MILIARDÁŘI 2019: realitní nájezdník Vítek se veze na vlně vysokých cen nemovitostí

Radovan Vítek

Radovan Vítek Zdroj: E15

Pražské multifunkční centrum Quadrio je projektem CPI PG miliardáře Radovana Vítka.
Pražské multifunkční centrum Quadrio je projektem CPI PG miliardáře Radovana Vítka.
OC Futurum Kolín
OC Futurum Kolín
5
Fotogalerie

Realitní magnát Radovan Vítek může být v posledních měsících spokojen. Během letošního pololetí se zisk Vítkovy CPI Property Group meziročně zvýšil o tři procenta na rekordních 166 milionů eur, což je v přepočtu 4,3 miliardy korun. Vítek v současnosti zažívá skvělé časy, protože hodnota nemovitostí roste v celé Evropě a zároveň se zvyšují nájmy, z čehož majitel realitního impéria CPI Property Group těží.

Radost z úspěšného byznysu tak mohou Vítkovi kalit jen zostřující se právní bitvy s jeho bývalými partnery: miliardáři Markem Čmejlou a Jiřím Divišem. Jejich firma Investhold totiž zažalovala společně se společností Kingstown Capital Management skupinu CPI PG až o sedmdesát miliard korun

Radovan Vítek

Věk: 48

Obor: reality

Zdroj bohatství: CPI Property Group

Právníci žalobců začali zostra, protože využili americký zákon Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act (RICO), který se používá v boji proti organizovanému zločinu, ale může být aplikován rovněž v byznysových rozepřích. Kromě Vítka jsou v žalobě zmíněni jeho spolupracovníci, matka Milada Malá, bývalý šéf realitní skupiny Orco Jean-François Ott nebo finanční skupina J&T.

Nicméně tento spor zatím nedělá skupině CPI PG potíže, když po oznámení ohledně žaloby dál dokáže upisovat velké objemy svých dluhopisů. Investory tak zjevně nechala rozepře chladnými. 

Poslední spor je nicméně jen jedním z řady, které Vítek zažil. Byznys v podání Vítka totiž není rozhodně žádná nuda, ale pořádně ostrá jízda. Orco Property Group, Ablon Group a pochopitelně Sazka. To jsou největší nájezdy vystudovaného právníka Radovana Vítka od finanční krize v roce 2008. Ještě předtím pak provedl nepřátelské převzetí družstva Včela. Všechny nájezdy skončily Vítkovým triumfem.

Radovan Vítek si obecně v roce 2019 majetkově polepšil, přesto v žebříčku miliardářů E15 Premium zůstává na stejné pozici jako v žebříčku z roku 2018. Nadále zůstává i dolarovým miliardářem.

Kompletní pořadí nejbohatších Čechů za rok 2019 vychází už 18. listopadu v magazínu E15 Premium. Vydání seženete ve vašich trafikách a na www.ikiosek.cz.