Ruská studentská migrace

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin Zdroj: ctk

Prezident Vladimir Putin zakázal zahraničním organizacím nabírat ruské absolventy středních škol a současné studenty vysokých škol na vzdělávací programy do Evropy, informovala na konci června redakce nezávislého média Meduza.io.

Podle Putina tyto organizace ve skutečnosti ruské školy „vysávají“ a studenti se ve většině případů už do vlasti vrátit ani nechtějí. Rusko tak přichází o specialisty a odborníky v mnoha oblastech, protože v ostatních zemích mají více možností a lepší platové podmínky. Rada pro vědu a vzdělání má v současné době za úkol tento odliv ruské inteligence do Evropy a Ameriky vyřešit.

Ve vzduchu tedy visí otázka, proč tak velký počet studentů z ruských vzdělávacích institucí stále utíká za hranice. Začněme od základů. Koleje na vysokých školách v Rusku jsou nepopsatelné. Čas se tady zastavil před osmdesáti lety a pro Evropana, který přijede studovat do Ruska, je to jako zlý sen. Některé ruské vysoké školy mají přímo vyhrazené koleje pro zahraniční studenty, které jsou srovnatelné s těmi našimi čistými na způsob Potěmkinovy vesnice.

Místní studenti však bydlí ve starých budovách, kde jsou okna zalepená izolepou, oprýskané vybavení, dveře bez klik, a hlavně švábi. Těžko si půjdete uvařit oběd nebo večeři do společné kuchyně, když se při vašem příchodu rozeběhnou švábi do všech světových stran a speciálně do pánve, kterou jste chtěli použít. Tito hmyzí nepřátelé jsou v Rusku zřejmě neřešitelný problém. Většina Rusů zaujímá názor, že pokud je v budově šachta na odpadky, tak se švábů nezbavíte. Stejný typ kolejí s těmito šachtami mají ale také v Polsku, a problémy se šváby tam nemají. Dokud budou ruské koleje vypadat tak, jak vypadají, bude se tu švábi množit dál jako houby po dešti.

Dalším popudem k odchodu je konzervativní výuka. V hodinách není dostatečný prostor pro diskuzi, jako tomu bývá například na českých přednáškách vysokých škol. Neuslyšíte přímý názor od vyučujícího na současný stav ruské politiky. Pravidlo co je psáno, to je dáno, tady v praxi funguje víc, než by kdokoliv očekával.

Pokud si studenti z Ruska v zahraničí zvyknou na volnost, kterou jim evropská či americká akademická půda dopřává, těžko se budou vracet do země, kde vládnou striktní zákony a omezení a chybí dostatečný prostor pro seberealizaci. Přechod člověka z komfortu do méně komfortního prostředí nebude nikdy dobrovolným činem. Vždyť děti samotného Putina a Lavrova bydlí také v zahraničí.

Jedním z mnoha faktorů odchodu je také katastrofální stav byrokracie a neschopnost udržet cokoliv v chodu. Ve srovnání s Českem nefunguje v Rusku téměř nic, jak by doopravdy mělo. Všechno je se zdržením, nikdo nic neví, a pokud nezvýšíte hlas a nebudete mávat úředníkům papíry v rukou před očima, ničeho se nedomůžete.

Zdá se, že nastalá situace, kdy studenti odchází za lepším, bude ještě dlouho neřešitelná. Existuje totiž spousta faktorů, ve kterých je prostě západní svět pro rozvoj mladého člověka lepší. Změny sice nastat mohou, ale výsledek tady nebude ani za měsíc, ani za rok, protože všechny tyto faktory vypovídají o ruském systému, který se nemění po staletí.

Autorka je absolventkou katedry rusistiky FF UP a aktuálně studuje na letní jazykové škole v Moskvě.