Michal Tomeš: Cesta do hlubin žurnalistovy duše

Na univerzitě

Na univerzitě Zdroj: UNIVERSITY_OF_THE_FRASER_VALLEY_PHOTOGRAPHY CC BY 2.0

Daniela Drtinová
Martin Veselovský, Daniela Drtinová a Filip Horký.
Veselovský
Martin Veselovský a Filip Horký.
Martin Veselovský a Daniela Drtinová
11
Fotogalerie

Říká se, že žurnalistika není klasický obor, ale spíš řemeslo, a že by se měla spíš než na univerzitách učit na střední škole. Podobných pouček jsem před i během svého studia žurnalistiky slyšel mnoho. Částečně se s nimi dá souhlasit, ne však v takovém rozsahu, jak se může zdát. 

Žurnalistika patří mezi obory, které jsou nejčastěji kritizovány za svou akademickou nadbytečnost. V určitém slova smyslu oprávněně. Novinářem se může skutečně stát naprosto kdokoliv, a to i bez nutnosti vysokoškolského titulu. Stačí trocha snahy, drzosti a štěstí.

Vím, o čem mluvím. Sám jsem se během studia žurnalistiky dostal do skvělé redakce, kde jsem již přes rok. Kromě obrovského množství zkušeností jsem získal také jistou apatii k samotnému studiu. Najednou víte, že látku, kterou probíráte ve škole, nemusíte dogmaticky hltat, ale spíše na ni kriticky nahlížet a zasazovat si ji do různých rámců. A funguje to i naopak. V praxi zjišťujete, co vše jste se mohli ve škole jednoduše dozvědět, ale musíte na to v praxi dlouze přicházet.

Skvěle to v rozhovoru pro The Student Times shrnula moderátorka DVTV Daniela Drtinová. „Všem doporučuji, aby vedle žurnalistiky měli ještě nějaký speciální obor. Navíc se může stát cokoliv a člověk má vždy zadní vrátka,“ řekla Drtinová.

Žurnalistika nestojí pouze sama za sebe jako některé další obory. Nabalují se na ni kvanta ostatních disciplín, které novinář musí nasáknout jako houba a v praxi pak ze sebe postupně ždímat. Pedagogové by možná namítli, že obsáhlé žurnalistické teorie nám pomohou lépe proniknout k mediální podstatě a pochopení diskurzu, v reálu se však tyto poučky s pochopením studentů nesetkají.

Obory žurnalistiky tak nevychovávají novináře, ale mediální experty. Ač se může zdát, že se pojmy překrývají, v praxi je rozdíl významný. I mediální experti jsou potřeba, vytvářejí analýzy, mapují trh, studují konkurenci. Dobrého novináře ale žurnalistika nevyrobí. To dokazuje i kolega Daniely Drtinové Martin Veselovský, který vysokoškolská studia předčasně ukončil. Přesto je z něj výborný novinář.

Práce v médiích totiž ani zdaleka není tolik o psaní a schopnosti formulovat věty jako spíš o obvolávání respondentů, vymýšlení témat a především získávání unikátních zdrojů. K tomu je potřeba spíše trpělivost a nadšení než titul.

Zpět ale k citaci Daniely Drtinové. Právě její slova o kombinaci oborů by si měly žurnalistické katedry vzít k srdci. V Brně tato praxe například běžně funguje, nabídka kombinací oborů by však mohla být pro žurnalisty přívětivější. A to tak, aby se na svůj druhý obor mohli spolehnout při hledání práce mimo mediální prostředí.