Nejdražší káva světa přichází na svět neslavně. Ze sloní hroudy

Nejdražší káva světa Black Ivory

Nejdražší káva světa Black Ivory Zdroj: Tereza Kovandová

Stejně jako se i ty nejkrásnější děti rodí  v bolestech a pestrobarevní motýli se líhnou ze škaredých housenek, i nejvybranější vůně a chutě mohou mít svá temná pozadí. V případě nejdražší kávy světa Black Ivory to platí doslova. Fabrikou na kávu dodávající nejvybranějším hotelům světa je totiž jen s trochou nadsázky thajská sloní toaleta.

Vezměte tu nejobyčejnější věc na světě, kterou umí vyrobit za pakatel kdekdo, a udělejte ji jinak. Tím nejbizarnějším možným způsobem. Ozvláštněte technologii o naturalisticky nechutné momenty a s vášní o nich vykládejte do médií. Pokud na takovou věc navíc pověsíte cenovku, která z ní dělá svého druhu nejdražší artikl na světě, pak jste buď blázen, anebo Blake Dinkin, kávový eskamotér a průkopník technologie výroby kávy, o které u ranního šálku své oblíbené kofeinové vzpruhy prostě nechcete nic slyšet. Dinkin našel před deseti lety bohatství tam, kde ho nikdo nikdy hledat nechtěl. Totiž ve sloním lejně.

To máte tak. Vejdete do hotelu Ritz a objednáte si espresso za 50 dolarů. Jistě, skoro by se chtělo říci, že to patří k věci. Zvídavější piják a kofeinista fajnšmekr se ovšem zeptá, co je ona káva zač. Odpověď na troufalou otázku se ovšem do vybranými parfémy prosyceného prostředí hotelové legendy ani za mák nehodí. Inu, nejdříve vyberete vzácný druh slona a předhodíte mu trs kávových bobulí. Počkáte zhruba den a půl a pak si k opačné straně trávicího traktu sáhnete pro své čerstvé, organické zlato. Sloním žaludkem unikátně fermentovaná kávová zrna, která stačí jen vylovit, humanizovat a vypražit. A prodat kupříkladu do hotelu Ritz. Kilečko takové kávy je cenově poněkud výše než třeba tuzemská jihlavanka – vyjde na 2500 dolarů. Ovšem to pouze v případě, že při konzumaci vynecháte Ritz a zalijete si ji doma z konvice. Voilà, seznamte se s nejdražší kávou světa jménem Black Ivory. 

Omezená nabídka

Káva Black Ivory, která spatřila světlo světa v roce 2012, prochází trávicím traktem ohroženého asijského slona, ke kterému má kanadský byznysmen Dinkin přístup díky partnerství s thajskou sloní rezervací Golden Triangle Elephant Sanctuary. Právě tito sloni žijící ve vesnici Ban Taklang v severovýchodním Thajsku, jejichž populace je navíc poměrně stabilní, mají mít to správné složení žaludečních šťáv, které obyčejnou kávu na konci „výrobního procesu“ promění ve zlatem vyvažovaný, byť zprvu nevábně páchnoucí poklad.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!