Založení firmy v Hongkongu vás přijde na jediný dolar, říká Charles Ng

Hongkong

Hongkong

Do Hongkongu se stěhuje rekordní množství firem. Lákají je okolní asijské trhy, které na rozdíl od krizí zmítané Evropy a Ameriky hlásí potenciál růstu. Zajímavé příležitosti se nabízejí i firmám ze střední a východní Evropy, o kterou má například Čína velký zájem, říká zástupce ředitele agentury Invest Hong Kong Charles Ng.

* E15: Na jedné straně problémy v Evropě a ve Spojených státech. Na té druhé vzestup Asie a zejména pak Číny. Co ta současná situace pro Hongkong znamená?

Pomyslné těžiště hospodářské aktivity se začíná přesouvat ze Západu na Východ. Vlastně ono se už posunulo. Je tu mnoho firem, které ještě nedávno ani neuvažovaly o tom, že by sem zamířily. Teď je to jinak. Asie je totiž jedním z mála míst s celkem pozitivním výhledem. Což se začalo projevovat hned poté, co v září 2008 propukla finanční krize. Následně se k nám přestěhovalo více firem než kdykoli v minulosti.

* E15: Loni se začala hrotit evropská krize. Čekáte proto podobný příliv?

Určitě. Rok 2011 by v tomto ohledu měl být podle dostupných signálů historicky nejlepší. Japonci se sem stěhují proto, že došli k nezbytnosti dalšího růstu. Jejich domácí trh stagnuje a oni cítí, že je načase profitovat z růstu Číny, v čemž jim základna na kontinentu pomůže. Podobně to vidí i Evropané a Američané. Vezměte si čísla Mezinárodního měnového fondu: mnohé asijské země mají letos růst pět až šest procent. Čína možná osm i víc. S růstem ekonomiky přitom roste disponibilní příjem a s tím i spotřeba. To je pro firmy zajímavé.

Charles NgCharles Ng | Roman ChlupatyCharles Ng

* E15: Proč by si pro svou expanzi do Asie měly vybrat právě Hongkong?

Na to, abyste tu založil firmu, pohřebujete jeden hongkongský dolar. Firmu můžete zaregistrovat on-line, zabere vám to tak hodinu. Ředitel společnosti přitom ani nemusí žít v Hongkongu. To je podle mě lákadlo. Stejně tak je přitažlivý potenciál trhů, na které odsud můžete pronikat. Čína pochopitelně představuje motor ženoucí celou Asii. Zajímavé však jsou také další země. Například Indie a Indonésie, ale z určitého pohledu i Japonsko nebo Korea.

* E15: Mnohé z těchto ekonomik ale vysílají známky blížícího se ochlazení…

I když se ekonomice příliš nedaří, vždy platí, že to není tak hrozné, jak to na pohled vypadá. Pokud tedy rovnou nevěříte, že nastává konec světa. A tak tomu – alespoň podle mě – ještě není. Berte to tak, že když se někam snažíte dostat v době, kdy se daří, v době explozivního růstu, je to obtížnější a dražší. Neřekl bych tedy, že teď není ta správná chvíle uvažovat o expanzi do Asie. Právě naopak. Možná je právě teď ta nejlepší doba.

* E15: Platí to i pro menší firmy ze střední a východní Evropy? Není to pro ně příliš velké sousto?

Země střední a východní Evropy jsou ekonomikami budoucnosti, kterým se tu nabízejí zajímavé synergie. Mnohé čínské společnosti totiž z Hongkongu expandují do zahraničí. Pro firmy ze střední a východní Evropy, které mají kanceláře v Hongkongu, by mělo být jednoduché právě s nimi vytvořit strategické aliance. Což je jistě zajímavé. Mnohé čínské společnosti mají schopnosti, peníze, vizi a chtějí expandovat za hranice Číny – a váš region je zajímá.