reprezentaci, jsem zástupcem České republiky v mezinárodní lyžařské organizaci FIS, kde jsem odpovědný za homologaci a bezpečnost tratí. A za třetí jsem byl nějakou dobu v dozorčí radě skiareálu Špindlerův Mlýn. Můj otec tam dokonce před lety seděl v představenstvu. Není to tedy tak, že bych se do horského byznysu pustil z nějakého náhlého hnutí mysli.

E15: Přes Špindl se znáte s bývalým majitelem Snowhillu slovenským finančníkem Igorem Rattajem?

Já se s ním neznám, kontakt se uskutečnil přes kolegu Kučeru, který je předsedou dozorčí rady společnosti Melida (provozovatel Skiareálu Špindlerův Mlýn – pozn. aut.). Díky němu jsem se o nabídce dozvěděl.

===== E15: Co od akvizice očekáváte? Je to pro vás dlouhodobá investice nebo skiareály třeba po jednom rozprodáte?

Právě proto, že to navazuje na mou kariéru, tak mým záměrem je provozovat skiareály až v uvozovkách do smrti. Nebo minimálně po dobu platnosti nájemních smluv, které bychom rádi sjednotili. Pohybujeme se přitom v horizontu let 2040 či 2050. Je to dlouhodobá záležitost.

E15: Kontrakty tedy nebudete na nikoho převádět?

Rozhodně ne. Naopak, chceme se poohlížet po dalších možnostech rozšíření našeho lyžařského byznysu. Rád bych, abychom se v Krkonoších stali rovnocenným hráčem dvěma největším zdejším firmám, Melidě a Mega Plus (SkiResort Černá Hora–Pec – pozn. aut.). Abychom se jim alespoň přiblížili.

E15: Je v Krkonoších prostor pro váš růst? Jsou zde ještě areály k pronájmu či koupi?

To nyní řešíme. Je to zatím jen naše vize, s majiteli jsme ještě nejednali. Uvidíme, zda budou mít zájem. Jednoznačně ale chceme náš záběr rozšiřovat a nikoli zužovat.

E15: Snowhill jste koupil jako ztrátovou společnost. Jak se jí loni dařilo a kdy ji chcete dostat do zisku?

Loňský rok nedopadl nijak závratně a to z jednoduchého důvodu. Tím byl extrémně špatný začátek uplynulé zimy, lanovky jsme pouštěli až někdy po Vánocích. Kvůli počasí se tak promarnil čas, kdy lidé mají po lyžování největší hlad. Dnes třeba máme krásné počasí, jsou vynikající lyžařské podmínky, ale v Herlíkovicích nikdo nelyžuje. Lidé už si raději vyrazí na kole, na oteplovačky nikdo není zvědavý. V prosinci jsou naopak všichni na lyže natěšení. Ale zpět k vaší otázce. Když bude letošní prosinec alespoň průměrný, tak čekáme za celý letošní rok zisk nebo alespoň černou nulu.

Spolumajitel trutnovské architektonické a projektové kanceláře ATIP a spolumajitel společnosti Snowhill Martin VokatýSpolumajitel trutnovské architektonické a projektové kanceláře ATIP a spolumajitel společnosti Snowhill Martin Vokatý|Michael Tomes, E15

E15: Co jste změnili, že se vracíte k zisku?

Ztráty byly způsobeny velkými investicemi do areálů Snowhillu, nikoli provozem. V investicích musíme přiměřeně pokračovat. Například v Herlíkovicích nyní řešíme komplexní změnu nástupu do areálu, v Šachtách chceme vyměnit vlek za lanovku a tak dále. Těch věcí je hodně a nelze je uskutečnit za rok. Firmu vlastníme od října a tuto sezonu jsme brali jako startovací.

E15: Když jste ten prosinec viděl, nezalitoval jste, že jste si pověsil na krk balvan? Mohl jste se dál v klidu věnovat projektování.

Ne, nelituji. Mojí výhodou je, že díky své kariéře mám spoustu kontaktů na lidi, kteří lyžařskému byznysu rozumějí. A proto je ředitelem naší firmy Michal Hošek, který dlouho pracoval ve Špindlerově Mlýně a lyžařskému byznysu se věnoval i ve své firmě. Tu opustil a na plný úvazek se věnuje Snowhillu. Myslím si tedy, že se umím obklopit kvalitními lidmi z lyžařského prostředí, díky čemuž mohu i nadále trávit devadesát procent času projektováním. Nestal jsem se tedy úplně vlekařem.

E15: Který z vašich šesti skiareálů je nejfrekventovanější a který si bude žádat vaši největší pozornost, pokud jde o investice a případné změny?

To má několik úhlů pohledu. Největším areálem z hlediska tržeb jsou Herlíkovice, dobré areály jsou i Šachty, Kamenec a Kašperky. Především proto, že v okolí je hodně zákazníků, kteří mohou bydlet v místě. Herlíkovice jsou spíše sportovním areálem, Šachty, Kamenec, Kašperky jsou primárně rodinné areály, kde velkou pozornost věnujeme dětem. Pak máme Mariánské Lázně, které zase mají celoroční provoz a nabízejí spoustu aktivit i v létě. Nejslabší z našich areálů je asi Kozinec, což je malý vlek u Jilemnice, kde se nám letos nepodařilo zajistit provoz. Došlo tam k nějakým problémům s přívody vody pro umělé zasněžování. Budeme to přes léto řešit.

