Museli jsme odložit sedm set operací, říká šéf jednoho z největších soukromých poskytovatelů zdravotní péče

Milan Rufer, ředitel zdravotnického holdingu AKESO

Milan Rufer, ředitel zdravotnického holdingu AKESO Zdroj: AKESO

Ilustrační foto
V první linii, ARO Nemocnice Na Bulovce, 9. – 13. 4. 2020
V první linii, ARO Nemocnice Na Bulovce, 9. – 13. 4. 2020
V první linii, ARO Nemocnice Na Bulovce, 9. – 13. 4. 2020
V první linii, ARO Nemocnice Na Bulovce, 9. – 13. 4. 2020
12
Fotogalerie

Berounská a hořovická nemocnice nebo pardubická onkologie patří do soukromého zdravotnického holdingu AKESO, který patří původem řeckému podnikateli Sotiriovi Zavalianisovi. Jako jeden z největších soukromých poskytovatelů zdravotní péče se musel i on popasovat s pandemií koronaviru. „Pod tlakem nouzových opatření jsme museli okamžitě omezit ambulantní péči a operativu o zhruba polovinu,“ říká generální ředitel holdingu Milan Rufer. 

Jak vnímáte opatření, která ČR zavedla v boji proti koronaviru?

V zásadě velmi dobře. Vývoj je překotný, některé otázky a dopady proto bude možné vyhodnotit až zpětně. Při vypuknutí pandemie a po něm chyběla lepší koordinace výstupů subjektů zapojených do řešení krize napříč zdravotním systémem. Teď je na základě získaných zkušeností nutné vytvořit manuál pro budoucí virové pandemie a obdobné události. Je primárně potřeba umět rychle přijímat jednotlivá ochranná opatření a stejně rychle a pružně je umět uvolňovat.

Jste jedním z největších soukromých poskytovatelů zdravotní péče v Česku, jak se projevila ve vašich zařízeních opatření spojená s koronavirem?

V berounské a hořovické nemocnici včetně pardubické onkologie jsme byli pod tlakem přijatých nouzových opatření nuceni okamžitě omezit ambulantní péči a operativu zhruba o padesát procent. V souladu s usnesením vlády a v koordinaci se Středočeským krajem jsme zřídili covidová lůžka a zavedli takzvané triážní stany.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!