Výšlap na kopec a bláznivá jízda po pěšinách. České sněžné brusle dobývají svět

Nápad z Velmezu, BRUSLE NA SNÍH

Nápad z Velmezu, BRUSLE NA SNÍH Zdroj: Tereza Kovandová

Nápad z Velmezu, BRUSLE NA SNÍH
Nápad z Velmezu, BRUSLE NA SNÍH
Michael Podešva, Snowfeet
Zbyněk Šuba, Snowfeet
5
Fotogalerie

Snem dvou přátel z Beskyd, kteří spojili výhody bruslí a lyží do unikátního výrobku, je dostat skiskating na olympiádu. Zatím se jejich produkt těší oblibě především za oceánem.

Zbyněk Šuba a Michael Podešva jsou dávní přátelé, kteří už od malička měli rádi brusle i lyže. V rodných Beskydech řádili jako kluci na sjezdovkách i zamrzlých rybnících. Aniž to tehdy tušili, byl to základ pro jejich pozdější byznysový nápad: snowfeet jsou „brusle“ na sníh, kterých stejnojmenná firma prodala už 30 tisíc párů. A na crowdfundingových platformách prodala své výrobky v předprodeji za více než milion dolarů.

„Důvod, proč většina z nás dělá zimní sporty, je, že si chceme užít sjíždění na sněhu. Stejně jako když jsme byli malí a napadl sníh, šli jsme hned po škole sáňkovat. V historii už se pár lidí pokusilo vytvořit nový zimní sport bruslení na sněhu, ale nikomu se nepodařilo dostat ho do mainstreamu. O to se teď snažíme my se snowfeet,“ líčí Zbyněk Šuba. Vysněnou ambicí je jednou dostat skiskating na olympijské hry, stejně jako se tam probojoval snowboarding.

U termínu skiskating se zastavme. Je to totiž přesně to, co děláte, když máte na noze snowfeety, jen o tom možná nevíte. „Hluboce jsme nad tím hloubali, nakonec ten termín vznikl velice jednoduše, přirozeně, spojením anglických výrazů ‚skiing‘ a ‚skating‘, tedy lyžování a bruslení,“ popisuje Michael Podešva.

Co tedy snowfeet je? Stačí si představit něco jako sandály, jen jsou vyrobeny z tvrdého materiálu a místo naboso se připínají na boty. Výsledkem je bláznivá jízda, do níž se dají zapojit otočky a triky podobné in-line bruslení. „Dalším oblíbeným využitím se zejména v Kanadě stalo ‚běžkování‘ volným stylem. V Česku je nejpopulárnější skiskatování spojené s turistikou. Vyjdete na kopec se snowfeet v batohu, dolů pak už sjíždíte lesními pěšinami,“ popisuje Zbyněk Šuba.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!