Petr Dolínek: ČKD se z Prahy snaží ždímat další stamiliony. Marně

Petr Dolínek,

Petr Dolínek, Zdroj: Anna Vackova, E15

Společnost ČKD Praha DIZ, s níž pražský magistrát už několik měsíců vede spor kvůli výměně kabelů v tunelovém komplexu Blanka, jeho zprovoznění úmyslně a uměle oddaluje, říká náměstek primátorky a radní pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD). „Stále argumentují tím, že je tam potřeba vyměnit to či ono. To ale vůbec není problém Prahy jako investora, který si objednal funkční dílo,“ dodává a připomíná, že firma se na stavbě podílí od samého začátku. Dohromady už získala zakázky za 14 miliard korun.

ČKD Praha DIZ předložila sedm požadavků tunelovému komplexu Blanka, mimo jiné chce, aby město plně uhradilo výměnu vadných kabelů v chodnících asi za 70 milionů korun. Vy naopak trváte na tom, že tunel už stál 37 miliard a žádné další peníze už do něj nevložíte. Jiná možnost než se soudit asi není. Je to tak?

Co se týká ČKD, spor je nyní o kabely v chodníkových průchodkách, které jsou pro uvedení Blanky do zkušebního provozu nejdůležitější. Zastáváme stanovisko, že v červenci 2013 a v dubnu následujícího roku Praha přívalové deště nezpůsobila. Této možnosti si naopak měli být vědomi dodavatelé, a proto mají nést náklady spojené s výměnou kabelů. Požadavek ČKD, aby město výměnu zaplatilo, odmítáme. Máme s nimi smlouvy, podle nichž mají dílo odevzdat v provozuschopném stavu.

Navíc nechápeme, proč ztratili rok a půl času na to, aby se dohodli s pojišťovnami. Je velmi zvláštní, že s nimi začali jednat až nyní na náš pokyn. Použil bych analogii s dostavbou metra A. S Metrostavem také nemáme podepsané všechny změnové dokumenty, přesto metro příští pondělí otevřeme. ČKD tedy nemusí na něco nečinně čekat a chovat se nevstřícně.

Za co konkrétně chcete ČKD žalovat?

Přípravu žaloby jsme zadali právníkům. Jde o to dosáhnout předběžného opatření, které by ČKD donutilo kabely v co nejkratším čase vyměnit. Je na nich, aby nám dodali funkční dílo. Odkázat se lze například na nový občanský zákoník, který ukládá povinnost předcházet škodám. Mimochodem už loni v listopadu jsme zadali ČKD, aby zhruba necelou desetinu kabelů vyměnili. Takže když někdo tvrdí, že jsme nekonali, nemluví pravdu.

To je typická taktika ČKD, říkají si, že když už Blanka stála 37 miliard, na nějaké té stovce milionů nezáleží

Do výměny se musí zapojit i Metrostav, aby vyboural průchodky.

Součinnost s Metrostavem je důležitá, ale na nich to nestojí. Absolutně žádné problémy s nimi nemáme. Nedávno se nabídli, že by vyměnili i kabely.

Objevily se informace, že vadné nemusí být jen kabely v chodnících, ale i v technických chodbách a technologických centrech.

To je typická taktika ČKD, na kterou nepřistoupíme. Říkají si, že když už Blanka stála 37 miliard, na nějaké té stovce milionů nezáleží. Už loni na podzim tvrdili, že výměna kabelů může stát až jednu miliardu. Proto jsme přesvědčeni, že zprovoznění Blanky úmyslně a uměle oddalují a argumentují, že je tam potřeba vyměnit to či ono. To ale vůbec není problém Prahy jako investora, který si objednal funkční dílo. Musí se s tím vypořádat naši dodavatelé včetně ČKD.

ČKD tvrdí, že na průsaky vody upozorňovala magistrát už od poloviny roku 2012 a že jako zhotovitel byla nucena provádět montáž kabelů do nevyhovujícího, tedy do ne zcela suchého nebo převážně suchého prostředí. Existují o tom nějaké záznamy?

Když dílo přebírali, z jejich pohledu bylo pro instalaci kabelů vyhovující. O tom existuje protokol. Oni jsou odborná firma, která to má posoudit, garantovat postupy a průběžně kontrolovat, zda prostředí je či není pro pokládku vyhovující. Tak znějí smlouvy. Navíc je potřeba si uvědomit, že ČKD není jen dodavatelem kabelů do chodníkových průchodek. Na Blance získala zakázky zhruba za 14 miliard a na stavbě se podílí už od jejího začátku, takže to není nějaká okrajová subdodavatelská firma. I to vyplývá ze smluv, které předložíme zastupitelstvu.

Co vyplývá ze znaleckého posudku o tom, jak velká část kabelů se bude muset vyměnit?

Co považuji za důležité, je, že z posudku explicitně nevyplývá přesný rozsah výměny kabeláže. Zároveň posudek uvádí, cituji: „Lze předpokládat, že příčinou sníženého izolačního stavu je zaplavení kabelů v důsledku přívalových dešťů v červenci 2013 a v dubnu 2014 a jejich dlouhodobý pobyt ve vodě, případně v kombinaci s kondenzovanou vlhkostí.“

Vedle toho, abychom Blanku co nejdříve zprovoznili, chceme rozplést minulost této stavby.

Mohla být instalace kabelů do nevyhovujícího prostředí úmyslná?

