Hookup culture se nekoná: Mladí mají méně sexu, svatbu odkládají a jsou bez předsudků

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Gauthier DELECROIX - 郭天

ilustrační foto
ilustrační foto
ilustrační foto
ilustrační foto
ilustrační foto
13
Fotogalerie

Současná mladá generace, zvaná mileniálové, je pro starší generaci záhadou. Se svatbou čekají do třiceti, nevadí jim nezávazný sex, který ale – stejně jako partnera – k životu nutně nepotřebují a když už, tak známosti shánějí třeba přes Tinder a jiné aplikace. Postoje ke vztahům, sexu a závazkům se zcela jistě změnily, nemusí to být ale k horšímu, jak naznačují mnohé studie. Jaká je dnešní mladá generace?

„Když už kluci napsali, tak to bylo ve stylu: ‚Down to fuck‘,“ říká 23letá studentka Jana, která jednou vyzkoušela seznamovací aplikaci Tinder. Ten se od ostatních seznamek liší především svou jednoduchostí a relativní anonymitou. Uživatel zde má svou fotku s krátkým popiskem, kterou ostatní uživatelé hodnotí, a on zase hodnotí je. A pokud se oba ohodnotí pozitivně, aplikace jim umožní společný chat. Co si budou psát, je jen na nich.

Představa, jak jdete po ulici a někdo cizí vám oznámí, že je svolný k sexu, je přinejmenším úsměvná; na Tinderu se ale nemusí jednat o něco zvláštního, jak potvrzuje Jana. „Bylo tam vážně málo normálních kluků. Na dvacet jich připadlo tak pět normálních,“ popisuje svou zkušenost. Nepovažuje totiž za běžné, aby cizí člověk někomu cizímu jen tak napsal, že by chtěl sex. V tom přitom spočívá veřejné tajemství Tinderu – přestože se v základě jedná o seznamku, často se objevuje v seznamech aplikací, díky kterým můžete snadno najít jednorázovou známost.

Tinder je sice přístupný všem, ale většinou ho nikdo jiný než mladí lidé nepoužívá. Podle průzkumu tvoří 38 % uživatelů lidé ve věku 16 až 24 let, dalších 45 % pak tvoří lidé ve věku 25 až 34 let. V roce 2014 síť čítala okolo 50 milionů uživatelů. Kolik jich tehdy bylo z Česka, není jasné, a stejně tak nevíme, kolik českých uživatelů aplikaci používá dnes. Podle diplomové práce Lukáše Kubičného o tom, jak se dnes muži seznamují se ženami, volí Češi v internetovém seznamování Tinder na čtvrtém místě, a to hned po Facebooku, Badoo a klasických seznamkách.

Tinder se přitom dá využívat různě, nejčastěji ale právě na hledání jednorázového sexu nebo nového partnera. Podle výzkumu hledají jednorázový sex spíše muži než ženy, na druhou stranu ale hledání lásky převažuje nad snahou nalézt někoho jen na jeden sex. Zajímavé je, že online seznamky obecně přitom nemusí nutně sloužit k seznámení v reálném světě. Třetina lidí, která někdy používala aplikace pro seznamování, se nikdy nesetkala s nikým, koho na seznamce potkala.

Tento způsob „neseznamování se“ využíval několik let na seznamovací aplikaci Badoo 28letý DJ Pavel. Stejně jako Tinder je Badoo platforma určená k propojování se s novými lidmi, má ale víc funkcí. Na Badoo je možné o sobě napsat více informací a seznámit se s kýmkoliv. Pavel se podle svých slov na Badoo registroval proto, aby si „popovídal s holkama“ z celé republiky. Jeho „povídat s holkama“ skoro vypadá jako malý vědecký výzkum. „Tam zjistíš, jaké zájmy holky mají, jak uvažují, jak se chovají v určitých situacích. To jsem pak mohl využít v reálu,“ vysvětluje Pavel svoje pohnutky. „Zábavné bylo, že tam chodilo opravdu dost zadaných holek. Ty si pak u mě stěžovaly na svoje kluky. Myslím, že je to tam docela běžné.“

