Míříme do energetického komunismu, fixaci cen pro firmy bych zrušil, říká šéf Photon Energy

Georg Hotar, spoluzakladatel firmy Photon Energy

Georg Hotar, spoluzakladatel firmy Photon Energy Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Georg Hotar, spoluzakladatel firmy Photon Energy
Georg Hotar, spoluzakladatel firmy Photon Energy
Georg Hotar, spoluzakladatel firmy Photon Energy
4
Fotogalerie

Společnost Photon Energy vyhlíží novou éru exponenciálního růstu, a to nejen v oblasti výroby elektřiny, ale především svého zisku. V posledním roce jí v tomto cíli významně napomohly rekordní ceny elektřiny, část tržeb jí však stát v nadcházejících měsících vezme v rámci zastropování cen elektřiny. I přesto skupina ze svých finančních cílů nepolevuje. „Od roku 2020 do roku 2024 zvýšíme zisk na pětinásobek,“ věří spoluzakladatel a šéf Photon Energy Georg Hotar.

Sektor obnovitelných zdrojů je nyní jedním z mála, kterým se daří. Zároveň však evropští i národní politici chystají opatření, která by mimořádné zisky v sektoru srazila. Jak se na to tváříte?

Trochu se obávám, že mírou přerozdělování čím dál víc sklouzáváme do hlubší a hlubší formy komunismu. Jakýkoliv úspěch se neodpouští. Jediné vysvětlení politiků je, že nadměrné zisky jsou způsobené externími vlivy, ale minimálně v energetice to rozhodně neplatí. Za současnou situaci mohou především interní vlivy. Kdo říká, že energetickou krizi způsobil Vladimir Putin, lže. Čím dál víc slýcháme, že trh nefunguje. Tento názor ale vyslovují lidé, kteří energetice absolutně nerozumí. 

Solární byznys dlouho dostával garantovanou veřejnou podporu, což má k ryzímu kapitalismu také daleko. Nemají vlády nyní právo vzít si část poskytnuté podpory zpátky, když už si bez veřejné pomoci vystačíte?

Ano, my jsme dotace dostávali, ale pak politici přišli s tím, že podpora byla moc vysoká a zpětně nám ji sebrali. To se přece nemůže stávat. A nyní, když už můžeme generovat tržní zisky, nám seberou i je. 

V rámci stanoveného výnosového procenta vám přece velkou část podpory nechali. Ale zkusme se na současnou situaci podívat ještě z jiného hlediska. Celému evropskému průmyslu kvůli vysokým cenám energií hrozí bezprecedentní ztráta konkurenceschopnosti. Ani to není argument pro to, aby se energetické firmy podělily o svůj mimořádný zisk?

Jak jsem říkal. K tomuto stavu vedly především interní vlivy – Evropa v čele s Německem celé roky, možná desetiletí sváděla donkichotský boj ideologie s fyzikou, který ale nemohla vyhrát. Ceny energií rostly půl roku před vypuknutím války. K tomu Německo absolutně nekompetentně prohlašovalo, že podle plánu vypne zbylé jaderné elektrárny. A když nemáte jádro, plyn a k tomu jste si už odpojili velkou část uhelných elektráren, tak se nemůžete divit, že jdou ceny nahoru. Můžete postavit jakékoliv množství obnovitelných zdrojů, ale pokud nemáte zdroje základního zatížení – tedy jaderky, plynovky, nebo uhelky – nemáte zkrátka zajištěnou bezpečnost dodávek. Ať si povídá kdo chce co chce, obnovitelné zdroje v tuto chvíli v dostatečném objemu dodávat stabilní elektřinu neumí a nové technologie jako baterie a vodík, které by stabilitu teoreticky umožnily, ještě nejsou v dostatečné míře připravené na masové nasazení. 

Takovou rétoriku bych od solárníka nečekal. Hodně hráčů z vašeho oboru dlouhodobě tvrdilo, že vypínání uhelek je pomalé a že je pro rozvoj obnovitelných zdrojů naopak klíčové. S tím spojené zvyšování cen mělo vést právě k rentabilitě na tehdejší poměry drahé obnovitelné zdroje. 

Takový přístup vnímám jako naivní. V tomto patřím k zastáncům fyziky. Neříkám, že tady zdroje základního zatížení budou věčně, ale měly by se odpojovat tehdy, kdy jejich výkon, respektive výrobu, dokážeme s jistotou nahradit. Směr je ale jasný, obnovitelných zdrojů bude čím dál víc a je to dobře. 

Abych se vrátil k původní otázce. Vy tedy nesouhlasíte s tím, aby se firmy, které jsou na tom dnes lépe, podílely na finanční pomoci průmyslu?

Opatření evropských politiků je samozřejmě pochopitelné. Nyní už jim nic jiného ani nezbývá. Žádné jednoduché řešení neexistuje. To, co mi ale vadí, je neustále se zvyšující se míra přerozdělení.

Co byste dělal na jejich místě vy?

Nejprve je třeba pochopit příčinu problému. Nechci spekulovat, zda má na tom v Evropská komise zájem, nebo nikoliv, v každém případě vidím, že se v současnosti řeší jen symptomy, což je samozřejmě extrémně nákladné. Určitě by ale v tuto chvíli pomohlo prodloužit životnost klasických zdrojů. Dále je třeba zpružnit fungování trhu tak, aby se zrušily fixace cen minimálně pro firmy. Podniky musejí daleko silněji pociťovat tržní vlivy, aby měly motivace využívat vlastní zdroje, ukládat si energie nebo i krátkodobě snižovat svou spotřebu za účelem finančních úspor. A v neposlední řadě by soběstačnost v energetice měla být mnohem víc podporovaná i u domácností. Když si dá rodina fotovoltaiku na střechu a bude využívat i baterii, může si pokrýt výraznou část své celoroční spotřeby.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!