Jeden spotřebič pro praní a sušení, zájem o podobná zařízení roste

Pračka a sušička L99691HWD

Pračka a sušička L99691HWD Zdroj: Inzerce

Takzvané pračkosušičky, jak se tyto spotřebiče nazývají, nejsou žádnou převratnou novinkou. S tím, jak se na trhu prosadily sušičky prádla, stoupl zájem také o kombinované řešení, protože leckdo nemá na samostatnou sušičku doma místo. Přesto chce využívat jejích výhod a zbavit se věšení prádla na šňůru. Na první pohled se může zdát, že nejsou mezi pračkosušičkami žádné zásadní rozdíly, jenže zdání klame. Používají několik technologií a velmi se liší jak spotřebou vody, tak energie.

Hned na úvod článku je nutné říct, že pračkosu­ šička je a vždy bude kompromisní koncepcí pro péči o prádlo. Pokud máte dostatek místa, pořiď­ te si samostatnou sušičku a o kombinaci přestaň­ te uvažovat. A to i přes to, že přijdete o hlavní a asi jedinou výhodu pračkosušiček, kterou je možnost vyprat a usušit prádlo bez přerušení a jakéhokoliv zásahu. Zápory při srovnání s pou­ žitím samostatné pračky a sušičky jednoznačně převládají.

Kapacita pro praní je jiná než pro sušení

Možná jste si všimli, že má sušička prádla výrazně větší buben než pračka téže kapacity. Proč? Jed­noduše proto, že pro usušení jedné várky prádla o určitém objemu potřebuje sušička větší buben, aby v něm prádlo nebylo namačkané, ale při otá­ čení bubnu takříkajíc poletovalo v prostoru. Musí být zkrátka zajištěn průchod vzduchu textiliemi. Jenže pračkosušička má buben pouze jeden, od čehož se odvíjí fakt, že kapacita pro praní je odlišná od kapacity pro sušení. Většinou můžete usušit 2/3 až 3/4 maximální prací náplně. V konkrétních číslech – pračkosušička s kapacitou na 9 kg prádla usuší 6 kg nebo 7 kg.

Technologie sušení u pračkosušiček

Při sušení prádla používají i tyto spotřebiče pochopitelně ohřátý suchý vzduch, který na sebe naváže vlhkost z prádla. Jak ale tento vzduch zchladit, aby voda zkondenzovala? Nejběžnější a nejrozšířenější je systém chlazení výměníku tepla pomocí vody. Pračkosušička tak spotřebuje ve fázi sušení kolem 40 litrů vody, která zamíří do odpadu. Z hlediska nákladů nejde ve fi nále o zá­ sadní množství a při běžném používání spotřebi­ če párkrát za týden vám určitě nehrozí skokový nárůst záloh na vodu pro další zúčtovací období. Pohledem ekologa je to samozřejmě zbytečné plýtvání čistou vodou. Pořizovací cena těchto pračkosušiček je ale nejnižší, a proto patří k nejprodávanějším. Jsou také nejrozšířenější, protože je tento systém konstrukčně nejjednodušší.

Druhou variantou, jak ochladit výparník, je vytvořit sekundární studený okruh, jaký jsme popisovali u klasických kondenzačních sušiček. Tedy nasávat studený vzduch z místnosti, ochlazovat jím výparník, jímž prochází v primárním okruhu teplý vlhký vzduch, z něhož se vysráží vlhkost. Pračkosušičky s tímto systémem, který během sušení neodebírá žádnou vodu, dodávají na trh Bosch a Siemens.

Třetí a současně nejvyspělejší a nejdražší variantou jsou pračkosušičky s tepelným čerpadlem. Fungují úplně stejně jako samotné sušičky s touto technologií, takže nespotřebovávají extra vodu a mají výrazně nižší spotřebu. Na energetickém štítku u nich naleznete většinou třídu A, stejně jako u mnoha pračkosušiček s ostatními dvěma technologiemi sušení, nicméně tomu nevěnujete příliš pozornost. Štítky jsou bohužel zastaralé, takže lepší třídu než „A“ u těchto spotřebičů neznají. Reálná spotřeba v kWh je o poznání nižší. Pořizovací cena přesahuje 25 000 Kč.