Když se podíváte na veřejná vystoupení ČKD, zjistíte, že si v nich často sami protiřečí.

Jak je vůbec možné, že do tunelu projektovaného jako suchý nebo převážně suchý prosakuje voda?

Samotné prostředí v tunelu monitoruje zvláštní komise, od jejíchž závěrů se projekt vyvíjí. V Blance nejsou nějaké nové, nestandardní a nevyzkoušené technologie. Praha není první město na světě, které staví tunel. Co se týče průsaků, Metrostav neskrývá, že se tam kvůli přívalovým dešťům voda dostala. Nepovažuji to ale za něco, co by ve sporu s ČKD mělo být z našeho pohledu zásadní. Pokud jsou tam vadné kabely, tak je vyměním a po Metrostavu si nárokuji finanční plnění.

Kde vidíte hlavní viníky?

Pochybilo předchozí politické vedení Prahy, které valilo spoustu problémů včetně Blanky před sebou, aniž dokázalo něco vyřešit. A fatálně selhal úřednický aparát, který se soustředil na to, aby měl krytá záda a nehrozil mu konflikt se zákony.

Co si slibujete od expertizy, která má posoudit práci IDS, tedy firmy odpovědné za stavební dozor?

Tendr na vypracování posudku jsme vypsali začátkem března. Navzdory obavám, že se nikdo nepřihlásí, máme pět zájemců. Vedle toho, abychom Blanku co nejdříve zprovoznili, chceme rozplést minulost této stavby. IDS je přesně ten subjekt, u nějž chceme začít, abychom zjistili, jak bylo od začátku postupováno. Je to právě stavební dozor, který měl celé dílo neustále kontrolovat a vydávat nezbytné pokyny.

Podle primátorky Adriany Krnáčové by mohl být zkušební provoz Blanky zahájen koncem letošního roku. Je to opravdu reálné?

Magistrát činí všechny kroky, aby byl tunelový komplex uveden do provozu v co možná nejkratším termínu. Termín konce roku nám i přes všechna výše uvedená úskalí připadá reálný.

Další velkou investicí má být výstavba metra D z náměstí Míru nebo z Pankráce do Písnice. Levnější varianta má stát 33 miliard, dražší 45. Kde chcete vzít peníze?

Nyní na to peníze nejsou i proto, že minulá vláda prosadila změnu rozpočtového určení daní, na niž doplatila největší města. Dovedl bych si ale představit, že Praha každý rok na novou trasu odloží dvě až tři miliardy. Vedle toho musíme v příštím sedmiletém období získat co nejvíce evropských dotací. A také se chceme dohodnout se státem, aby poprvé v historii pražských investic převzal alespoň čtvrtinovou spoluodpovědnost. Takže pokud se náklady takto rozdělí, můžeme výstavbu déčka zahájit.

Budete čekat na výsledky jednání?

Ne, už řešíme výkup pozemků. Především je třeba sjednotit vlastnická práva v oblasti Písnice, kde je řada různých majitelů. Letos máme na tyto účely vyčleněno 600 milionů.

Pražská koalice se chce kvůli propojení s letištěm zasadit o modernizaci železnice na Kladno. Proč záměr prodloužit metro až na terminál v Ruzyni padl?

Prodloužení není tou nejvhodnější variantou. O rekonstrukci trati v posledních týdnech intenzivně jednají šestý a sedmý městský obvod s ministerstvem dopravy. Obvodům jde hlavně o to, aby trať příliš neoddělovala obydlené části. Magistrát už nabídl úhradu některých souvisejících investic. Jestliže je stát připraven investovat do modernizace 20 miliard, my bychom za několik stovek milionů postavili navazující chodníky, nadchody, podchody, zelené plochy a podobně.

Před volbami se často akcentovalo i prodloužení některých tramvajových tras.

Určitě počítáme s prodloužením z Modřan do Komořan a také směrem k Písnici. V Praze 6 by tramvaje měly jezdit až na sídliště Dědina a na Dlouhou míli. To jsou velmi zásadní investiční projekty. Dále chceme vrátit tramvajovou dopravu na Pankrác. S novými stanicemi metra a výstavbou tramvajových pásů souvisí i další parkoviště P + R. Procházíme původní koncepci a aktualizujeme ji. Vzhledem k tomu, že by parkoviště byla plně automatizovaná, vyplatily by se i menší. Nemusí to tedy být stovky, ale i desítky míst. Bohužel koncepce je finančně velmi podhodnocena.

Máte konkrétní představy?

Když řeknu, že v Praze vznikne na tři tisíce míst, může to působit málo ambiciózně. Přitom je to plán přesahující jedno volební období. Budu rád za každou stovku nových míst. Nejde jen o peníze, ale i o to, že řada vhodných lokalit u kolejové dopravy už byla zastavěna například nákupními centry.

Petr Dolínek (34)
Vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 1995 je členem Mladých sociálních demokratů, které dvakrát po sobě vedl. Pracoval jako odborný poradce pro oblast mládeže a jako parlamentní zpravodaj ministryně školství, mládeže a tělovýchovy. V minulém volebním období byl nejprve radním pro sociální péči, bydlení a evropské fondy a pak šéfem kontrolního výboru zastupitelstva hlavního města. Od loňska je náměstkem pražské primátorky a radním pro dopravu a evropské fondy. Je členem předsednictva ČSSD. Je ženatý, má dvě děti.