V Brně se rodí globální polovodičová firma. Codasip je jednou z evropských čipových nadějí

Karel Masařík, majitel firmy Codasip, absolvent Vysokého učení technického se rozhodl z České republiky vybudovat důležitého hráče v oblasti vývoje čipů a tento ambiciózní cíl mu zákonitě významně promlouvá do života.

Karel Masařík, majitel firmy Codasip, absolvent Vysokého učení technického se rozhodl z České republiky vybudovat důležitého hráče v oblasti vývoje čipů a tento ambiciózní cíl mu zákonitě významně promlouvá do života. Zdroj: Codasip

Absolvent Vysokého učení technického Karel Masařík se rozhodl z České republiky vybudovat důležitého hráče v oblasti vývoje čipů a tento ambiciózní cíl mu zákonitě významně promlouvá do života.

Karel Masařík pobíhá po neustále rostoucích kancelářích své firmy Codasip v technologickém parku v Brně-Králově Poli. „Získal jsem doktorát, ale teď řeším, že došel toaletní papír,“ říká napůl frustrovaně a napůl v žertu. „Jedeš na nádraží? Počkej, já tě odvezu, musím si tady od toho odpočinout,“ dodává a doplní něco o tlaku investorů, překotném období vývoje technologického start-upu, přibírání na váze a o zvýšeném výskytu šedin ve vlasech.

To bylo ještě loni, když jsme se potkali naposled. Dnes už si duší počítačový inženýr a technolog může od dennodenní práce výkonného ředitele odpočinout. Koncem loňského roku totiž na tuto pozici najal zkušeného veterána z globálního polovodičového byznysu. Na pozici CEO Codasipu nastoupil držitel titulu Ph.D. z Cornell University Ron Black. Ten do té doby zastával post prezidenta a výkonného šéfa společnosti Imagination Technologies, jednoho z důležitých dodavatelů Applu. Stejnou funkci měl ve významném americkém výrobci pamětí, firmě Rambus. Masařík se přesunul do role prezidenta a nyní se zabývá zejména strategickým a technologickým vedením.

Na svobodné platformě

Tým brněnského start-upu v posledních měsících neustále rozšiřují zahraniční jména, která mají v čipovém byznysu podobné zkušenosti jako Black. Codasipu to dává patřičný rozhled, kontakty a přístup k talentům. Codasip vyvíjí vlastní procesorová jádra na otevřeném standardu RISC-V, který konkuruje všudypřítomnému ARM. Na běžném trhu v podstatě neexistuje mobil, který by ARM neměl, a stejně tak se tato technologie objevuje v řadě dalších elektronických přístrojů. RISC-V má ambice být alternativou nezatíženou licencemi a geopolitikou. I proto si tuto technologii oblíbili nejen sankcemi zatížení Číňané, ale i firmy z USA a z Evropy. Codasip ostatně dodává Intelu i čínským firmám.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!