Pavel Badoo používal i v době, kdy sám měl přítelkyni. Problém v tom ale nevidí. „Nevadí to, protože jsem od toho nic neočekával. Jasně že jsem si s nimi psal i osobní věci, oslovovali jsme se třeba ‚miláčku‘, ale s žádnou jsem neměl citový vztah. Jak můžeš mít vztah s písmenkama?“ ptá se a poukazuje tak na fakt, že se nikdy s žádnou dívkou z Badoo nesetkal v reálném světě. Svou komunikaci zkrátka považoval za běžnou virtuální zábavu. Na otázku, zda to jako zábavu vnímaly i ženy, se kterými si psal, odpovídá: „No jasně. Často byly zadané. Je to jen hra.“

Jednorázovky nejsou nic pro nás

Seznamovací aplikace přitom lidé častěji využívají právě pro hledání opravdové lásky. To je případ 23leté copywriterky Lucie. Ta se rozhodla před nějakou dobou aplikaci vyzkoušet, protože se tehdy cítila sama a Tinder je podle ní dobrá možnost seznámení. „V klubech se většinou člověk seznámí jen s lidmi, kteří tyhle místa vyhledávají, což zrovna není můj případ,“ usmívá se. Možnosti seznamování na Tinderu rozhodně fandí. Je to podle ní dobrá příležitost potkat nové lidi pro ty, kteří nevyhledávají společenské akce, anebo si nevěří. „Velké plus je hlavně to, že konverzace může začít pouze při vzájemných sympatiích,“ hodnotí.

Když jí říkám, že některým lidem na Tinderu přistávají pouze krátké nabídky na sex, podivuje se. „S tím jsem se nikdy nesetkala. Většinou ty konverzace začínaly klasickým ‚ahoj, jak se máš?‘. Pár kluků umělo být i originálních a vtipných,“ říká. 

V reálném světe se nakonec potkala jen s pár lidmi. S jedním klukem se setkala po krátké konverzaci, ale byl to, dle jejích slov, „propadák“. „Podle mě je lepší využít toho, že se na Tinderu můžou lidi nejdřív trochu poznat, než se setkají,“ myslí si. Z dalšího seznámení vzniklo kamarádství a z posledního dokonce několikaměsíční vztah. „Bohužel to nakonec nedopadlo,“ dodává.

To, že je možné díky Tinderu najít i partnera, potvrzuje 22letý student Miroslav, který aktuálně žije v zahraničí. „Zkusil jsem to hlavně proto, že jsem byl nově v cizí zemi a nikoho jsem neznal. Prostě jsem chtěl poznat nové lidí, pokecat s nimi v jejich řeči,“ vysvětluje důvody, proč vůbec Tinder zkusil. Seznámil se asi s dvaceti lidmi, ale jen s jedním se osobně setkal. „I když jsem tu aplikaci zkusil jen tak, nakonec to s jedním klukem vedlo až k zamilování a vztahu,“ říká. Obecně ale velikým fanouškem Tinderu není – záleží podle něj na tom, za jakým účelem jej člověk využívá. „Jestli to používá proto, aby poznal nový, zajímavý lidi, nebo jestli jen kvůli nějakým jednorázovkám. To není nic pro mě.“

„Jednorázovky“ nejsou nic pro Miroslava stejně jako pro značnou část jeho generace zvané „mileniálové“, což jsou lidé narození zhruba mezi lety 1980 až 2000. Přestože s příchodem aplikací, jako je Tinder, značně stoupl počet katastrofických příběhů o tom, jak je dnešní generace zkažená a promiskuitní, opak je pravdou. Mileniálové nejsou o nic víc sexuálně aktivní než jejich rodiče. Právě naopak, podle studií mají sexuálních partnerů méně. Podle Jeana Twenga, který vedl průzkumy na téma sexuality dnešní americké generace, mohou být důvody ryze praktické, a to například obavy z pohlavně přenosných chorob nebo otěhotnění.

Zároveň Twengova studie dokládá, že američtí mileniálové jsou i více liberální než generace předchozí. Mají například liberálnější postoj k jednorázovému sexu. Také více akceptují homosexuály a oproti minulým létům jim tolik nevadí ani předmanželský sex (v roce 2002 jej schvalovalo 42 procent lidí, v roce 2012 už 58 procent). Češi jsou obecně v tomto ohledu ještě liberálnější – v průzkumu Pew Research Center z roku 2014 výzkumníci zjišťovali morální postoje v jednotlivých zemích. Z průzkumu vyplynulo, že předmanželský sex nebere 18 procent Čechů vůbec jako otázku morálky a 67 procent jej pak považuje za morálně přijatelný.

