Českého lva najdete i na investiční minci

Mince Český lev

Mince Český lev Zdroj: Česká mincovna

Mince Český lev
Mince Český lev
Mince Český lev
Mince Český lev
5
Fotogalerie

Není významnějšího symbolu naší země, než je český lev. Odpradávna charakterizuje sílu a odvahu. Díky České mincovně se stal také nositelem bohatství a prosperity.

Spíše, než numismatikům jsou investiční mince (přesně v souladu se svým názvem) určeny investorům. Čeští lvi jsou navíc prvními mincemi raženými v České republice, které splňují standardy takzvaných „bullion coins“ univerzálně akceptovaných na celém světě.

Jejich typickým znakem je snadná obchodovatelnost, u Českých lvů i proto, že je mincovna od majitelů zpětně vykupuje. Takže se na ní mohou kdykoliv obrátit, aby jim jejich aktivum přeměnila zpět na peníze.

Zhodnocení 69 % po pěti letech

Zhodnocení vložených prostředků bylo přitom v minulosti více než zajímavé. První zlatá mince Český lev o hmotnosti 1/25 trojské unce (1,24 g), která vznikla v roce 2017, se prodávala za 1795 Kč. V roce 2022 ji ale mincovna vykupovala již za částku 3030 Kč. Pokud se ji majitel rozhodl odprodat ve správný čas, za pět let dosáhl zhodnocení 69 %.

Vývoj ceny je významně svázán s cenou zlata, která dlouhodobě roste. „Lvi“ se ale razí i ze stříbra. Díky tomu nabízejí poměrně velký rozptyl částek, které do nich lze investovat. Od tisícikoruny až po částky v milionech.

Zatímco nejmenší investiční mince, kterou Česká mincovna razí z ryzího zlata, váží pouhou polovinu gramu, největší Český lev, který je největší zlatou mincí raženou v kontinentální Evropě, se může pochlubit hmotností čítající deset kilogramů.

Rekordní emise je navíc opatřena unikátním raženým hologramem Czech Security Check. Tento bezpečnostní prvek je tvořen mikroskopickými reliéfy s detailem začínajícím v řádu několika nanometrů – tj. miliardtin metru.

Vlastenecký reliéf se každý rok mění, ale hlavní myšlenka zůstává – minci vévodí tradiční heraldická šelma v netradičně realistickém podání medailéra Asamata Baltaeva. K doplňkovým motivům patří Svatováclavská koruna, lipové ratolesti či orlice, jež je syntézou svatováclavského, moravského a slezského dravce.

Je určitě skvělé, že i český státní symbol se mohl zařadit vedle jiných symbolů, znaků či objektů, které charakterizující určité státy a objevují se na investičních mincích. Wiener Philharmoniker v Rakousku, Maple Leaf v Kanadě, Krugerrand v Jižní Africe, Eagle v USA, Panda v Číně nebo Kangaroo v Austrálii.