Vláda musí otevřít debatu o daňovém systému. Jsou v něm zásadní nedostatky, říká Středula

Šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula

Šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula
Středula Josef ČMKOS
3
Fotogalerie

Snížení daně z hrubé mzdy nebo zrušení daně z převodu nemovitostí, na nichž se přede dvěma roky dohodlo ANO s ODS a SPD, stát příliš zatěžuje. Je o tom přesvědčen šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Na středečním jednání tripartity o návrhu státního rozpočtu na letošní rok proto vyzval vládu, aby se co nejdříve začala zabývat změnou celého daňového systému.

Jaký je podle vás největší nedostatek návrhu rozpočtu neboli zákona roku?

To, že vláda v předloze fakticky skrývá vážný problém na příjmové straně rozpočtu. Spočítali jsme, že pokud by nebyly v roce 2020 realizovány daňové změny takzvaně pod pláštěm covidu, s nímž to ale nemělo nic společného, nebavili bychom se dnes s vládou o schodku 280 miliard korun, ale jen sto miliard.

Takže nesouhlasíte s názorem premiéra či šéfa státní pokladny, že nedostatky návrhu exministryně financí Aleny Schillerové byly pouze v příliš štědré politice?

Problém je na obou stranách rozpočtu, jak na příjmové, tak na výdajové. To je důvod, proč jsme vyzvali vládu, aby co nejdříve otevřela debatu o českém daňovém systému, protože jsou v něm právě tyto zásadní nedostatky. Důležité ale je zaměřit se také na otázku vyvádění daní nebo zisků a podobných jevů.

Očekávám, že vláda téma daní zvedne. Je třeba prodiskutovat vzájemný poměr přímých a nepřímých daní, daňové optimalizace v zahraničí. Musíme se s tím poprat.

Máte konkrétní představu o dani z hrubé mzdy?

Nechci teď říkat nějaké konkrétní číslo, které by pohnulo s jednou daní. Musíme posoudit komplexně všechny daně včetně toho, jak se právnické a fyzické osoby podílejí na společném výběru nebo jaké služby bude stát poskytovat občanům a podnikatelům, a teprve pak začít hledat budoucí mix.

Spolu s poklesem daně z příjmu pro zaměstnance a zrušením daně z převodu nemovitostí obsahoval daňový balíček z roku 2020 řadu dalších opatření. Celkově snižují příjmy státního rozpočtu o 180 až 190 miliard korun ročně.

A dál?

Další vážný nedostatek vidíme v tom, že se nepotkává měnová a rozpočtová politika, tedy politika ČNB s politikou vlády. Škrty působí na poptávkovou část ekonomiky tím, že ji snižují. Proto navrhujeme, aby vláda uzavřela se sociálními partnery národní dohodu, která by měla charakter hospodářské strategie České republiky. Ať už je to podnikatelský sektor, nebo školství, chybí jim představa, kam chce země v základních oblastech, jako jsou například technologie, směřovat.  

Žádal jste rovněž o pravidelné schůzky s ekonomickými ministry. Souhlasila vláda?

Jde o poradu ekonomických ministrů rozšířenou o sociální partnery. Pan premiér potvrdil, že o tomto formátu setkávání uvažuje. Termín ale zatím nestanovil.

Kromě toho jsme na tripartitě otevřeli otázku evropských peněz, i tou by se vláda měla zabývat. Jde o to, jaké příjmy přicházejí a budou přicházet do Česka včetně příjmů z emisních povolenek. Z nich může plynout okolo sto miliard ročně a je třeba určit, jak a komu se rozdělí.

Vláda: Programové priority

Video placeholde
• Videohub E15