Manželství: závazek versus zbytečnost

Dnešní mladí jsou tedy méně sexuálně aktivní a zároveň zodpovědnější, liberálnější a otevřenější. S tím přichází i razantní změna pohledu na závazky, jako je svatba. Podle průzkumu Pew Research Center z roku 2011 je mezi Američany ve věku 18 až 29 let ženatých nebo vdaných jen 20 procent, zatímco v roce 1960 údaj činil 59 procent. Zvyšuje se i věk, ve kterém se Američané berou – v dnešní době se ženy vdávají ve 26 a muži ve 28 letech, což je u obou pohlaví o 6 let více, než tomu bylo v roce 1960.

Průzkum od společnosti Gallup navíc dodává, že nejenže se lidé ve věku 18 až 29 let méně berou, ale také spolu méně žijí. Zatímco v roce 2004 ve vážném svazku nežilo 52 procent lidí ve věku 18 až 29 let, v roce 2014 to už je 64 procent.

V Česku je trend podobný. Už mnoho let počet sezdaných lidí klesá, naopak počet svobodných stoupá. Věk, ve kterém se lidé berou, stoupl ještě razantněji než v USA. V roce 2013 první sňatek mužů připadal průměrně na věk 32 let, u žen to bylo 29 let. Přitom v roce 1989 se ženy vdávaly ve 21 letech a muži ve 24 letech.

Jak jsou na tom ale mileniálové, kteří už od mladého věku žijí v trvalých vztazích, žádný jiný nikdy nezažili a brali se v nízkém věku? Jak vnímají dobu, ve které žijí?

„Nikdy jsem nebyla ten typ, co by šel někam na party a vyspal se s někým cizím,“ říká 22letá studentka Petra. Už od sedmnácti let má trvalý vztah se svým o rok starším přítelem, se kterým dokonce plánují příští rok svatbu. Jak dodává, je to jediný vážný vztah, který kdy měla, a také to vypadá, že je za něj opravdu vděčná. „Neříkám, že to bylo vždy růžové. Byli jsme tehdy ještě dost mladí, spolu jsme dospívali, a to nikdy není lehké. Věděli jsme ale, že chceme být spolu, a nyní je náš vztah nejhezčí, jaký kdy byl,“ říká.

Přiznává, že ji v určitém období mrzelo, že v životě zažila jen jednoho partnera. To už ale dávno přešlo a doufá, že toto je její první i poslední vztah. „Už nemám potřebu zažívat nebo zkoušet něco nového, protože to, co jsem hledala, jsem našla,“ říká. Zároveň ale dodává, že nevěří na dokonalý vztah dle měřítek a že záleží na tom, jak se každý cítí ve vztahu, ve kterém je. Myslí si však, že všichni lidé dnes touží po lásce, byť je na každém, jak tuto touhu vnímá a jak s ní naloží.

Podobně je na tom i 29letá pedagožka Zuzana. V patnácti letech se seznámila s klukem, který je nyní, o 14 let později, jejím manželem. „Trvalý vztah beru jako životní hodnotu, která dnes, v době neustálých rozvodů, není samozřejmostí,“ vysvětluje. Tvrdí, že rozhodně není zastáncem „udržování vztahů za každou cenu“. Podle ní se ale kvalitní vztahy poslední dobou velmi podceňují a čím dál více se uplatňuje rada „hlavně si nepokaz mládí“. „Hodně lidí tak podle mě po oddalování závazků chytá poslední vlak, hůře si nachází partnery, protože už jsou všichni, takříkajíc, rozebraní. Vidím to dost na svém okolí,“ říká.

Překvapuje ji například, že si lidé často až ve třiceti letech najdou stabilního partnera a protože už není času nazbyt, pořizují si ihned dítě, aniž by si předtím ozkoušeli například společné žití. „I když popularita dlouhodobých vztahů a manželství v mládí poklesla, pořád to vnímám jako pevnější závazek, ne jako zbytečnost,“ říká.

Nemrzí ji ale přece jen, že celé své mládí prožila jen s jedním partnerem? „Zatím nemrzí, ale uvidím, třeba se to za pár let změní,“ směje se. Dodává, že je racionální a myslí si, že nevěra nemusí někdy vztahu jen uškodit, ale může i pomoct. „Absolutní věrnost asi není zárukou na absolutní štěstí,“ uzavírá.