E15: Kam budete směřovat největší investice?

Areály jsou poměrně v pořádku, žádný není zásadně zanedbaný. Investovat budeme tedy rovnoměrně s ohledem na jejich důležitost v rámci Snowhillu. Takže když třeba dáme do Herlíkovic deset milionů, tak v Šachtách nebo na Kamenci to budou jednotky milionů a v Kozinci statisíce. Přesné sumy vám zatím nesdělím, chceme si po první sezoně nejprve zpracovat vizi dalšího rozvoje alespoň na deset let. Chceme si o tom pohovořit s majiteli, ale i správou Krkonošského národního parku, aby znali naše dlouhodobé plány a měli nějakou jistotu. Důraz budeme klást na dobudování a zlepšení kvality našich stávajících skiareálů.

E15: Jak to vypadá u vás s doplňkovými službami, takzvaně pod sjezdovkou? Tedy skibary, půjčovnami lyží a podobně.

Pokud bych měl zmínit něco, co bylo v minulosti Snowhillem trochu zanedbáno, tak to asi byly tyto služby. Chceme je rozhodně výrazně zlepšit, i když ne všechny provozovny jsou přímo v naší režii.

Investice se nám vrátí podle toho, jaká bude zima. Když budou takové zimy, jako byla před rokem, a bude jich pět za sebou, tak to asi můžeme zabalit

E15: Ono se někdy říká, že jedno euro na sjezdovce udělá sedm eur pod sjezdovkou. Platí to?

Možné to je. Ale na druhou stranu my jsme z principu lyžaři a chceme se primárně věnovat vlastnímu lyžování. A tyto doplňkové služby jsou sice nezbytné, ale nejsou pro nás hlavní. Nejdeme cestou například Melidy ve Špindlerově Mlýně, kde – vzhledem k podmínkám asi správně – berou byznys hodně zeširoka. My sice chceme ten servis lidem zkvalitnit, ale nevidíme v tom základ našeho podnikání.

E15: Máte nějaký odhad, za kolik let se vám vrátí peníze, za které jste Snowhill koupil? Mluví se o zhruba padesáti milionech.

Žádné číslo jsme nezveřejnili a neučiním to ani dnes. Odpověď na vaši otázku zní, podle toho jaká bude zima. Může to být za deset let, za třicet let, nebo také nikdy. Když budou takové zimy, jako byla před rokem, a bude jich pět za sebou, tak to asi můžeme zabalit.

E15: Teď mám trochu pocit, jako by to pro vás byl spíše koníček než byznys.

To jste možná udeřil hřebíček na hlavičku. Byznys je pro mne projektování a lyžování je asi skutečně koníček. Ale abychom si rozuměli, nerad bych na toho koníčka doplácel.

E15: Proslul jste jako architekt O2 areny a netajíte se přátelstvím s Alešem Hušákem. Co říkáte spekulacím, že jste koupil Snowhill pro něj?

Tomu se smál nejvíc on. Říkal mi, abych se mu o to dobře staral. Ale vážně, on o tom vůbec nevěděl a nemá s tím nic společného. Na pravdě se nezakládají ani spekulace o napojení Dana Kučery na Romana Janouška. Koupili jsme to za naše osobní peníze a je to pouze náš byznys.

E15: Nevadí vám, že navěky budete spojován s O2 arenou, i když jste třeba projektoval menší, ale zajímavější stavby?

Já jsem rád, že naše firma dostala možnost se na takové stavbě podílet. Ty doprovodné jevy, které s tím byly spojené, jdou úplně mimo mne. Já jsem na tu stavbu pyšný, především na rychlý proces přípravy. Od prvního kontaktu uplynul rok a půl a začalo se stavět. Když si to srovnáte s dnešními Blankami a podobně, tak ta stavba se obešla bez nějakých krizí. To byl téměř nadlidský výkon. A za to dle mého stále Alešovi patří velký dík, byť se jeho způsoby řadě lidí nelíbily. Ale bez toho by to asi udělat nešlo a žádné mistrovství světa by se nehrálo. Ano, děláme i menší stavby, které jsou třeba v nějakém konstrukčním detailu zajímavější, ale stavbou O2 areny rozhodně nejsem nijak negativně poznamenán.

Martin Vokatý (46)

Vystudoval Fakultu architektury VUT Brno. Je spolumajitelem a výkonným ředitelem trutnovské architektonické a projektové kanceláře ATIP. K jeho nejznámějším stavbám patří pražská O2 arena, bytové domy Pivovar Vrchlabí, rozvoj skiareálu Špindlerův Mlýn nebo výzkumné centrum Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Byl dlouholetým členem lyžařské reprezentace, dnes působí jako inspektor mezinárodní lyžařské organizace FIS.