Umělé maso z Bene Meat může nasytit svět. Zatím ovšem vyjde burger na padesát dolarů

Roman Kříž je hlavní tvář Bene Meat Technologies a.s., české startupové firmy zaměřené na výzkum a vývoj technologie pro výrobu kultivovaného masa v průmyslovém měřítku.

Roman Kříž je hlavní tvář Bene Meat Technologies a.s., české startupové firmy zaměřené na výzkum a vývoj technologie pro výrobu kultivovaného masa v průmyslovém měřítku. Zdroj: Bene Meat

Český technologický start-up jako první ve střední a východní Evropě využívá principu cíleného množení živočišných buněk. Jeden takto vypěstovaný burger na talíři by však zatím vyšel na padesát dolarů. A to je řeč jen o výrobní ceně. Text 

Jméno Romana Kříže bylo dosud známé jen pamětníkům raných devadesátek. Jako zástupce celostátního studentského stávkového výboru byl členem parlamentní komise pro vyšetřování událostí 17. listopadu, jako poradce poslaneckého klubu Občanského hnutí ve Federálním shromáždění připravil v roce 1992 přechod na tržní nájemné a privatizaci bytového fondu. Dnes je to ostřílený podnikatel se zkušenostmi z USA i z Ukrajiny, a zejména hlavní tvář start-upu Bene Meat. Technologická firma má smělý cíl: pracuje na výrobě uměle vypěstovaného masa, což je velká byznysová příležitost pro řešení potravinových problémů světa.

„Do kultivovaného masa jsme se pustili, protože nevíme o ničem jiném, co by bylo tak prospěšné pro lidi, zvířata i přírodu. Nakrmit lidi, nemuset chovat v klasických velkochovech zvířata a zabíjet je, nemuset plundrovat zemědělskou půdu ve snaze o maximální výnosy. Navíc biotechnologie budou za pár desítek let nejdůležitější a největší oblast lidské činnosti,“ říká Roman Kříž.

 

Šedivá teorie…

Firma je první svého druhu ve střední a východní Evropě. Využívá princip cíleného množení živočišných buněk. Konkrétně jde o postupné množení a následnou diferenciaci buněk. Z jedné, která se odebere ze živé krávy, lze za necelé dva měsíce získat v optimální verzi pět set kilogramů masa. „Cílem je vzorový výrobní modul o kapacitě cca 10 tun masa denně,“ plánuje Roman Kříž.

Množící se buňky postupně vytvářejí – laicky řečeno – až jeden milimetr velké kuličky. Ty se postupně řadí do jakéhosi „vláčku“ a vytvářejí tak zárodek svalového vlákna. Jakmile je k dispozici dostatek namnožených buněk, upraví se složení živného roztoku tak, aby se zatím nerozlišené buňky přetvořily v konkrétní svalové, tukové a pojivové buňky. Finální tkáň se vytváří v diferenciačním bioreaktoru, kde se buňky přirozeně diferencují.

Zemědělství: Tak šel čas s kombajny v Česku 

Video placeholde
Tak šel čas s kombajny v Česku. Agronom: Před 25 lety to měli jejich řidiči mnohem nepohodlnější • Michal Nosek, František Kára

… barvitější praxe

To všechno je popsaná teorie, Roman Kříž ale zároveň říká, že Bene Meat Technologies má před sebou velký kus práce a čeká ho vyřešit několik klíčových překážek.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!