Pavel Šedlbauer: Slábnoucí poptávku po skle kompenzují auta a okna

Pavel Šedlbauer

Pavel Šedlbauer Zdroj: E15 Anna Vackova

Evropská ekonomika zpomaluje a říjnové prodeje, které bývají ve sklářství celoročně nejsilnější, se propadly. Pocítila to i AGC Glass Europe, kterou příští rok pravděpodobně opustí 400 z celkových 13 900 zaměstnanců. V teplické továrně však podle viceprezidenta firmy Pavla Šedlbauera naopak pracovní místa přibudou. Odbyt zde zachraňují autoskla a nová evropská norma.

* E15: Evropští politici i ekonomové otevřeně hovoří o tom, že se blíží další recese. Jak dlouho podle vás potrvá?

V Evropě určitě vypukla druhá krize na plné obrátky. Na našich evropských prodejích to už cítíme. V pondělí jsme to řešili ve vedení AGC a nikdo si netroufá vyslovit žádné prognózy, pokud jde o její trvání. V polovině roku se zdálo, že se trh vrátil na normální úroveň, ale prodeje v říjnu, který ve sklářství bývá nejsilnější za celý rok, náhle klesly dolů. Rozhodně předpokládáme, že celý příští rok bude velice obtížný.

Další Propouštění? možná, ale ne v Česku

* E15: Jak se na krizi připravujete?

Začali jsme redukovat výrobní kapacity. Budeme také snižovat stavy zaměstnanců. Z 18 evropských výrobních linek na ploché sklo některé dočasně odstavíme. Další linka již stála v naší teplické továrně.

* E15: Kolik zaměstnanců propustíte?

V průběhu minulé krize jsme již propouštěli, tehdy se to týkalo asi 400 lidí. Pokud se trh na začátku roku výrazně nezlepší, uvažujeme o další redukci pracovních míst. Česka se to ale netýká.

* E15: Může se stát, že zavřete další výrobní linky?

To záleží na vývoji situace na trhu. Ale myslíme si, že ne.

* E15: Zavřenou teplickou linku jste plánovali obnovit. Platí to i nyní?

V Teplicích jsou teď v provozu dvě linky, z nichž jedna vyrábí skla jen pro automobilový průmysl. Automobilový trh je zatím na relativně vysoké úrovni, takže tato linka je poměrně vytížená. Druhá linka zaměřená na stavebnictví je také v provozu. Na třetí lince spouštíme generální opravu, v provozu by měla být na začátku roku 2013.

* E15: Třetí teplická linka se tedy rozběhne bez ohledu na krizi?

Ano.

* E15: Kolik tím vznikne pracovních míst?

Můžeme hovořit přibližně o 80 lidech.

* E15: Dotkne se očekávaná krize plánů vaší společnosti na výstavbu továrny v Holešově?

Holešovský projekt není investičně tak náročný, aby nějak zásadně ovlivnil naše rozhodování v Česku. O stavbě továrny se rozhodne v následujících měsících. Stále pro nás ale tento plán zní zajímavě, pomohlo by nám to zefektivnit výrobu.

* E15: Kolik do tohoto projektu investujete?

Cena se pohybuje okolo 20 milionů eur včetně výrobních linek, které bychom převedli z našich ostatních závodů. Ty bychom poté uzavřeli.

Čekáme, že Autoskel bude nedostatek

* E15: České stavebnictví, kterému dodáváte velkou část produkce, je už několik let na sestupu. AGC však stále dosahuje poměrně setrvalé úrovně výroby. Kde hledáte nová odbytiště?

Část výroby jde na export. Jedna linka nyní vyrábí automobilové sklo. Tím jsme snížili výrobu skla pro stavebnictví. Současně jsme byli nuceni dovážet sklo z našich továren ze západní Evropy, což nájezdem nové linky kompenzujeme. Díky tomu navíc ušetříme dopravní náklady.

* E15: Bude poptávka po stavebním sklu dále klesat, nebo se vývoj otočí?

Nějakou dobu bude nejspíše stagnovat. K jejímu zvýšení by mohlo přispět zavádění nových norem pro okna, kdy se přechází z dvojskel na trojskla. To znamená o 50 procent víc skla. To je pro nás určitá naděje na kompenzaci ztrát ve stavebnictví.

* E15: Automobilový průmysl zatím nezpomaluje. Zaměříte novou teplickou linku tímto směrem?

Jsme největší dodavatel autoskel v Evropě a velká část této výroby je koncentrovaná v Česku a na Slovensku. Podle našich očekávání by mohl na tomto trhu vzniknout i nedostatek, a proto chceme novou linku zčásti zaměřit na autoskla. Je ale otázka, zda se poptávka udrží na současné úrovni. Přesto si myslíme, že výroba autoskel naše výrobní kapacity vytíží.

* E15: Příští rok zdraží energie. Promítnete to do cen?

Na cenách energií jsme hodně závislí, především se to týká plynu, který je naší největší nákladovou položkou. Cena elektřiny je pro nás zklamáním, po Itálii je u nás nejvyšší v Evropě. To je chyba. Pravděpodobně ztratíme několik milionů ze zisku, ale mnohem hůře se to může projevit u firem, které jsou na elektřině ještě závislejší.

