Na bublinovitém trhu se aktiva k investici hledají těžko, říká investor Jan Pravda

Jan Pravda, investor, Magazín Investuj

Jan Pravda, investor, Magazín Investuj Zdroj: E15 Michael Tomeš

Jan Pravda, investor, Magazín Investuj
Investor Jan Pravda
3
Fotogalerie

Vlastní byt, fyzické zlato či půda jsou investice, na které by se v příštích letech zaměřil investor Jan Pravda. Přestože léta říkal, že akcie jsou dlouhodobě nejvýnosnější, nyní by se akciovým trhům vyhnul, protože je může ohrozit vysoká inflace. „I když byt sype jen dvouprocentní výnos před započtením nákladů, což je velmi málo, pořád je to bezpečnější než ETF, které čeká korekce v řádu desítek procent.“

Jak bude svět vypadat po pandemii?

Bohužel začínám mít pocit, že lidstvo se chová jako agresivní bakterie v Petriho misce o průměru 12 tisíc kilometrů, tedy roste a množí se, než zcela vyčerpá živný substrát, a pak kolabuje. Že se lidstvo nepoučilo ze signálů, které pandemie dává: buďte opatrní, respektujte své okolí, neničte planetu, žijte v souladu s přírodou. Ne. Všichni touží po normálu, ať můžeme zase uctívat boha ve formě HDP a vše mu podřizovat. A u toho bezohledně tlačit zboží do domácností, pak na skládky, a pokračovat v likvidaci všeho kolem nás v zájmu hospodářského růstu bez hlubšího smyslu à la „chci všeho víc“. To mi připadá jako základní problém.

Co si myslíte o trendu ESG čili společensky odpovědného investování?

V té podobě, v jaké se to ventiluje, je to módní trend. Jde spíš o papírování. Ale aby někdo skutečně hlídal karbonovou stopu bank a dalších firem, to se zatím moc systematicky neděje. A hlavně je prokázáno, že ESG samo o sobě není dobrá investiční strategie. Výkonnost ESG fondů historicky zaostává. Dalo by se to omluvit tím, že přispívají k udržitelnosti, ale o tom pochybuju. Nejslibnější z tohoto hlediska mi připadá karbonová stopa, která je jakž takž měřitelná a reprezentuje největší riziko. Etičnost boardu a další věci jsou problematické koncepty.

Jak se díváte na burzovně obchodované fondy?

ETF jsou příkladem monokultur, které musejí nakupovat, když trhy letí nahoru. A když se trend obrátí, budou muset odprodávat, vše je korelováno se vším – synchronicita je problém. A tato hypersynchronicita může způsobit, že trh poletí dolů rychleji, než jsme zatím v historii viděli. Vidím to jako jednu ze známek neudržitelnosti celého finančního systému. ETF parazitují na práci investorů, jako jsem já. Až ti přestanou vyslovovat svůj názor a podle něho jednat, tak jsme kde? V binární situaci: vše koupit, nebo vše prodat. K tomuto extrému nedojde, trh se nejspíš dříve sesype. Až budou ETF prodávat, nebude nikdo, kdo by zapřemýšlel a kupoval.

Jak v současnosti investujete vy?

Aktuálně přemýšlím, jak se postavím k tomu, co nás čeká. Problémem je samozřejmě i inflace a na to je nejlepší recept zlato uložené v mimobankovním prostředí. Zejména v dnešní situaci, kdy je realistické očekávat velkou korekci spojenou s překopáním světového finančního systému – pokud se tento stav dá systémem nazvat. Zaměřil bych se na půdu, nemovitosti, fyzické zlato a na jiná netradiční aktiva, která jsou mimo bublinovitý trh… přestože se těžko hledají.

Jak se vám v minulosti dařilo shortování, tedy spekulace na pokles cen akcií?

Bylo to fantasticky propracované a někdy se k tomu vrátíme, až se změní situace. Racionální přístup je však velmi těžké provozovat v bublinové atmosféře, kdy se všechno žene nahoru, jako by rizika neexistovala. Kvantitativní uvolňování a bezhlavý tisk peněz považuji za největší problém finančního trhu – spolu s nafukováním bilance americké centrální banky, ECB a dalších a s bezprecedentní zadlužeností všech velkých ekonomik.

Zadlužení od USA přes EU až po Čínu je všude významně přes 100 procent HDP. Dluh Ameriky se dostal ke 120 procentům HDP a jsou studie, jež prokazují, že nad hranicí 90 procent je to zničující spirála, ze které není úniku a vede k úpadku. Proto máme ta slavná maastrichtská kritéria a šedesátiprocentní hranici zadlužení. Ta nejsou vycucaná z prstu, jsou podložená studiemi institucí, jako je Bank of International Settlements, Světová banka a další. To, že jsou téměř všude prolomena, není vtip.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!