Chalupaření a generace Y – přežitek minulosti nebo nesmrtelný trend?

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Getaway

V Česku má chalupaření tradici sahající do dob první republiky a prodeje odpočinkových nemovitostí dokazují, že tento trend „útěků“ z urbanistické reality je stále aktuální. Jenomže mladí lidé, kteří se narodili až po pádu socialismu, mají díky airbnb nebo low-cost letenkám možnost ve volném čase levně cestovat po celém světě. Hrozí tedy zánik chatařského fenoménu?

Rodiče takzvaných mileniálů byli k chalupaření vedení od útlého věku. Cestování k moři nebo jen několikadenní výlet do Vídně v sousedním Rakousku byl pro většinu nedosažitelným snem, a proto se víkendy strávené na chalupách a chatách jevily jako spásné řešení. Jejich boom je spojen převážně s poválečným vylidněním pohraničí, jež vedlo k obrovské nabídce levných nemovitostí. Práce okolo chalupy a následný zasloužený odpočinek se tak po několik desetiletí staly takřka společenskou povinností.

Je známo, že generace Y je zaměřená na profit dosažitelný v krátkodobém horizontu, a tak se nabízí otázka, zda je celoroční udržování provozuschopného víkendového příbytku dostatečnou odměnou za několik grilovaček, letní opalování nebo party u bazénu. Mileniáni dnes už prázdniny na chatě netráví. Naopak jezdí se svými partnery nebo přáteli na dovolené po světě, a pokud studují nebo již pracují, klesá i předpoklad, že by se na chatě pravidelně zdržovali v průběhu roku. Tradiční chalupaření tak pro mladé lidi nadále není tolik oblíbenou volnočasovou aktivitou. Určitě však nehrozí, že by se přestali vracet do přírody. Jen je pravděpodobnější, že budou podnikat krátkodobé výlety do různorodých destinací.

ilustrační fotoilustrační foto | Getaway

Jako velmi atraktivní alternativa českého chalupaření se jeví nízkonákladové domky k pronajmutí. S nápadem tohoto typu miniaturních obydlí přišli studenti z americké Harvardské univerzity: Jon Staff a Peter Davis. Chalupaření v USA není nijak masově rozšířeným trendem, ale shon a stres spojený s životem ve velkoměstech jsou negativními důsledky, kterými trpí lidé v New Yorku stejně jako v Praze. Projekt s názvem Getaway vznikl primárně proto, aby lidem přiblížil koncept malých, ekologických a levných domků, ale nyní slouží výhradně ke krátkodobému rekreačnímu pronájmu. Jsou plně vybaveny, mají vlastní solární panely na výrobu elektřiny, další samozřejmostí je sprcha, suchý záchod, plotýnky na vaření, venkovní gril, pohodlné postele nebo propanové topení. Hosté také najdou v kuchyni veškeré domácí potřeby a dobroty, prostor ložnice pak doplňují knihy a deskové hry.

Studenti Staff a Davis nejprve navrhli tři prototypy miniaturních „garsonek“, z nichž každá je určena pro jiný druh klientely. První chatka se jmenuje Ovida, její kapacita 15 metrů čtverečních pojme bez problémů čtyři nocležníky a je určena primárně pro odpočinek s přáteli. Lorraine je oproti tomu menší a je navržena spíš pro páry nebo jednotlivce, kteří potřebují soukromí a klid, ale jsou rádi ve volné přírodě. Clara je posledním z trojice prototypů domků a jako jediná je designována jako tříúrovňová. Ovida, Lorraine a Clara jsou umístěny v lese nedaleko Bostonu, ale jejich přesnou lokalitu se hosté dovídají až den před příjezdem. A jelikož si mezi mladými našly tyto domky rychle své fanoušky, vznikly další čtyři i v okolí New Yorku.

Cílem projektu Getaway, který vznikl jako startup, je pomoci vystresovaným mladým lidem „vypnout“ od jejich uspěchaných životů a tlaku sociálních sítí. Proto je téměř jisté, že v areálu těchto nízkonákladových domků nechytíte mobilní signál a nedočkáte se ani wifi připojení. „Rádi říkáme, že jsou navrženy (malé domky), abyste prostě nedělali vůbec nic. Není to tak úplně pravda, ale prostě jen chceme, abyste přestali dělat to, co dnes dělá každý. Jako třeba každých 30 sekund kontrolovat své emaily,“ popisuje CEO projektu Getaway Jon Staff. Cena za pronájem jednoho domku začíná na zhruba 2 400 Kč, ale projekt slaví takový úspěch, že jsou chatky téměř beznadějně zamluvené na dva měsíce dopředu.

Koncepce malých domků samozřejmě není na trhu s nemovitostmi ničím převratným, ale Staff a Davis jí posunuli na jinou úroveň. Pro dlouhodobý pobyt mohou tyto miniaturní garsonky na mnoho lidí působit tísnivým a klaustrofobním dojmem, a tudíž je ani příznivá cena ve srovnání s bytem nebo domem nemusí přesvědčit ke koupi. Ale pro příležitostné „útěky z reality“ jsou ideální. Mileniáni se tak budou moci bez závazků a v soukromí přiblížit přírodě, a pokud se podobné malé domky dostatečně rozšíří, budou moci také střídat destinace. Tím by se tradiční české chataření transformovalo v osvobozující aktivitu, při níž už sekání trávy nebo nefunkční studna nikdy nebude váš problém.

Návraty do přírody jsou zkrátka věčným tématem. I zarytí milovníci rušných měst a aglomerací občas touží po tichu a vůni lesa. Mnoho lidí zajisté s nostalgií vzpomíná na svá dětská léta, kdy část prázdnin věnovali táborům a kempování v přírodě. Ale není třeba se strachovat, že „starším“ jsou podobné radovánky zapovězeny. I jako plnoletí se můžete zúčastnit třeba Party Campu, který už od roku 2008 organizují bývalí vedoucí dětských táborů. Jenže jejich tým je obohacen o barmany, a pokud si třeba přivstanete na rozcvičku, rozproudí vám kromě cviků krev v těle i panák, kterého dostanete za odměnu. Celý program tábora je kombinován tak, aby se dospělí vyřádili jako děti, ale byli odměněni jak se sluší jejich věku. Účastníci tak mají šanci hrát týmové hry, beer pong, posedět si u táboráku nebo zpívat karaoke, ale nejdůležitější je, že pokud se jim zrovna nic nechce dělat, nikdo je nenutí. Šestidenní tábor se bude konat na konci srpna v areálu Peksova mlýnu nedaleko Vranovské přehrady, zájemci o tento „návrat do minulosti“ si však budou muset počkat na příští ročník, protože pro letošek je kapacita míst už zcela vyčerpána.