* E15: Hrozí kvůli tomu přesun českých závodů do zemí s levnější elektřinou?

Kvůli elektřině to určitě nebude, ale rostou nám i další náklady, už přestáváme být pro naše odvětví levnou zemí. Výrobní náklady v Teplicích jsou podobné jako v největší továrně AGC v Belgii. Velký rozdíl v platech stále zůstává, ale naše výroba je natolik automatizovaná, že cena lidské práce nehraje tak výraznou roli. Přesouvání výrob je nikdy nekončící proces. Vždycky půjdeme tam, kde to bude výhodnější. Máme silné výroby v Rusku, ale díky našim investicím stále dobře vyděláváme i tady. Za dvacet let, co je bývalý Sklo Union součástí koncernu Glaverbel a nyní AGC, se v Česku investovalo 20 miliard korun, to by se nám bez zahraničního partnera nikdy nepodařilo. Nicméně pokud se nám někde naskytne nákladová výhoda a budeme to mít blízko na trh, budou se výroby přesouvat. Ale rozhodně to nehrozí v nejbližších letech.

Z fotbalu odejít můžeme

* E15: AGC je vlastníkem fotbalového klubu FK Teplice, vy jste předsedou představenstva. V září jste prohlásil, že uvažujete o prodeji klubu. Padlo už nějaké rozhodnutí?

To vyjádření jsem vydal proto, že se mi nelíbí, co se děje v nejvyšším vedení českého fotbalu, které nebylo schopno ani zvolit předsedu. Náš klub se v této diskuzi zachoval zcela neutrálně, nepodpořili jsme ani jednoho kandidáta. Myslím, že v českém fotbale není všechno v pořádku. Náš další postup bude záviset na tom, jak se bude situace vyvíjet pod vedením pana Pelty. Nemám žádné důkazy na konkrétní korupční jednání. Mám ale „blbý“ pocit, a to mi stačí, abych setrvání v tomto prostředí zvažoval. Kam se český fotbal ubírá, ukáže až čas. Pokud se nestane průhledný, tak z teplického fotbalu z etických důvodů odejdeme. Nechceme poškodit fotbal jako zábavu pro lidi v regionu, ale náš tvrdý etický kodex nás k tomu může donutit. Jsme trochu i japonská firma a Japonci jsou v tomto směru velmi přísní. Já si kvůli svému jménu a hlavně kvůli jménu firmy nemohu dovolit, abychom se dostali do kolotočů, které se tu odehrávají.

* E15: Komentátoři poté naopak tvrdili, že v Teplicích je fotbal tak populární, že si AGC kvůli svému renomé v regionu nemůže dovolit z něho odejít. Berete i to v úvahu?

Sice se nechceme do ničeho zaplést, ale cítíme také odpovědnost vůči lidem, kteří žijí kolem našich továren. Popularita fotbalu je v Teplicích i podle našeho průzkumu velmi vysoká, takže i tento faktor bereme v úvahu. Ale pokud by mělo být pošpiněno jméno naší firmy, byl by to důvod pro to říct „sorry“, ale v tomto prostředí se nebudeme vyskytovat.

* E15: S fotbalem souvisí i váš projekt V Teplicích je budoucnost, který podporuje místní mládež. Proč vznikl?

Tento projekt jsme zahájili, abychom si ověřili, jak je v Teplicích vnímán fotbal a spojení naší firmy s ním. Chceme, aby se z fotbalu stala regionální záležitost, aby si místní pěstovali určitou hrdost na svůj klub a podporovali ho po všech stránkách. Tak se chovají velkokluby v zahraničí. Program je proto zaměřen i na mládežnický fotbal. V Teplicích je vysoká nezaměstnanost a my chceme nabídnout rozumnou alternativu. Ale nechceme to nabídnout sami – náš byznys je sklo, chceme, aby se na programu podílel region.

* E15: Hlásí se k vašemu projektu kraj nebo město?

Reakce úřadů je velmi chladná. Nemluvím o penězích, ale město by mělo projektu dát alespoň veřejnou podporu. To by stačilo. Když s nimi jednáme, tak nás chválí. Ale pak zavřou dveře a nic se neděje. Postoj kraje je obdobný.

* E15: Bude se projekt rozvíjet i za hranice Teplic?

Jsme výjimka, zbytek AGC žádný sportovní klub přímo nepodporuje. Když přijede nejvyšší vedení z Japonska, navléknu jim dresy klubu a oni vidí loga AGC a mají z toho radost. Teď si dokonce objednali 70 kompletních dresů a tím nám vlastně dali sponzorský příspěvek. Ale to je vše.

Pavel Šedlbauer (61)

Ve sklářství působí od ukončení studií. Od převzetí teplického Sklo Unionu belgickým Glaverbelem v roce 1991 byl jeho výrobním ředitelem. V roce 2005 se stal viceprezidentem evropské skupiny japonské společnosti Asahi Glass, která postupně převzala úplnou kontrolu nad Glaverbelem. V čele AGC Flat Glass Czech je dva roky, zároveň je předsedou představenstva Fotbalového klubu Teplice. Je ženatý, má dceru a syna.