Jak se zastropování cen energií projeví u záloh? Kde najít informace?

Zdroj: Shutterstock

V současné době dodavatelé mění pro spotřebitele výši záloh na příští zúčtovací období, což u řady lidí vzbuzuje velké obavy. V tomto textu, který vychází z údajů Energetického regulačního úřadu a Ministerstva práce a sociálních věcí, vám poradíme, jak zálohy vypočítat a jak kontrolovat svůj odběr a platby.

Pro orientační výpočet nových záloh je možné využít aktuální kalkulátor pro kontrolu záloh na webových stránkách Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Ten zohledňuje jak odpuštění příspěvku na podporované zdroje energie hrazeného zákazníky, tak zastropování cen energií pro rok 2023. Kalkulátor naopak nezahrnuje Úsporný tarif, jehož výši si můžete spočítat v aplikaci  Ministerstva průmyslu a obchodu.

Jak se vypočítává záloha

U zálohové platby musí její výše podle energetického zákona odpovídat nejvýše důvodně očekávané spotřebě. Dodavatel vychází ze spotřeby domácnosti z předchozího ročního období. Spotřebu následně vynásobí aktuální cenou energie a tím stanoví měsíční výši záloh. Pokud s výší záloh nesouhlasíte, řešením určitě není zálohy neplatit nebo je neplatit v plné výši, aniž byste komunikovali se svým dodavatelem. Tento postup může totiž vést k neoprávněnému odběru energií, který může v krajním případě skončit odpojením elektroměru či plynoměru.

Změna výše záloh

Zálohy dodavatelé upravují při vystavení ročního vyúčtování. Mohou se měnit i častěji, mění-li se cena dodávky, což se stalo koncem roku 2022, kdy většina dodavatelů přistoupila ke zdražování. Ke změně záloh také dochází při změně dodavatele elektřiny a plynu.

Zastropování a zálohy

Dodavatelé byli povinni do 30 dnů po vyhlášení cenového stropu upravit zákazníkům zálohy a zaslat nové rozpisy. Nutno podotknout, že velmi nízké zálohy, které neodpovídají skutečnému odběru, vypadají sice krátkodobě lákavě, ale dlouhodobě nejsou vhodné. V ročním vyúčtování by logicky vedly k vysokému nedoplatku, který byste pak museli po vyúčtování uhradit najednou. Na druhou stranu platit příliš vysoké zálohy je také zbytečné. Přeplatky dodavatele zbytečně úvěrujete. Přeplatek může také negativně ovlivnit nárok na příspěvek na bydlení.

Návod, jak si podle ERÚ vypočítat výši zálohy

  • Připravte si vyúčtování, které vám zasílá dodavatel jednou ročně. V části A vyúčtování vezměte celkovou spotřebu měřenou v MWh (megawatthodinách).
  • Spotřebu vynásobte cenou jedné megawatthodiny, kterou určuje smlouva, zpravidla ji naleznete v ceníku produktu, který bývá uvedený na stránkách dodavatele, a cenu zde najdete včetně poplatku za distribuci a daně.
  • Někdy jsou tyto položky vypsány odděleně. Jestliže dodavatel účtuje také fixní platby nezávislé na spotřebě, k vypočtené záloze je připočtěte.
  • Spotřebu vynásobenou cenou vydělte počtem měsíců zúčtovacího období, typicky 12 měsíci. Vyúčtování může zohledňovat i kratší období, například pokud jste v uplynulém roce měnili dodavatele nebo má odběrné místo kratší historii než 1 rok.
  • Pokud je měsíční záloha nastavena správně, musí být shodná či nižší než takto vypočtená částka. Pokud by dodavatel účtoval jiné měsíční zálohy, než odpovídá výpočtu, je třeba se ozvat a nastavení záloh reklamovat.

Výše zastropování

Dodavatelé energií od ledna 2023 zastropovali ceny elektřiny a plynu pro koncové zákazníky. Dle vládního nařízení je zastropování ve výši 3 025 korun za odebranou MWh plynu a 6050 korun za MWh elektřiny včetně DPH a bez ceny za distribuci. Ceny elektřiny a plynu tak budou nižší než tržní ceny.

Firmy ani domácnosti zároveň nemusí platit poplatky za obnovitelné zdroje energie, a to od října 2022 až do konce roku 2023. U domácností se jedná o částku 599 korun s DPH za každou spotřebovanou MWh elektřiny. Tuto položku naleznete na zadní straně své faktury, kde by měla být za období od 1. 10. 2022 do 31. 12. 2023 uvedena nulová hodnota.

Snížení spotřeby a výše záloh

S příchodem chladných dní začaly domácnosti kvůli obavám z vysokých cen energií s elektřinou a plynem šetřit. Vzhledem k tomu, že jsou zálohy stanovovány podle průměrné spotřeby z minulého období, úspory se do zálohových plateb promítnou až později. Dodavatel nemá ze zákona povinnost snižovat zálohy rychleji, než by odpovídalo popsaným pravidlům výpočtu. Pokud zákazník úspory doloží například samoodečtem, společnost mu většinou vyhoví.