Čtyři miliardy v trapu. Jak (ne)investovat do firemních dluhopisů

Ilustrace, Prašivé dluhopisy, Tereza Kovandová, Magazín Investuj

Ilustrace, Prašivé dluhopisy, Tereza Kovandová, Magazín Investuj Zdroj: Tereza Kovandová

Bankovky
2
Fotogalerie

Čeští investoři spálili od roku 2013 více než čtyři miliardy korun v prašivých korporátních dluhopisech. Ač podle odborníků nejde o tragické číslo, v příštích měsících přituhne. Inflace a zvyšující se úrokové sazby u bank přehřejí další firmy, které dluhopisy vydaly. Investoři by si měli dávat pozor zejména na ty z oblasti nemovitostí.

Jednou z největších dluhopisových kauz je případ skupiny EMTC Tomáše Bárty. Ta v letech 2018 a 2019 vydala na rozvoj softwaru bondy za 900 milionů. V roce 2019 spadla do insolvence a nyní dluží zhruba 1,8 miliardy korun, většinu právě na dluhopisech.

Stejné potíže s dluhy má skupina C2H se značkami Kara či Pietro Filipi, kterou ovládá podnikatel Michal Mička. Firma dluží 800 milionů, z čehož na majitele obligací připadá zhruba polovina.

Skupina Arca za sebou zanechala dluhy v objemu 19 miliard, na směnkách dluží přes 15,5 miliardy. Celkem v Česku skončilo podle nedávné analýzy forenzní společnosti Surveilligence od roku 2013 v insolvenci 34 firem, jež vydaly emise za 4,35 miliardy korun. To je však jen špička ledovce.

Doba temna

Příběhy prašivých dluhopisů se ve velkém datují od roku 2012, kdy Česká národní banka spolu s ministerstvem financí vedeným tehdy Miroslavem Kalouskem změnou legislativy rozvolnila podmínky pro emisi dluhopisů. Kromě jiného zanikla povinnost nechat ČNB schválit emisní podmínky pro dluhopisy s celkovou emitovanou částkou do jednoho milionu eur.

U těchto takzvaných podlimitních emisí tedy z té doby dodnes nikdo nezná jejich počet ani objem. Odhady Surveilligence hovoří o více než pěti miliardách korun. Kolik z nich se dluhopisovým investorům skutečně vrátilo, nelze zjistit. Rizikových emisí však byla celá řada.

Společnost Midea v roce 2019 například vydala a prodala bondy za 25 milionů korun. Nabídka osmi procent zhodnocení obligací přilákala 133 investorů. Jenže firma provozující on-line hračkářství Bejbynet.cz měla pohledávky po lhůtě splatnosti téměř 68 milionů korun, skončila v insolvenci a o projekt se začala zajímat policie.

„Finanční poradci měli tehdy nějaký nový produkt, hezky se prodával klientovi a byla za něj provize. Začali prodávat cokoli, co jim přišlo do mailu. Nebyli schopni posoudit riziko. Z dlouhodobého hlediska to ale mělo pozitivní přínos. Díky kauzám si poradci i klienti uvědomili, že to není tak snadné,“ říká investiční analytik Martin Dočekal.

Pravidla pro emise korporátních dluhopisů se zpřísnila až v loňském roce a uložila emitentům podlimitních bondů povinnost se zase evidovat u ČNB.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!