Umělá inteligence třídí firemní informace. Brzy rutinní věci převezme úplně, říká šéf Ixperty

Tomáš Hájek, spoluzakladatel společnosti IXPERTA

Tomáš Hájek, spoluzakladatel společnosti IXPERTA Zdroj: archiv IXPERTA

Tenhle příběh se začal psát skoro před deseti lety, kdy se manažeři tehdejší Siemens Enterprise Communications rozhodli využít příležitosti a z odnože globální firmy vytvořili čistě lokální IT firmu. Dnes společnost IXPERTA investuje do start-upu na umělou inteligenci a vyvíjí další sofistikované systémy. Patří mezi ty, na kterých by mělo Česko postavit svou novou ekonomiku. „Všechno začíná u vzdělání. Potřebujeme reformu školského systému se zaměřením na obory a činnosti, ke kterým máme v Česku tradičně blízko a také na ty, kde brzy vznikne velká poptávka,“ říká spolumajitel a předseda správní rady Tomáš Hájek.

Vy jste se v roce 2014 společně s dalšími členy managementu rozhodli odkoupit stoprocentní podíl ve společnosti Siemens Enterprise Communications a stali jste se z manažerů rázem majiteli. Proč jste se k tomu kroku rozhodli?  

Společnost Siemens v dané době některé trhy a oblasti podnikání opouštěla. Mohli jsme buď u firmy zůstat na jiné pozici, nebo odejít jinam. Napadla nás ale třetí cesta, která se zdála být zpočátku šílená. A sice zkusit část zde a na Slovensku odkoupit. Udělali jsme si analýzu silných a slabých stránek, a i když jsme viděli více nevýhod než výhod, tak pohledem na naše zaměstnance a zákazníky nám bylo pocitově líto o to všechno přijít.  

Neměli jste ze začátku obavy? Přeci jen připadlo pod vás 120 zaměstnanců a rozjeté zakázky. Jaká to byla výzva?  

Obavy jsme zpočátku měli velké. Byl to krok do neznáma. Je velký rozdíl být manažerem v globální společnosti a být společníkem ve středně velké společnosti. To je úplně jiná manažerská disciplína.

Rozdíl je v tom, že nemáte nikoho za zády?  

Nemáte krytí. To je jako když se dítě osamostatní od rodičů. V koncernu je za vámi silný vlastník, kapitál, nepřeberné množství kvalitních zdrojů, které dostáváte ve všech oblastech. Máte jméno, pojem, který vám otevírá dveře. Ve chvíli, kdy jste bezejmenná lokální firma, o tohle všechno přicházíte. A hlavně nemáte tu bohatou maminku.  

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!